Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Myter om onani

Har du hört någon säga att onani kan påverka kroppen eller hälsan? Det stämmer inte. Att onanera är inte farligt på något sätt. Här går vi igenom myter om onani.

En person tänker. Illustration.
Myter om att onani skulle vara dåligt eller farligt har funnits länge. Det stämmer inte. Du kan faktiskt må bättre av att onanera!

Blir jag sjuk av att onanera?

Nej, kroppen eller hälsan påverkas inte av att du onanerar. Det kan inte göra dig steril och det kan inte påverka pubertetsutvecklingen.

Tvärtom är onani något som brukar göra att du mår riktigt bra. Det gör också att du lär känna din kropp och din lust.

Får jag finnar av att onanera?

Nej, finnar beror på helt andra saker. Den här myten beror antagligen på att finnar kommer i puberteten, och att det också är då många börjar onanera. Men något annat samband finns inte.

Är det olagligt att onanera?

Nej, onani är inget brott. Ingen har rätt att straffa dig för att du onanerar, varken föräldrar, andra vuxna eller någon domstol.

Däremot är det ett brott att onanera inför någon som inte vill se på.

Kan jag få svårt att skaffa barn om jag onanerar?

Nej, onani påverkar inte möjligheten att få barn. Spermierna i  pungen tar aldrig slut. Så även om du onanerar mycket finns det alltid nya spermier som kan befrukta ägg. Onani påverkar inte heller möjligheten att själv bli gravid.

Är det okej att onanera om man är ihop med någon?

Det är vanligt att både vilja onanera och ha sex med en partner om man är i ett förhållande. Många tycker också att det är upphetsande att onanera tillsammans eller att det är ett bra sätt att visa vad man gillar.

Kan konditionen påverkas av att onanera?

Nej, onani påverkar inte din kondition. Du får inte sämre kondition, men inte heller bättre. Den fysiska ansträngningen det innebär att onanera är för liten för att ha någon effekt på konditionen.

Går det att onanera för mycket?

Så länge du mår bra av det kan du onanera så mycket eller så lite du vill.

Men det kan vara för mycket om du känner att onanerande ställer till prbolem för dig. Till exempel om du inte kan sköta skolan eller jobbet, eller att det påverkar andra saker negativt.  

Vill du prata med någon om vad du kan göra finns olika organisationer som ger stöd och råd på telefon, i chatt eller på mejl.  Du kan också kontakta en ungdomsmottagning.

Kan onani påverka mensen?

Nej, mensen påverkas varken av hur ofta eller på vilket sätt du onanerar. Om du har mensvärk kan onani och orgasm faktiskt hjälp till att lindra den.

Påverkas slidan av att jag onanerar?

Nej, onani påverkar inte slidan. Att onanera får inte något i slidan att spricka, gå sönder eller förändras. Oavsett om du för in något i slidan när du onanerar eller inte. Varken en läkare, barnmorska eller någon annan kan se om du har onanerat eller fört in något i slidan.

Kan penisen förändras om jag onanerar mycket?

Nej, penisen blir varken längre, kortare eller tjockare av att du onanerar. 

Mer på UMO

Artikel

Onani

Onani betyder att du har sex med dig själv. Du kan smeka ditt kön eller andra delar av kroppen för att det ska kännas skönt. Det är inte dåligt att onanera och du bestämmer själv om du vill göra det.

UMO-podden

Jag skäms när jag onanerar

06. "När jag var yngre kändes det fel efter att jag onanerat. Jag vet inte varför. Ingen sa att runka var dåligt. Kanske kände jag mig för ung eftersom ingen pratade om det."

Frågor & svar

Ont i magen om jag slutar runka innan jag kommer, är det farligt?

När jag runkar och slutar innan jag kommer så får jag ont i sidan av magen.

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Snippan

Innehåll om snippan.

Till toppen av sidan