Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

P-app och p-dator

P-appar och p-datorer är ett hjälpmedel för att försöka räkna ut när det är som störst risk att bli gravid. För att inte bli gravid under de dagar då appen visar att det är risk för graviditet behöver du använda ett annat skydd om du har slidsamlag, till exempel kondom.

Någon håller i en termometer som visar 36,54 grader.

Så funkar p-appar och p-datorer

P-appar och p-datorer kan funka på olika sätt. Vissa utgår från den kroppstemperatur du har när du vaknar. Du mäter själv din temperatur och fyller i resultatet i appen eller datorn. För att kunna mäta temperaturen på detta sätt måste du ha en termometer med två decimaler. Du kan inte använda en vanlig febertermometer. Metoden går inte att använda om har feber.

Andra p-appar och p-datorer utgår från mängden av ett visst hormon i morgonurinen. Då mäter du det genom att doppa en speciell sticka i ditt kiss på morgonen.

För att inte bli gravid under den period som p-appen eller p-datorn visar att det är risk för graviditet behöver du skydda dig med till exempel kondom om du har slidsamlag.

Kan användas om du vill bli gravid

Du kan också använda en p-app eller p-dator om du vill bli gravid. Du har då oskyddat slidsamlag de dagar det är störst möjlighet att du blir gravid.

Vad kostar p-appar och p-datorer?

P-appar varierar i pris. Du hittar dem där appar säljs.

För en p-dator betalar du en engångskostnad. P-datorer finns att köpa på nätet.

Hur säkert är p-appar och p-dator?

P-appar och p-dator är inte en särskilt effektiv metod för att skydda sig mot graviditet. Det beror på att du måste vara väldigt noggrann och att det även om du är det är svårt att veta helt säkert när du har ägglossning. Det gäller särskilt när du är ung och mensen oftare är oregelbunden.

Även om du har regelbunden mens kan det hända att ägglossningen är oregelbunden. Ägglossningen sker nämligen inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär fjorton dagar innan nästa mens kommer. Det innebär att det är ägglossningen som styr när mensen kommer och inte tvärtom.

Dessutom kan spermier överleva i flera dagar i en äggledare eller livmoder. Det betyder att du kan bli gravid även om du tror dig veta att du inte har haft ägglossning.

Aktuella artiklar

Artikel

Om mens

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

Artikel

Vad händer i puberteten hos tjejer?

Puberteten brukar börja någon gång mellan 8 och 13 år. Det första som händer brukar vara att brösten börjar växa.

Artikel

Graviditetstest - så går det till

Ett graviditetstest visar om du är gravid två veckor efter ditt senaste oskyddade samlag. Du kan gå till en ungdomsmottagning och göra testet. Där kan du också prata med någon när du fått ditt resultat. Du kan också köpa ett graviditetstest och göra det själv.

Till toppen av sidan