Panik - lämna sidan!

P-piller

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

En pillerkarta för 21 piller, där 3 är tagna. Foto.

Det finns många olika sorters p-piller. Alla innehåller två olika hormoner som heter östrogen och gestagen. Vissa innehåller mer östrogen, andra mer gestagen. Det gör att de påverkar kroppen på olika sätt. Därför kan du behöva pröva dig fram för att hitta den sort som passar dig bäst.

En p-pillerkarta har 21 eller 28 tabletter. Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder. På kartorna med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller. Då kan du ta ett piller varje dag även om du gör ett uppehåll. Det kan vara bra om du tycker att det är svårt att komma ihåg när du ska börja på nästa karta. På kartorna med 21 tabletter kan du göra ett uppehåll några dagar innan du börjar på nästa karta.

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid samma tidpunkt varje dag. Ditt skydd mot graviditet kan bli sämre om du glömmer att ta ett p-piller. Vad du ska göra om du glömmer ett p-piller beror på var på kartan du är. Det kan du läsa mer om i texten Glömt att ta ett p-piller?

I texten Så äter du p-piller kan du läsa om vad du ska göra om du till exempel har kräkts eller vill skjuta fram mensen genom att äta ihop flera kartor.

Att börja med p-piller

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning om du vill börja med p-piller. Det finns ingen åldersgräns för när du får börja med p-piller, det är den som skriver ut det som avgör om det är ett bra preventivmedel för dig.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft blodpropp eller om du har migrän med så kallad aura eftersom du då ska använda något annat skydd mot graviditet än p-piller. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Liten risk för blodpropp

P-piller innehåller hormonet östrogen som kan ge en ökad risk för blodpropp. Men den risken är väldigt liten. Till exempel är det större risk att få en blodpropp om du är gravid än om du äter p-piller.

Risken för blodpropp ökar om du är kraftigt överviktig, har en förälder eller syskon som fått blodpropp eller om du själv haft blodpropp tidigare. Då brukar du istället rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel p-stav, hormonspiral eller minipiller.

Du får ett recept

Om det funkar för dig att äta p-piller kommer du att få ett recept. Det skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina p-piller. På apoteket behöver du visa din legitimation.

Du brukar få ett recept för tre månader om det är första gången du ska äta p-piller. Efter tre månader får du komma på ett återbesök för att prata om hur det funkar för dig med p-piller. Funkar det bra brukar du då få ett recept som räcker ett år.

Innan dina p-piller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept.

Börja på en gång

Börja med dina p-piller samma dag som du hämtat ut dem, oavsett om du har mens eller inte. Du är skyddad redan från första dagen om du börjar på mensens första dag. Annars tar det sju dagar med p-piller innan du är skyddad mot graviditet.

Kroppen kan behöva vänja sig

Eftersom p-piller innehåller hormoner kan kroppen behöva lite tid att vänja sig. I början kan p-pillren ge besvär som senare försvinner. Du kan till exempel få spända bröst, småblödningar, finnar, bli nedstämd, få huvudvärk och minskad sexlust. Oftast går detta över. Pröva en annan sorts p-piller eller ett annat skydd mot graviditet om besvären inte har gått över efter tre månader. Det är viktigt att du trivs och mår bra med de p-piller du använder.

Vad kostar p-piller?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är p-piller?

Du har ett mycket säkert skydd mot graviditet om du tar dina p-piller som du ska.

Fördelar

 • Ger ett säkert skydd mot graviditet.
 • Gör så att mensen minskar och blir regelbunden.
 • Minskar ofta problem med mensvärk.
 • Minskar ofta problem med finnar.
 • Minskar risken för PMS och PMDS.
 • Minskar risken för cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen.
 • Gör det möjligt att skjuta på mensen.

Nackdelar

 • Kräver att du kommer ihåg att ta en tablett varje dag.
 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Kan ge biverkningar som till exempel finnar, spända bröst, nedstämdhet och minskad sexlust, framför allt i början.
 • Är ett osäkert skydd om du kräks, har kraftig diarré eller glömmer att ta en tablett.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

ArtikelHud- och könsmottagning

På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet. Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning.

Svara varandraHur berättade ni om p-piller för föräldrarna?

Hur berättar jag för mina föräldrar att jag vill börja med p-plåster/p-piller? Jag har tänkt ta upp det till hösten då jag fyller 16.

Fråga UMOPåverkar p-piller förmågan att få barn i framtiden?

Har jag fortfarande ägglossning som vanligt när jag äter p-piller, eller hur funkar det? Jag äter ofta ihop tre eller fyra p-pillerkartor innan jag släpper fram mensen, påverkar det?

Egna berättelserP-piller hjälpte mot acne

Efter tre månader märkte jag inte så mycket skillnad när det gällde acne, men nu efter 8 månader så har min hy blivit helt ren och jag har inga finnar eller något kvar.

Fråga UMOJag vill skjuta på mensen med p-piller, hur gör jag?

Är det bara att skippa sockerpillren på kartan, och istället direkt börja på en ny karta? Får jag inte mens förrän nästa kartas sockerpiller då?

Till toppen av sidan