P-piller
P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne.
Visste du att risken för vissa typer av cancer minskar om man äter p-piller? Se filmen för fler fakta om p-piller du kanske inte kände till.
P-piller innehåller olika hormoner
Det finns många olika sorters p-piller. Alla innehåller två olika hormoner som heter östrogen och gestagen. Vissa innehåller mer östrogen, andra mer gestagen. Det gör att de påverkar kroppen på olika sätt. Därför kan du behöva pröva dig fram för att hitta den sort som passar dig bäst.
En p-pillerkarta har 21 eller 28 tabletter. Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder. På kartorna med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller. Då kan du ta ett piller varje dag även om du gör ett uppehåll. Det kan vara bra om du tycker att det är svårt att komma ihåg när du ska börja på nästa karta. På kartorna med 21 tabletter kan du göra ett uppehåll fyra dagar innan du börjar på nästa karta.
Du får en blödning under de dagar som du tar sockerpiller eller inga piller alls. Det är ingen vanlig mens, utan brukar kallas bortfallsblödning. Du är fortfarande skyddad mot att bli gravid.
Blödningen brukar ofta börja två till tre dagar efter att du tagit ditt sista hormonpiller. Men den kan komma både tidigare och senare. Det är också vanligt och helt normalt att du fortfarande blöder när det är dags att börja på en ny karta.
P-piller gör ofta att du blöder mindre och mer regelbundet än när du har mens. Du får också mindre värk när du blöder.
Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan göra det tillsammans med en daglig rutin som till exempel när du borstar tänderna. Ditt skydd mot graviditet kan bli sämre om du glömmer att ta ett p-piller.
Vad du ska göra om du glömmer ett p-piller beror på var på kartan du är. Det kan du läsa mer om i texten Glömt att ta ett p-piller?
I texten Så äter du p-piller kan du läsa om vad du ska göra om du till exempel har kräkts, om du vill slippa blöda varje månad, eller om du vill flytta fram blödningen någon gång.
Att börja med p-piller
P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning om du vill börja med p-piller. Många ungdomsmottagningar har också öppet för dropin-besök. Då kan du komma dit utan att behöva boka en tid. Kolla vad som gäller för den ungdomsmottagning du vill gå till. Du kan också gå till en barnmorskemottagning, mottagning för sexuell hälsa, gynekolog eller vårdcentral. Det finns ingen åldersgräns för när du får börja med p-piller. Det är den som skriver ut det som avgör om det är ett bra preventivmedel för dig.
Det kan finnas andra anledningar till att börja med p-piller än att skydda sig mot graviditet. Till exempel om du har besvär med mensen som kraftig mensvärk, rikliga blödningar eller PMS. P-piller kan också hjälpa mot akne.
Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Du får också frågor om det finns någon i din familj som har haft blodpropp eller hjärtinfarkt eller om du har migrän med så kallad aura eftersom du då ska använda något annat skydd än p-piller. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga och mäta dig.
Liten risk för blodpropp
Preventivmedel som innehåller östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har ett preventivmedel med östrogen.
Risken för blodpropp ökar om du:
- har en kraftig övervikt
- har en förälder eller syskon som fått blodpropp
- själv har haft blodpropp tidigare.
Då rekommenderas du att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel p-stav, hormonspiral, kopparspiral, mellanpiller eller minipiller.
Berätta även för den du träffar om du eller någon av dina föräldrar eller ett syskon har haft stroke eller hjärtinfarkt eftersom det också kan påverka.
Även rökning kan påverka risken för blodpropp. Men risken är mindre när du är ung och därför kan du få preventivmedel med östrogen utskrivet även om du röker.
Läs mer i frågan Är det farligt att röka när man äter p-piller?
Du får ett recept på p-piller
Om det funkar för dig att ta p-piller kommer du att få ett recept. Det skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina p-piller. På apoteket behöver du visa din legitimation.
Du brukar få ett recept för tre månader om det är första gången du ska äta p-piller. Efter tre månader får du komma på ett återbesök för att ta ett nytt blodtryck och prata om hur det funkar för dig med p-piller. Funkar det bra brukar du då få ett recept som räcker i ett år.
Innan dina p-piller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept.
Börja på en gång
Du kan börja med dina p-piller samma dag som du hämtat ut dem, oavsett om du har mens eller inte. Du är skyddad redan från första dagen om du börjar på mensens första dag. Annars tar det sju dagar med p-piller innan du är skyddad mot graviditet.
Kroppen behöver vänja sig
Kroppen kan behöva lite tid för att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner. Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader. Då kan du få prova ett annat preventivmedel. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.
Vad kostar preventivmedel?
De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.
Hur säkert är p-piller?
Du har ett effektivt skydd mot graviditet om du tar dina p-piller som du ska.