Panik - lämna sidan!
Snippan

Gynekologiskt cellprov och HPV-prov

Du som har fyllt 23 år får ett erbjudande om att göra gynekologisk cellprovtagning. Det kallas ofta cellprov och är ett prov som tas från livmodertappen i slidan för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen livmoderhalscancer.

En barnmorska visar hur en gynstol funkar.
Innan cellprovet tas berättar barnmorskan eller läkaren hur det kommer att gå till. Det brukar inte göra ont och tar bara någon minut.

Vad är cellprov?

Du som har fyllt 23 år får var femte år ett brev på posten eller ett digitalt brev i vissa delar av landet när det är dags att ta ditt cellprov. Det är frivilligt att lämna cellprov, men det är bra att göra det. Provet kan visa om du har HPV, humant papillomvirus som kan överföras vid sex. Det kan överföras både genom oralsex, analsex och samlag.

HPV-virus kan leda till cellförändringar. Cellförändringar försvinner ofta av sig själv, men ibland behöver de tas bort för att minska risken för livmoderhalscancer.

Det är viktigt att du lämnar cellprov när du blir kallad för kontroll även om du är vaccinerad. Det kostar inget att lämna cellprov. Du behöver inte lämna cellprov om du inte har haft sex med någon annan.

Sjukdomen livmoderhalscancer är ovanlig, tack vare att många lämnar cellprov.

Var gör jag cellprov eller HPV-prov?

Du blir kallad till en mödravårdscentral eller barnmorskemottagning nära där du bor. Men det går också att lämna cellprov på andra ställen där det jobbar en barnmorska eller gynekolog.

På en del ställen i landet kan man ta prov för HPV själv hemma. Då får du hem ett paket med allt du behöver för att ta provet och ett papper där det står hur du ska göra. Hemprovet tas bara i slidan, alltså inte från livmodertappen och är lika bra för att upptäcka HPV som cellprov.  

Alla som jobbar inom sjukvården har tystnadsplikt. Det betyder att ingen annan än du behöver veta att du gjort ett cellprov.

Hur går cellprovet till?

Hand håller en tunn pinne med en borste i änden och en smal plastspatel.
Borste eller spatel används för att ta prov från livmodertappen.

Du får träffa en barnmorska eller läkare som berättar hur undersökningen går till och som ställer några frågor till dig. När ni har pratat klart får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynstol. 

Barnmorskan eller läkaren sitter på en pall och tar provet med en liten spatel eller tunn borste från livmodertappen inne i slidan.

Undersökningen tar bara någon minut och brukar inte göra ont. Säg till om det gör ont eller känns obehagligt. Du kan blöda lite efteråt men det är inte farligt, det brukar räcka att använda ett trosskydd.

När får jag svar på cellprovet?

Provet skickas till ett laboratorium för analys. Svaret brukar komma inom sex veckor, men kan ta upp till tre månader. Svaret kommer i ett brev hem till dig. De allra flesta har inga cellförändringar.

Vad ska jag göra om jag har cellförändringar?

Du blir kallad till fler undersökningar om du har cellförändringar. Många cellförändringar försvinner av sig själva, men om det behövs tas cellförändringarna bort.

Läs mer: Cellförändringar i livmoderhalsen, 1177.se

 

Mer på UMO

Snippan

Innehåll om snippan.

Artikel

HPV

HPV är ett mycket vanligt virus. Det finns fler än tvåhundra olika typer av HPV. Vissa sorter kan göra att du får vårtor på händer, fötter eller i underlivet. Några få sorter kan leda till cellförändringar på livmodertappen. Då behöver man ibland ta bort dem för att undvika cancer. Det finns vaccin mot de HPV som ger cellförändringar.

Artikel

Om du inte är nöjd med vården

Det finns flera sätt att lämna synpunkter eller klaga om du inte är nöjd med vården.

Till toppen av sidan