Prickar och knottror på snippan
Alla har prickar och knottror på och runt snippan, det är naturligt. Men om något gör ont eller om du undrar över något, kan du kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral, gynekologisk mottagning eller barnmorskemottagning.
Precis som på andra delar av kroppen kan man ha olika födelsemärken i underlivet. I den här texten kan du läsa om vad de olika prickarna och knottrorna kan vara. De kan till exempel finnas på venusberget, blygdläpparna och runt slidan. Det är olika hur mycket prickar man har och hur mycket de syns.
Vad kan prickarna och knottrorna vara?
Talgkörtlar syns extra tydligt på blygdläpparna
Har du små kulor i huden på eller runt blygdläpparna? De beror oftast på så kallade talgkörtlar. De brukar synas mest när du duschar eller badar varmt.
Talgkörtlar finns på hela kroppen men syns extra tydligt på blygdläpparna eftersom huden är extra tunn där och det inte finns något underhudsfett där.
Talgkörtlarna producerar talg som är ett fett som smörjer huden och håller den mjuk och smidig. Talgkörtlar är som små, lite upphöjda kulor i huden, som ibland kan vara vita eller gula. Det är talget inne i körteln som ger den färgen.
Slemhinneveck kan kännas som knottror
Vid slidöppningen finns det flera slemhinneveck. De kan vara lite veckiga och flikiga, och kännas som knottror.
Det kan även kännas lite knottrigt och räfflat inne i slidan. Det beror på att slidväggarna är lite veckade vilket gör att slidan kan vidgas när du blir upphetsad.
Inflammationer i körtlar och hårsäckar
Körtlar och hårsäckar på och runt snippan kan ibland bli inflammerade. Det kan bero på flera saker till exempel att du har rakat dig, eller klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda eller mörka prickar som ibland ser ut ungefär som finnar. Det läker av sig själv.
En öm knöl i en blygdläpp kan vara något som kallas bartolinit. Det är ofarligt men kan göra ont. Då har en eller båda två av de körtlar som sitter vid slidöppningen blivit inflammerade. Körtlarna blir svullna och det kan bildas en böld. Kontakta en ungdomsmottagning, en barnmorskemottagningen, gynekologisk mottagning eller en vårdcentral om du tror att du har bartolonit. Då kan du få behandling om du behöver det.
Vårtor eller blåsor kan bero på en könssjukdom
Vårtor eller blåsor på eller i snippan kan bero på en könssjukdom om du har haft sex med någon. Herpes kan ge små blåsor som sen blir sår, och kondylom ger vårtor på eller runt könet.
Var kan jag få hjälp?
Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral, hud- och könsmottagning, gynekologisk mottagning eller en barnmorskemottagning om du har prickar eller knottror som gör ont, kliar eller som du undrar över. Du kan gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. Du kan kontakta vården vare sig du sett eller känt prickarna eller knottrorna länge eller nyss upptäckt dem.
Där får du hjälp med att ta reda på vad de är och om du behöver göra någonting åt det. Oftast är prickarna och knottrorna naturliga och ofarliga.