Panik - lämna sidan!
Porr

Att titta på porr

Det finns olika anledningar till att en del vill titta på porr. Många använder det för att onanera. Vissa tittar för att de är nyfikna, eller vill lära sig mer om sex. Men det är viktigt att veta att porren oftast inte visar hur det funkar att ha sex i verkligheten.

En person som ligger i en soffa med datorn i knät. Illustration.
En del personer tittar på porr ensamma, andra tittar tillsammans med kompisar eller någon de har sex med. En del tittar inte alls. Du bestämmer själv om du vill titta på porr eller inte. Ingen får tvinga dig att titta, och du får aldrig heller tvinga någon att göra det.

Olika personer känner och tänker olika om porr

Här några exempel på hur du kan tänka och känna om porr:

  • Du kan tycka att det är upphetsande eller inspirerande med porr och vill titta på porr ibland eller ofta.
  • Du kan tycka att porr är äckligt, läskigt eller förnedrande och vill aldrig titta på det.
  • Du kan tycka att porr är äckligt eller läskigt, men samtidigt tycka att det är upphetsande och spännande. Du kanske tittar ibland men ångrar dig efteråt.
  • Du kanske gillar en viss typ av porr men inte en annan.

Du får tycka vad du vill om porr. Och du behöver inte berätta för andra vad du tycker om porr om du inte vill.

Många blir kåta av porr – ibland fast de inte vill

De flesta blir kåta av att se andra ha sex och det är inte konstigt att bli upphetsad av porr. Det gäller även om du inte gillar det du ser.

Det är vanligt att bli förvånad över sin egen reaktion när man ser på porr. Kanske vill du inte bli upphetsad men blir det ändå.

Att du blir upphetsad av en viss sorts porr behöver inte betyda att du vill ha samma sorts sex själv.

Olika sorters porr

Porr är ofta filmer eller bilder. Det finns många olika sorters porr, till exempel tecknad porr och amatörporr. En del tycker även att sexnoveller kan vara porr.

Mainstreamporr och alternativ porr

Ibland delas porr in i mainstream och alternativ. Mainstreamporr är den vanligaste typen av porr, som är lättast att hitta. Men många tycker att det är svårt att känna igen sig i det sex som visas där, eller tycker att den är dålig. Många vill inte se mainstreamporr eftersom den ofta visar förnedring, våld och stereotypa bilder av hur tjejer och killar ska vara. Många som är med i sån porr mår dåligt och det kan vara jobbigt att tänka på även för den som tittar.

Alternativ porr försöker göra porren lite annorlunda. Feministisk porr är ett exempel på det. Den innehåller inte våld, tvång eller nedsättande ord lika ofta. Men det går inte att vara helt säker på hur det gick till när porren spelades in. Det kan till exempel vara privata filmer som sprids mot någons vilja eller som någon pressats att vara med i.

Det är omöjligt att se om någon är med i porr frivilligt eller inte.

Hur påverkas jag av att titta på porr?

Det är svårt att veta hur du påverkas av att titta på porr. Det är olika från person till person, och från tillfälle till tillfälle. Det är bra att prata med någon om du känner att porren påverkar dig på ett dåligt sätt. Du kan prata med någon du känner, eller kontakta en stödchat eller en ungdomsmottagning.

Här är exempel på när du kan behöva prata med någon om porr:

  • Porren får dig att känna press att ha sex på ett visst sätt.
  • Porren får dig att känna press att se ut på ett visst sätt.
  • Du är osäker på vad som är okej sex och kanske funderar på om du har utsatt någon, eller kommer utsätta någon, för ett övergrepp.
  • Du har sex som du inte njuter av för att du tänker att det ska vara som i porr.
  • Du tittar på porr som du tror kan vara olaglig.

Du kan anmäla olaglig porr

Tipsa polisen om du hittar porr som du tror är olaglig. Du kan också anmäla till ECPAT-hotline om du hittar porr som innehåller bilder av barn. Du kan vara anonym.

Till toppen av sidan