Prickar och knottror på snippan

Att ha prickar och knottror på och runt snippan är naturligt. Det har alla, men om något gör ont eller om du undrar över något, kan du gå till en ungdomsmottagning, vårdcentral, gynekologisk mottagning eller barnmorskemottagning.

Person som tittar ner mellan benen. Runt omkring finns frågetecken, illustration.

Alla har prickar och knottror på venusberget, blygdläpparna och runt slidan. Hur mycket eller hur synliga de är varierar mellan olika personer. Därför kan du inte jämföra dig med någon annan.

Vad kan prickarna och knottrorna vara?

Sånt som kan synas och kännas är till exempel talgkörtlar, svettkörtlar eller hårsäckar. Precis som på andra delar av kroppen kan man ha olika födelsemärken i underlivet. Om man har haft sex med någon kan det man ser ibland vara könssjukdomar som kondylom eller herpes.

Talgkörtlar

Oftast är det talgkörtlar som ser ut som prickar och knottror på eller runt blygdläpparna. Talgkörtlarnas funktion är att producera talg, ett fett som håller huden mjuk och smidig. De finns överallt på kroppen.

Talgkörtlar syns tydligt på blygdläpparna, eftersom huden där är tunn och det finns lite underhudsfett. Talgkörtlar är som små lite upphöjda kulor i huden. En del kan vara vita eller gula, av talget inne i körteln. När du duschar eller badar varmt kan det ibland tillfälligt synas mer.

Slemhinneflikar

Vid ingången till slidan finns det flera slemhinneveck. De har en oregelbunden form och kan vara lite veckiga och flikiga, och kännas som knottror.

För att slidan ska kunna vidgas när du blir upphetsad är slidväggarna lite veckade, och det kan också kännas knottrigt eller räfflat.

Inflammationer

Körtlar och hårsäckar på och runt underlivet kan ibland bli inflammerade. Det kan bero på att du har rakat dig, eller att du till exempel har klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda prickar som ibland ser ut ungefär som finnar. Det läker av sig själv.

Om du får en öm knöl i en blygdläpp kan det vara något som kallas bartolinit. Det är ofarligt men kan göra lite ont. Det som har hänt är att det har blivit inflammerat i den ena eller båda två av de körtlar som sitter vid slidöppningen. När körtlarna blir inflammerade svullnar de och öppningarna täpps igen. När sekretet som bildas i körteln stängs inne kan en varböld bildas.

Om du tror att du kan ha fått bartolinit är det bra att få det undersökt av en läkare eller barnmorska.

Könssjukdomar

Om du har haft sex med någon och får knottror som ser ut som vårtor eller blåsor på, i eller runt underlivet efter det kan det bero på en könssjukdomHerpes kan ge små blåsor som sen blir sår, och kondylom ger vårtor på eller runt könet.

Var kan jag få hjälp?

Om du har prickar eller knottror som gör ont, kliar eller som du undrar över kan du gå till en ungdomsmottagningvårdcentral, gynekologisk mottagning eller barnmorskemottagning. Du kan gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. Ofta går det också bra att gå till en hud- och könsmottagning.

Där får du hjälp med att ta reda på vad det är och om du behöver göra någonting åt det. Du kan ha sett eller känt prickarna och knottrorna länge, eller nyligen ha upptäckt dem. Det kan vara skönt att veta att prickarna och knottrorna oftast är naturliga och ofarliga.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan