Att titta på porr

Det finns olika anledningar till att en del vill titta på porr. Många använder det för att onanera. Vissa tittar för att de är nyfikna, eller vill lära sig mer om sex. Men det är viktigt att komma ihåg att porren oftast inte visar hur det är när du har sex med någon.

En person som ligger i en soffa med datorn i knät. Illustration.

Porr är oftast filmer eller bilder med personer som har sex med varandra eller sig själva. En del personer tittar på porr ensamma, andra tittar tillsammans med kompisar eller någon de har sex med. En del tittar inte alls. Du bestämmer själv om du vill titta på porr eller inte. Ingen får tvinga dig att titta, och du får aldrig heller tvinga någon att göra det.

Porr kan kännas olika

Du kanske tycker att det är upphetsande eller inspirerande att titta på porr, och vill göra det ibland eller ofta. Till exempel för att testa olika fantasier eller för att se om du tänder på någonting speciellt.

Du kanske aldrig vill titta, och tycker att det är äckligt, läskigt eller förnedrande. Du kan också känna lite av varje. Du kanske gillar en viss typ av porr men inte en annan.

Det är vanligt att bli förvånad över sin egen reaktion när man ser på porr. Kanske vill du till exempel inte bli upphetsad men blir det ändå. De flesta blir kåta av att se andra ha sex och det är inte konstigt att bli upphetsad av porr även om du inte gillar det du ser.

Att du blir upphetsad av en viss sorts porr behöver inte betyda att du vill ha samma sorts sex själv.

Du får tycka vad du vill om porr. Och du behöver inte berätta för andra vad du tycker om porr om du inte vill.

Funkar sex som i porren?

Det är lätt att tro att sex ska vara som i porren, särskilt om du ser porr innan du har sex med någon första gången. Men porr är inte till för att visa hur sex går till. Den är gjord för att vara upphetsande för den som tittar och för att de som tillverkar porren ska tjäna pengar. Det kan vara svårt att försöka göra likadant som i porr. Det kanske inte alls känns som du tänkt dig, det kan till och med finnas en risk att du gör dig själv eller någon annan illa. Kroppar brukar inte se ut eller funka som i porren. Här är några saker som är bra att tänka på:

Du måste veta att det känns bra för alla

I porr är det nästan aldrig någon som kollar att allt känns okej för den eller de som de har sex med. Det är nästan aldrig någon som tar en paus och frågar hur det känns för att en person verkar osäker. När någon har ont eller inte verkar må bra i porr fortsätter de oftast att ha sex ändå.

När du har sex med någon måste du hela tiden vara säker på att hen är okej med allt du gör. De du har sex med måste också vara säkra på att allt känns bra för dig. Du måste sluta direkt om någon inte verkar vilja fortsätta. Fråga alltid personen om du känner dig osäker på om hen vill fortsätta. Annars finns det risk att du gör någon illa och gör något olagligt. Läs mer om sexualbrott här.

Ni bestämmer tillsammans hur sexet ska vara

Det är vanligt i porr att det ser ut som att vissa bestämmer, och andra måste gå med på det. Det kan till exempel vara att någon håller fast, slår och säger nedsättande saker.

Det är aldrig okej att bara en person bestämmer hur sexet ska vara. Du och den eller de du har sex med måste vara överens. Allt ska kännas bra för alla hela tiden. De allra flesta vill till exempel inte att sex ska göra ont.

En del gillar att ha olika roller, där exempelvis en tar mer initiativ. En del tycker också att en viss smärta kan vara skönt. Vill ni ha sånt sex är det i så fall något ni är överens om och bestämmer tillsammans i förväg. Läs mer om BDSM här.

Kroppar brukar inte se ut som i porren

Penisar i porr är ibland större än genomsnittet. Snippans inre blygdläppar i porr är ofta mindre än genomsnittet, och kan vara opererade. Brösten är ofta opererade. Det är vanligt att huden runt analöppningen är blekt med ett medel och oftast har personerna i porr tagit bort håret på kroppen.

När du tittar på porr kan det kännas som att du eller de du har sex med borde se ut som där, men egentligen ser väldigt få kroppar ut så.

Kroppar brukar inte funka som i porren

De som är med i porr kan ta både mediciner och injektioner för att få stånd eller kunna ha stånd längre. Det är också vanligt att sperman inte är riktig. I verkligheten får de flesta inte så mycket utlösning som i porren. Sperma i porr är ofta helt vit, men i verkligheten kan den vara genomskinlig, vit, gråaktig eller gulaktig.

I porr ser det ut som att det är lätt att föra in någonting i analen snabbt och hårt. I verkligheten behöver du använda glidmedel och börja långsamt. Annars finns risk för skador.

Det är också vanligt att ljud tas bort eller läggs till efter inspelningen. När någon har sex i verkligheten kan det ofta låta mindre eller på andra sätt.

Sex brukar vara olika från gång till gång

I porr brukar sex följa en viss ordning. Killar i porr får nästan alltid utlösning, och efter det avslutas sexet. När någon får orgasm i porr kan det vara på låtsas.

I verkligheten är sex ofta olika från gång till gång. Ibland får ingen orgasm eller utlösning, ibland får bara en person det. Det är vanligt att någon vill avbryta eller ta en paus och fortsätta senare. Det är också vanligt när man har sex med någon att en sexställning inte känns bekväm eller riktigt funkar som det var tänkt, men i porr är sånt alltid bortklippt.

Många gillar kondom

I porr använder nästan ingen kondom.

I verkligheten använder många skydd när de har sex med andra. Till exempel kondom. Du själv och den eller de du har sex med har lika stort ansvar för att använda skydd mot könssjukdomar och graviditet. Kondom är det enklaste sättet att skydda sig. Att använda kondom är att vara omtänksam, både mot den eller de du har sex med och mot dig själv.

Olika sorters porr

Porr är ofta filmer eller bilder, men det kan även vara berättelser, till exempel sexnoveller. Det finns även tecknad porr, amatörporr och massor av annan slags porr.

Ibland delas porr in i mainstream och alternativ. Mainstreamporr är den vanligaste typen av porr, som är lättast att hitta. Men många tycker att det är svårt att känna igen sig i det sex som visas där eller tycker att den är dålig. Många vill inte se mainstreamporr eftersom den ofta visar förnedring, våld och stereotypa bilder av hur tjejer och killar ska vara. Många som är med i sån porr mår dåligt och det kan vara jobbigt att tänka på även för den som tittar.

Alternativporr försöker göra porren lite annorlunda. Feministisk porr är ett exempel på det. Den innehåller inte våld, tvång eller nedsättande ord lika ofta. Men det går inte att vara helt säker på hur det gick till när porren spelades in. Det kan till exempel vara privata filmer som sprids mot någons vilja eller som någon pressats att vara med i.

Det är omöjligt att se om någon är med i porr frivilligt eller inte.

Hur påverkas jag av att titta på porr?

Det är svårt att veta hur du påverkas av att titta på porr. Det är olika från person till person, och från tillfälle till tillfälle. Det är bra att prata med någon om du märker eller oroar dig för att porren påverkar dig på ett dåligt sätt. Det kan vara med någon du känner men du kan också kontakta en stödchat eller en ungdomsmottagning.

Här är några saker som kan vara bra att prata med någon om:

 • Porren får dig att känna press att ha sex på ett visst sätt.
 • Porren får dig att känna press att se ut på ett visst sätt.
 • Du är osäker på vad som är okej sex, och kanske funderar på om du har begått eller kommer begå ett övergrepp.
 • Du har sex som du inte njuter av för du tänker att det ska vara som i porr.
 • Du tittar på porr som du tror kan vara olaglig.

Tittar jag för mycket på porr?

Ibland kan porrtittandet bli ett problem. Här är några tecken på att du tittar för mycket på porr:

 • Du kan inte låta bli att titta fast du vill.
 • Du slutar umgås med kompisar eller struntar i skolan eller jobbet för att du tittar på porr.
 • Du tänker på porr nästan hela tiden.
 • Porrtittandet gör att sex i verkligheten inte funkar. Till exempel att du inte kan bli kåt på något annat än porr.
 • Du tittar på porr som ett sätt att slippa tänka på något problem eller för att undvika ångest.

Tips till dig som vill sluta titta på porr

Det kan vara svårt att sluta titta på porr även om du vill det. Här är några tips:

 • Tänk igenom varför du vill sluta. Det kan vara bra att skriva upp anledningarna, så du kan påminna dig själv om det behövs.
 • Gör det svårare att titta. Det finns till exempel porrfilter du kan installera så det blir svårare att komma in på vissa sidor.
 • Fundera på när du brukar titta. Vilka känslor vill du få eller slippa? Du kanske tittar för att du är uttråkad, eller för att bli lugn när du är orolig. Fundera på om det finns någonting annat som du kan byta porren mot. Det kan vara att träna eller att spela något spel.

Du kan prata med någon på till exempel en ungdomsmottagning om du vill ha hjälp med att sluta titta på porr eller om du mår dåligt efter att ha tittat på porr.

Du kan också kontakta Preventell på telefonnummer 020-667788. Det är en hjälplinje om du oroar dig för din sexualitet. Du kan vara anonym när du ringer. Till Preventell kan du även ringa om du oroar dig för en kompis eller någon du är ihop med.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan