Panik - lämna sidan!
Snippan

Gynekologisk cellprovtagning

Gynekologisk cellprovtagning är ett prov som tas från livmodertappen för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen livmoderhalscancer. Det brukar också kallas för cellprov. Du som är över 23 år erbjuds att göra cellprov regelbundet.

Viktigt att lämna cellprov

Du som är över 23 år får vart tredje år ett brev från din region om att du ska lämna cellprov. Du väljer själv om du vill lämna cellprov när du blir kallad, men det är bra att göra det. Provet kan visa om du har förstadier till sjukdomen livmoderhalscancer så att du kan få behandling i god tid.  

Cellprovet visar om du har några så kallade cellförändringar. De flesta cellförändringar beror på ett virus som tillhör en virusgrupp som heter HPV, humant papillomvirus. HPV överförs vid sex. Det kan överföras oavsett könet på den eller de du har sex med. Vaccination och kondom ger skydd mot HPV och alltså också mot livmoderhalscancer. Det är viktigt att du lämnar cellprov när du blir kallad för kontroll även om du är vaccinerad på mot HPV. Du behöver inte lämna cellprov om du inte har haft sex med någon annan.

Sjukdomen livmoderhalscancer är ovanlig, tack vare kontrollerna som erbjuds vart tredje år.

Det kostar inget att lämna cellprov.

Du behöver inte förbereda dig

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt. Men du ska inte lämna cellprov om du har mens. Boka en ny tid om du har mens den dagen du ska lämna cellprov.

Det går bra att göra provet även om du är gravid. Helst ska provet tas före den 15:e graviditetsveckan, men det går bra att göra provet senare också.

Hand håller en tunn pinne med en borste i änden och en smal plastspatel.
Med en tunn borste eller en spatel tar barnmorskan eller läkaren ett prov från livmodertappen.

Så här går undersökningen till

Först får du får träffa en barnmorska eller läkare som berättar hur det går till. Sen får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologstol. 

Barnmorskan eller läkaren sitter på en pall mellan stolens benstöd och tar ett prov från livmodertappen inne i slidan. Hen använder då en liten tunn borste eller en spatel.

Det tar bara några minuter. Det känns lite grann men ska inte göra ont. Säg till om det gör ont eller känns obehagligt.

Du kan blöda lite efteråt men det är inte farligt. Det brukar räcka att använda ett trosskydd.

Du får också svara på några frågor vid provtagningen. Svaren är viktiga för att provet ska bli rätt.

Svaret kommer inom några veckor

Svaret från cellprovtagningen brukar komma inom sex veckor, ibland tar det längre tid. Svaret kommer i ett brev hem till dig.

De allra flesta har inga cellförändringar, men om du har det blir du kallad till en ny kontroll. Det kan kännas jobbigt att få ett sånt besked, men det är väldigt ovanligt att cellförändringar betyder att man har cancer. Du kan också få en ny kallelse om provet har varit otydligt på något sätt.

Du får behandling om ett andra prov visar något som kan utvecklas till cancer. Då tar läkaren bort lite av ytan på livmodertappen. Du får bedövning i livmoderhalsen under behandlingen så att det inte känns något.

Behandlingen påverkar inte hur det känns att ha sex och gör det inte svårare att bli gravid i framtiden.

Var lämnar jag cellprov?

Du blir kallad till en mödravårdscentral eller barnmorskemottagning nära där du bor. Men det går också att lämna cellprov på andra ställen där det jobbar en barnmorska eller gynekolog.

Förändringar på grund av coronapandemin

På en del ställen i landet får ta cellprov själv hemma istället för att en barnmorska eller en gynekolog tar det. Då får du hem ett paket med allt du behöver för att ta testet och ett papper där det står hur du ska göra. Det här har en del mottagningar börjat med i och med coronapandemin. 

Du bör bara använda test som du erbjuds av vården.

Personalen har tystnadsplikt

Alla som jobbar inom sjukvården har tystnadsplikt. Det betyder bland annat att de inte får berätta för någon om du har varit och lämnat ett cellprov.

Mer på UMO

Snippan

Här hittar du innehåll om snippan.

ArtikelHPV

HPV är ett mycket vanligt virus. Det finns fler än tvåhundra olika typer av HPV. Vissa sorter kan göra att du får vårtor på händerna, fötterna eller i underlivet. Några få sorter kan leda till cellförändringar på livmodertappen som kan behöva tas bort. Det finns vaccin mot vissa sorter av HPV.

ArtikelOm du inte är nöjd med vården

Det finns flera sätt att lämna synpunkter eller klaga om du inte är nöjd med vården.

Till toppen av sidan