Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Säkra perioder

Säkra perioder betyder att du undviker att ha oskyddat samlag dagarna före, under och efter ägglossningen. Det är inte en säker metod och kan lätt leda till graviditet.

En almanacka där tre dagar i en månad är inringade med penna. Illustration.
Säkra perioder går ut på att du har samlag utan skydd under de dagar då du inte kan bli gravid, men det kan vara väldigt svårt att veta exakt vilka dagar det är.

Hur funkar säkra perioder?

Den säkra perioden är de dagar i menscykeln när risken för att bli gravid är som minst. Spermier kan överleva upp till en vecka i slidan. Den säkra perioden slutar därför fem dagar före ägglossningen om du har helt regelbunden mens. Den säkra perioden börjar igen några dagar efter ägglossningen, när ägget inte längre kan bli befruktat av en spermie.

Hur säkert är säkra perioder?

Trots namnet är säkra perioder inte alls någon effektiv metod för att skydda sig mot graviditet. Det beror på att det är svårt att veta exakt när du kommer att ha ägglossning och när det är en så kallad säker period. Även om du har regelbunden mens kan det hända att ägglossningen är oregelbunden. Ägglossningen sker nämligen inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär fjorton dagar innan nästa mens kommer. 

Det innebär att det är ägglossningen som styr när mensen kommer och inte tvärtom.

Dessutom kan spermier överleva i upp till en vecka i en äggledare eller livmoder. Det betyder att du kan bli gravid även om du tror dig veta att du inte har haft ägglossning.

Ju mer oregelbunden mens du har desto mer riskabelt är det att använda sig av säkra perioder.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Innehåll om mens.

Till toppen av sidan