Panik - lämna sidan!
Mens

Mensvärk

Det är vanligt att få ont i magen eller andra delar av kroppen när du har mens. Det brukar kallas mensvärk. Men mensvärk är inget du ska behöva stå ut med, det finns flera olika sätt att lindra värken på.

Person ligger i soffan och ser ut att ha mensvärk, illustration.

Att få ont när du har mens är vanligt, särskilt när du är ung. Vanligast är att få ont i magen, men du kan också ha ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, några känner sig yra eller kallsvettiga och andra mår illa.

Mensvärken brukar komma någon dag innan eller i början av mensen. För vissa sitter den i under hela mensen. För de flesta går den över efter någon eller några dagar.

Hur ont du har varierar. Vissa har bara en svag smärta medan andra kan ha mycket ont. 

Vad beror det på?

Varje månad i samband med att du har ägglossning gör sig livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg. Det gör den genom att slemhinnan i livmodern blir tjockare och blodfylld. När ingen befruktning sker måste livmodern göra sig av med slemhinnan. Det gör den genom att dra ihop sig och sen stöta ut slemhinnan. Slemhinnan kommer ut tillsammans med blodet – det är mensen. Eftersom livmodern är en muskel kan du få träningsvärk i den när den drar ihop sig. Det är det som ger mensvärk.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker du kan göra för att minska värken. Testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig.

  • När du har ont kan det vara skönt att lägga en värmedyna över det område som värker, till exempel på magen eller ryggen. Det kan göra att krampen i livmodern släpper.
  • Krampen kan också försvinna om du rör på dig. Därför brukar det vara bra att till exempel vara med på idrotten i skolan eller gå och träna, om du klarar det trots värken.
  • Att träna regelbundet även mellan mensperioderna kan göra att mensvärken blir lindrigare.
  • Ofta brukar vanliga receptfria värktabletter som du kan köpa på ett apotek hjälpa bra. För att få bästa effekt ska du ta värktabletterna så fort du känner att mensvärken är på gång och sen ta dem regelbundet så länge du har ont.
  • Du kan pröva olika ställningar för att försöka hitta en där det gör mindre ont om du inte kan röra på dig utan måste ligga ner. Till exempel kan du ligga ner och dra upp knäna.

När ska jag söka hjälp?

Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral, eller skolsköterskan om något av följande stämmer in på dig:

  • Receptfria värktabletter hjälper inte mot din mensvärk.
  • Du mår mycket illa när du har mens.
  • Du har haft mens i flera år och får mensvärk utan att ha haft det tidigare. 

Det går alltid att göra något åt mensvärken

Det går att behandla mensvärken om receptfria värktabletter inte hjälper. Det kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning. Oftast får du någon form av hormonell behandling med p-piller, p-plåster, p-ring eller p-stav. De gör att du inte får någon ägglossning och därför inte heller någon vanlig mens eller mensvärk. En del preventivmedel som p-stav, hormonspiral, mellanpiller och minipiller gör så att slemhinnan i livmodern blir tunnare och du blöder lite, sällan eller inte alls. Då minskar också mensvärken.

Mer på UMO

Frågor & svar

Vad kan jag göra åt svår mensvärk?

Jag kan inte ens gå till skolan för att det gör så ont. Vad ska jag göra?

Frågor & svar

Måste jag blöda så mycket och ha sån mensvärk?

Jag måste ha dubbelt skydd och tömmer ofta menskoppen, men det läcker ändå ofta. Dessutom har jag jobbig och molande mensvärk som får mig att bli galen.

Artikel

Att prata om mensvärk och graviditetsskydd på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om att prata om mensvärk och skydd mot graviditet med någon på en ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan