Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Sterilisering

Sterilisering är en operation som gör att du tar bort möjligheterna att bli eller göra någon gravid. Du måste vara minst 25 år för att göra operationen.

Två personer sitter och pratar, en vårdpersonal och en manlig person. Mellan dem syns en bild på överkryssade spermier.
Innan du steriliserar dig får du alltid träffa en kurator, barnmorska eller läkare som förklarar vad det innebär. Det är viktigt att du är helt säker innan du gör steriliseringen.

Hur funkar sterilisering?

Sterilisering är en operation som gör att du tar bort möjligheten att bli gravid om du har en livmoder eller tar bort möjligheten att göra någon gravid om du har en penis. Det är viktigt att du är helt säker innan du steriliserar dig.

Du måste vara minst 25 år för att få sterilisera dig.

Du som är mellan 18 och 25 år kan i vissa fall få tillstånd att sterilisera dig, men det kräver särskilda anledningar. Du söker tillstånd hos Socialstyrelsen.

Hur går en sterilisering till?

Före operationen får du träffa en kurator, barnmorska eller läkare som förklarar vad en sterilisering innebär. Du får skriva på papper där du intygar att du förstår vad en sterilisering innebär.

På den som har livmoder klipps äggledarna av eller täpps till så att inga ägg kan passera. Det går att göra på olika sätt. Ett sätt är genom titthålskirurgi. Då gör en läkare ett litet titthål i magen och opererar. Du är sövd under operationen.

Ett annat sätt är att läkaren opererar genom slidan och livmodern. Då kan du få smärtstillande läkemedel och vara vaken under operationen.

På den som har penis klipps sädesledarna av. Då kommer det inte med några spermier i sädesvätskan när du får utlösning. Du får lokalbedövning och är vaken under operationen.

Du får vanligtvis gå hem samma dag, oavsett vilken typ av sterilisering du genomgår.

Vad händer efter en sterilisering?

Har du en livmoder och äggstockar fortsätter du att producera ägg och hormoner som vanligt även efter en sterilisering. Du får mens som tidigare. Skillnaden är att ägg och spermier inte längre kan mötas i äggledaren så att en befruktning kan ske.

Har du penis innebär en sterilisering att spermier inte kan komma ut i sädesvätskan. Du kan alltså få utlösning som vanligt, men det finns inga spermier i sädesvätskan.  

Den som är steriliserad har sexlust och kan ha sex precis som innan operationen, men kan inte bli eller göra någon gravid.

Vad kostar sterilisering?

Det är olika hur mycket steriliseringen kostar beroende på var du bor i landet. I vissa regioner får du själv betala. I andra kostar det som ett vanligt läkarbesök. Du måste göra minst ett läkarbesök före själva operationen.

Hur säkert är sterilisering?

Sterilisering ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Frågor & svar

Hur stor är risken för sterilitet efter klamydia?

Jag har haft klamydia tre gånger. Första gången hade jag det i 1,5-2 månader innan jag fick behandling. De andra två gånger hade jag inga symtom, men fick snabb behandling. Hur stor risk är det att jag blir steril?

Till toppen av sidan