Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Säkra perioder

Säkra perioder betyder att du undviker att ha oskyddat samlag dagarna före, under och efter ägglossningen. Det är en osäker metod.

En almanacka där tre dagar i en månad är inringade med penna. Illustration.

Hur funkar säkra perioder?

Spermier kan överleva upp till en vecka i slidan. Den säkra perioden slutar därför fem dagar före ägglossningen om du har helt regelbunden mens. Den säkra perioden börjar igen några dagar efter ägglossningen, när ägget inte längre kan bli befruktat av en spermie.

Den säkra perioden är alltså de dagar i menscykeln när risken för att bli gravid är liten. Säkra perioder kallas ibland också för rytmmetoden eftersom den går ut på att du följer menscykelns rytm.

Hur säkert är säkra perioder?

Trots namnet är säkra perioder inte alls någon säker metod för att skydda sig mot graviditet. Det beror på att det är svårt att veta exakt när du kommer att ha ägglossning och när det är en så kallad säker period. Även om du har regelbunden mens kan det hända att ägglossningen är oregelbunden. Ägglossningen sker nämligen inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär fjorton dagar innan nästa mens kommer. 

Det innebär att det är ägglossningen som styr när mensen kommer och inte tvärtom.

Dessutom kan spermier överleva i upp till en vecka i en äggledare eller livmoder. Det betyder att du kan bli gravid även om du tror dig veta att du inte har haft ägglossning.

Ju mer oregelbunden mens du har desto mer riskabelt är det att använda sig av säkra perioder. För att säkra perioder ska vara det minsta säkra innebär det att du måste ha väldigt regelbunden mens.

Fördelar

  • Det påverkar inte kroppen på något sätt.

Nackdelar

  • Det skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Det är väldigt osäkert om du inte vill bli gravid.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Till toppen av sidan