Panik - lämna sidan!

Att titta på porr

Det finns olika anledningar till att en del vill titta på porr. Många använder det för att onanera. Vissa tittar för att de är nyfikna, eller vill lära sig mer om sex. Men det är viktigt att komma ihåg att porren oftast inte visar hur det är när du har sex med någon.

En person som ligger i en soffa med datorn i knät. Illustration.

Porr är oftast filmer eller bilder med personer som har sex med varandra eller sig själva. En del personer tittar på porr ensamma, andra tittar tillsammans med kompisar eller någon de har sex med. En del tittar inte alls. Du bestämmer själv om du vill titta på porr eller inte. Ingen får tvinga dig att titta, och du får aldrig heller tvinga någon att göra det.

Porr kan kännas olika

Du kanske tycker att det är upphetsande eller inspirerande att titta på porr, och vill göra det ibland eller ofta. Till exempel för att testa olika fantasier eller för att se om du tänder på någonting speciellt.

Du kanske aldrig vill titta, och tycker att det är äckligt, läskigt eller förnedrande. Du kan också känna lite av varje. Du kanske gillar en viss typ av porr men inte en annan.

Det är vanligt att bli förvånad över sin egen reaktion när man ser på porr. Kanske vill du till exempel inte bli upphetsad men blir det ändå. De flesta blir kåta av att se andra ha sex och det är inte konstigt att bli upphetsad av porr även om du inte gillar det du ser.

Att du blir upphetsad av en viss sorts porr behöver inte betyda att du vill ha samma sorts sex själv.

Du får tycka vad du vill om porr. Och du behöver inte berätta för andra vad du tycker om porr om du inte vill.

Olika sorters porr

Porr är ofta filmer eller bilder, men det kan även vara berättelser, till exempel sexnoveller. Det finns även tecknad porr, amatörporr och massor av annan slags porr.

Ibland delas porr in i mainstream och alternativ. Mainstreamporr är den vanligaste typen av porr, som är lättast att hitta. Men många tycker att det är svårt att känna igen sig i det sex som visas där eller tycker att den är dålig. Många vill inte se mainstreamporr eftersom den ofta visar förnedring, våld och stereotypa bilder av hur tjejer och killar ska vara. Många som är med i sån porr mår dåligt och det kan vara jobbigt att tänka på även för den som tittar.

Alternativporr försöker göra porren lite annorlunda. Feministisk porr är ett exempel på det. Den innehåller inte våld, tvång eller nedsättande ord lika ofta. Men det går inte att vara helt säker på hur det gick till när porren spelades in. Det kan till exempel vara privata filmer som sprids mot någons vilja eller som någon pressats att vara med i.

Det är omöjligt att se om någon är med i porr frivilligt eller inte.

Hur påverkas jag av att titta på porr?

Det är svårt att veta hur du påverkas av att titta på porr. Det är olika från person till person, och från tillfälle till tillfälle. Det är bra att prata med någon om du märker eller oroar dig för att porren påverkar dig på ett dåligt sätt. Det kan vara med någon du känner men du kan också kontakta en stödchat eller en ungdomsmottagning.

Här är några saker som kan vara bra att prata med någon om:

 • Porren får dig att känna press att ha sex på ett visst sätt.
 • Porren får dig att känna press att se ut på ett visst sätt.
 • Du är osäker på vad som är okej sex, och kanske funderar på om du har begått eller kommer begå ett övergrepp.
 • Du har sex som du inte njuter av för du tänker att det ska vara som i porr.
 • Du tittar på porr som du tror kan vara olaglig.

Tittar jag för mycket på porr?

Ibland kan porrtittandet bli ett problem. Här är några tecken på att du tittar för mycket på porr:

 • Du kan inte låta bli att titta fast du vill.
 • Du slutar umgås med kompisar eller struntar i skolan eller jobbet för att du tittar på porr.
 • Du tänker på porr nästan hela tiden.
 • Porrtittandet gör att sex i verkligheten inte funkar. Till exempel att du inte kan bli kåt på något annat än porr.
 • Du tittar på porr som ett sätt att slippa tänka på något problem eller för att undvika ångest.

Tips till dig som vill sluta titta på porr

Det kan vara svårt att sluta titta på porr även om du vill det. Här är några tips:

 • Tänk igenom varför du vill sluta. Det kan vara bra att skriva upp anledningarna, så du kan påminna dig själv om det behövs.
 • Gör det svårare att titta. Det finns till exempel porrfilter du kan installera så det blir svårare att komma in på vissa sidor.
 • Fundera på när du brukar titta. Vilka känslor vill du få eller slippa? Du kanske tittar för att du är uttråkad, eller för att bli lugn när du är orolig. Fundera på om det finns någonting annat som du kan byta porren mot. Det kan vara att träna eller att spela något spel.

Du kan prata med någon på till exempel en ungdomsmottagning om du vill ha hjälp med att sluta titta på porr eller om du mår dåligt efter att ha tittat på porr.

Du kan också kontakta Preventell på telefonnummer 020-667788. Det är en hjälplinje om du oroar dig för din sexualitet. Du kan vara anonym när du ringer. Till Preventell kan du även ringa om du oroar dig för en kompis eller någon du är ihop med.

Mer på UMO

Porr

Här hittar du innehåll om porr.

ArtikelBildspel: Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

Fråga UMOFår jag titta på porr?

Jag brukar titta på porr. Får man göra det? Ibland känns det inte bra.

Svara varandraOnanera utan porr - har ni tips?

Bara jag som får dåligt samvete när jag är inne på porrsajter? Sjukt jobbigt alltså. Därför undrar jag om vi kan skriva en kedja här med saker som kan göra en kåt.

Egna berättelserJag slutade titta på porr

De ser ut glada medan de gör det men det är inte sant. Det är bara en uppträdande att visa att det kännas skönt. De låtsas, även om det gör ont.

Sexnoveller som podd

Här kan du lyssna på upphetsande berättelser skrivna av unga.

Till toppen av sidan