Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Sterilisering

Sterilisering är en operation som gör att du tar bort möjligheterna att bli eller göra någon gravid. Du måste alltså vara säker på din sak innan du steriliserar dig. Du kan sterilisera dig både om du har snippa eller penis, men du måste vara minst 25 år.

Bestämmelserna kring sterilisering finns i steriliseringslagen. I steriliseringslagen står till exempel att du innan operationen måste diskutera ditt beslut med en läkare.

Hur funkar sterilisering?

På den som har livmoder klipps äggledarna av eller täpps till så att inga äggceller kan passera. Det går att göra på olika sätt. Ett sätt är genom titthålskirurgi. Då gör en läkare ett litet titthål i magen och opererar. Under operationen är du sövd.

Ett annat sätt är att läkaren opererar genom slidan och livmodern. Då räcker det att du får smärtstillande medicin och du kan vara vaken, om du tycker att det känns okej.

På den som har penis klipps sädesledarna av. Då kommer det inte med några spermierna i sädesvätskan när du får utlösning. Att sädesledarna klipps av är en mindre operation och därför räcker det med lokalbedövning.

Du får vanligtvis gå hem samma dag, oavsett vilken typ av sterilisering du genomgår.

Du har sexlust och kan ha sex precis som innan operationen, men du kan inte bli eller göra någon gravid. 

Vad kostar sterilisering?

Det är olika hur mycket steriliseringen kostar beroende på var du bor i landet. I vissa regioner får du själv betala, medan det i andra bara kostar som ett vanligt läkarbesök. Men du måste göra minst ett läkarbesök före själva operationen.

Hur säkert är sterilisering?

Sterilisering ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Fördelar

  • Metoden är både säker och bekväm om du vet säkert att du aldrig vill ha barn eller att du inte vill ha fler barn.

Nackdelar

  • Sterilisering skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Det är svårt och komplicerat att ångra sig och det är inte ens säkert att det går.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Fråga UMOHur stor är risken för sterilitet efter klamydia?

Jag har haft klamydia tre gånger. Första gången hade jag det i 1,5-2 månader innan jag fick behandling. De andra två gånger hade jag inga symtom, men fick snabb behandling. Hur stor risk är det att jag blir steril?

Till toppen av sidan