Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Myter om onani

Har du hört någon säga att onani kan påverka kroppen eller hälsan? Det finns gamla myter om onani som inte stämmer. Att onanera är inte farligt på något sätt.

En person tänker. Illustration.

Här finns några av de vanligaste myterna om onani, och förklaringar till varför de inte stämmer.

Blir jag sjuk av att onanera?

Nej, att onanera är inte farligt. Det kan inte göra dig steril och det kan inte påverka pubertetsutvecklingen, kroppen eller hälsan på något sätt. Tvärtom är onani något som brukar göra att du mår riktigt bra. Det gör också att du lär känna din kropp och din lust.

Får jag finnar av att onanera?

Nej, finnar har helt andra orsaker. Den här myten beror antagligen på att finnar kommer i puberteten, och att det också är då många börjar onanera. Men något annat samband finns inte.

Är det olagligt att onanera?

Nej, onani är inget brott. Ingen har rätt att straffa dig för att du onanerar, varken föräldrar, andra vuxna eller någon domstol.

Däremot är det ett brott att onanera inför någon som inte vill se på.

Kan jag få svårt att skaffa barn om jag onanerar?

Nej, onani påverkar inte möjligheten att få barn. I pungen tar spermierna aldrig slut. Så även om du onanerar mycket finns det alltid nya spermier som kan befrukta ägg. Onani påverkar inte heller möjligheten att själv bli gravid.

Betyder onani att jag är missnöjd med mitt sexliv?

Nej, onani behöver inte betyda att du är missnöjd. Och nej, att någon du är ihop med eller har sex med onanerar betyder inte att hen är missnöjd med ert sexliv.

Om man är i ett förhållande och onanerar, betyder det inte att man inte vill ha sex. Onani gör inte heller att sexlivet med någon annan blir sämre. Många tycker också att det är upphetsande att onanera tillsammans eller att det är ett bra sätt att visa vad man gillar.

Kan konditionen påverkas av att onanera?

Nej, onani påverkar inte din kondition. Det ger inte sämre kondition, men inte heller bättre kondition. Den fysiska ansträngningen det innebär är att onanera är för liten för att ha någon effekt på konditionen.

Går det att onanera för mycket?

Det går inte att säga att någonting är för mycket när det handlar om onani. Det går inte heller att säga att det finns något som är för lite. Det är lika okej att onanera flera gånger om dagen som att aldrig göra det.

Det kanske är för mycket om du tycker att onanerandet ställer till problem för dig i vardagen. Till exempel om du inte kan sköta skolan eller jobbet, eller att det påverkar andra saker. Men så länge du inte mår dåligt av det är det inga problem.

Kan onani påverka mensen?

Nej, mensen påverkas varken av hur ofta eller på vilket sätt du onanerar.

Påverkas slidan av att jag onanerar?

Nej, onani påverkar inte slidan. Att onanera får inte något i slidan att spricka. Oavsett om du för in något i slidan när du onanerar eller inte. Varken en läkare, barnmorska eller någon annan kan se om du har onanerat eller fört in något i slidan.

Kan penisen förändras om jag onanerar mycket?

Nej, penisen blir varken längre, kortare eller tjockare av att du onanerar. Det enda som kan hända om du onanerar mycket är att du kan få små skavsår på penisen. Det är inte farligt och går över av sig själv. För att undvika skavsår kan du använda glidmedel eller en oparfymerad olja.

Mer på UMO

ArtikelOnani

Onani betyder att du har sex med dig själv. Du kan till exempel smeka ditt kön eller andra delar av kroppen. Det är inte dåligt att onanera. Du bestämmer själv om du vill göra det.

UMO-poddenJag skäms när jag onanerar

06. "När jag var yngre kändes det fel efter att jag onanerat. Jag vet inte varför. Ingen sa att runka var dåligt. Kanske kände jag mig för ung eftersom ingen pratade om det."

Fråga UMOOnt i magen om jag slutar runka innan jag kommer, är det farligt?

När jag runkar och slutar innan jag kommer så får jag ont i sidan av magen.

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

Snippan

Här hittar du innehåll om snippan.

Till toppen av sidan