Gynekologisk cellprovtagning

Gynekologisk cellprovtagning är ett prov som tas från livmodertappen för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen livmoderhalscancer. Det brukar också kallas för cellprov. Du som är över 23 år erbjuds att göra cellprov regelbundet.

En patient som sitter i en gynekologstol och pratar med en läkare. Illustration.

Även om du är vaccinerad mot HPV ska du gå på de cellprovskontroller du blir kallad till.

Bra att lämna cellprov

Det är frivilligt att gå och lämna cellprov när du blir kallad, men det är bra att göra det. Om något tecken på sjukdom eller så kallade cellförändringar hittas, kan de nämligen undersökas eller behandlas i god tid. 

De flesta cellförändringar beror på ett virus som tillhör en stor virusgrupp som heter HPV, humant papillomvirus.  Du kan bli smittad av HPV vid alla typer av sex, oavsett könet på den du har sex med.

Tack vare kontrollerna som erbjuds vart tredje år har sjukdomen livmodershalscancer blivit ovanlig. Att lämna cellprov kostar ingenting.

Vad ska jag tänka på innan?

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt men du ska inte lämna cellprov om du har mens. Har du det den dag du blivit kallad, kan du boka en ny tid.

Provtagningen är helt riskfri och det går bra att göra provet även om du är gravid. Man brukar då försöka ta provet tidigt i graviditeten, före den 15:e graviditetsveckan, men det går bra att göra provet senare också.

Hur går det till att lämna cellprov?

När du ska lämna cellprov får du träffa en barnmorska eller läkare, som först berättar hur det ska gå till. Sen får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologstol. 

En hand som håller i en cellprovsborste och en spatel, fotografi.
En hand som håller i en cellprovsborste och en spatel, fotografi.

Barnmorskan eller läkaren sitter på en pall mellan stolens benstöd och tar ett litet prov från livmodertappen inne i slidan, med en liten tunn borste eller en spatel som ser ut ungefär som en glasspinne.

Det tar bara några minuter, och känns lite men ska inte göra ont. Om det gör det eller känns obehagligt på något annat sätt, kan du alltid säga till.

Efteråt kan du blöda lite, men det är inte farligt och det brukar räcka med ett trosskydd.

Ofta får du också svara på några frågor vid provtagningen. Svaren är viktiga för att provet ska bli rätt.

När får jag svar?

Senast sex veckor efter att du har gjort provet får du svar, personligen eller med post. De allra flesta har inga cellförändringar, men har du det blir du kallad till en ny undersökning. Det kan kännas obehagligt att få ett sånt besked, men det är väldigt ovanligt att cellförändringar betyder att man har cancer. Du kan också få en ny kallelse om provet har varit otydligt på något sätt.

Om du gör ett andra prov och det visar något som kan utvecklas till cancer, görs en behandling. Då tas livmodertappens yttersta vävnad bort. Under den behandlingen är du bedövad i livmoderhalsen. Behandlingen påverkar inte förmågan att ha sex eller bli gravid i framtiden.

Var lämnar jag cellprov?

Du blir kallad till en mödravårdcentral eller barnmorskemottagning nära där du bor. Men det går också att lämna cellprov på andra ställen där det jobbar en barnmorska eller gynekolog.

Personalen har tystnadsplikt

Alla som jobbar inom sjukvården har tystnadsplikt. Det betyder bland annat att de inte får berätta för föräldrar eller andra om någon har varit och lämnat ett cellprov.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan