Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

P-appar och p-datorer

P-appar och p-datorer är ett hjälpmedel för att försöka räkna ut när det är som störst risk att bli gravid. För att inte bli gravid under de dagar då appen visar att det är risk för graviditet behöver ni använda ett annat skydd, till exempel kondom.

Någon håller i en termometer som visar 36,54 grader.

Så funkar p-appar och p-datorer

P-appar och p-datorer kan funka på olika sätt. Vissa utgår från den kroppstemperatur du har när du vaknar. Du mäter själv din temperatur och fyller i resultatet i appen eller datorn. För att kunna mäta temperaturen på detta sätt måste du ha en termometer med två decimaler.

Andra p-appar och p-datorer utgår från mängden av ett visst hormon i morgonurinen. Då mäter du det genom att doppa en speciell sticka i ditt kiss på morgonen.

Kan användas om du vill bli gravid

Du kan också använda en p-app eller p-dator om du vill bli gravid. Du har då oskyddat slidsamlag de dagar det är störst möjlighet att du blir gravid.

Vad kostar p-appar och p-datorer?

P-appar varierar i pris. Du hittar dem där appar säljs.

För en p-dator betalar du en engångskostnad. P-datorer finns att köpa på nätet.

Att tänka på om du använder dig av p-appar eller p-datorer

P-appar och p-datorer skyddar inte mot könssjukdomar. 
 
Att hålla koll på ägglossningen och räkna dagar kan vara besvärligt. Du kan inte heller vara helt säker på när du har ägglossning, även om du har regelbunden mens. 
 
Tänk på att du behöver skydda dig med till exempel kondom om du vill ha samlag men inte vill bli gravid under den period som p-appen eller p-datorn visar att det är risk för graviditet.
Till toppen av sidan