P-piller

P-piller är ett preventivmedel i form av tabletter. De innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. Det är samma hormoner som finns i p-ring och p-plåster. P-piller gör bland annat att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid.

En pillerkarta för 21 piller, där 3 är tagna. Foto.
En pillerkarta för 21 piller, där 3 är tagna. Foto.

Det finns många olika sorters p-piller. Vissa innehåller mer östrogen, andra mer gestagen. Det gör att de påverkar kroppen på olika sätt. Därför kan du behöva pröva dig fram för att hitta den sort som passar dig bäst.

Om du använder p-piller har du en karta med 21 eller 28 tabletter. Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder. Om du har en karta med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller. Det kan vara bra om du tycker att det är svårt att komma ihåg när du ska börja på nästa karta.

Det är viktigt att ta du tar dina p-piller vid samma tidpunkt varje dag. Om du har glömt att ta ett p-piller kan det påverka ditt skydd mot graviditet. Om du redan äter p-piller kan du läsa texten Så äter du p-piller, om vad du ska göra om du till exempel har kräkts, vill flytta mensen eller vill äta ihop flera kartor. 

Att börja med p-piller

Boka en tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning om du vill börja med p-piller. Du kan också få hjälp på en gynekologisk mottagning eller Sesammottagning.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft blodpropp. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Liten risk för blodpropp

P-piller innehåller östrogen och kan ge en ökad risk för blodpropp. Men den risken är väldigt liten. Till exempel är det större risk få en blodpropp när man är gravid än när man äter p-piller.

Risken för blodpropp ökar om du är kraftigt överviktig, har en förälder eller syskon som fått blodpropp eller om du själv haft blodpropp tidigare. Då brukar du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel p-stav, hormonspiral eller minipiller.

Du får ett recept

Om det funkar för dig att äta p-piller kommer du att få ett recept. Oftast skickas receptet elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina p-piller. På apoteket behöver du visa en legitimation.

Du brukar först få ett recept för tre månader om det är första gången du ska äta p-piller. Inom den tiden får du komma på ett återbesök till den mottagning du varit på och stämma av hur det funkar för dig med p-piller. Du får sen ett recept som räcker ett år om allt är bra.

Innan dina p-piller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept. I samband med det besöket kommer ditt blodtryck att kontrolleras. Du behöver förnya receptet en gång per år om du vill fortsätta med p-piller.

Börja på en gång

Börja med dina p-piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Om du börjar på mensens första dag är du däremot skyddad redan från den första dagen.

Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller. Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina p-piller. Det finns även p-piller-appar att ladda ner.

Vad kostar p-piller?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel ända tills du är 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är p-piller?

Du har ett mycket säkert skydd mot graviditet om du tar dina p-piller som du ska.

Fördelar

 • Ger ett säkert skydd mot graviditet.
 • Mensen minskar och blir regelbunden.
 • Minskar ofta problem med mensvärk.
 • Minskar ofta problem med finnar.
 • Risken för PMS minskar.
 • Risken för cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen minskar.
 • Du kan skjuta upp mensen om du vill.

Nackdelar

 • Du måste komma ihåg att ta en tablett varje dag.
 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Kan speciellet i början ge biverkningar som till exempel finnar, spända bröst, nedstämdhet och minskad sexlust.
 • Om du kräks, har kraftiga diarréer eller glömmer att ta en tablett, kan du inte vara säker på att vara skyddad.
 • Om du har migrän med så kallad aura ska du undvika p-piller, p-ring och p-plåster.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan