Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Går det att ha uppehåll med p-piller?

Fråga

Jag funderar på att göra uppehåll med mina p-piller i 2–3 månader. Kan jag göra det och sen bara börja om igen? Har hört att det är kan vara bra för kroppen att pausa med p-piller en period, stämmer det?

Svar

Självklart kan du sluta med dina p-piller när du vill, det bestämmer du själv. Det är bara att sluta. Men det är bättre för kroppen att inte göra något uppehåll om du kommer att börja igen inom några månader. Det blir nämligen en omställning för kroppen varje gång du börjar om.

Många får biverkningar i början när de börjar med p-piller, även om de ätit samma sort tidigare. En biverkan kan till exempel vara att du får mellanblödningar. Studier visar också att det är störst risk för blodpropp under de sex första månaderna med p-piller, varje gång du börjar om.

Trivs du inte med dina p-piller? Då tycker jag att du ska boka ett besök hos en barnmorska för att skaffa ett annat skydd mot graviditet.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Så äter du p-piller

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha blödning regelbundet eller att slippa blödningar när du använder p-piller. Du kan också skjuta fram blödningen.

Artikel

Glömt att ta ett p-piller?

Skyddet mot graviditet kan påverkas om du glömmer att ta ett p-piller. Klicka framåt i bildspelet för att läsa vad du ska göra om du glömt ett p-piller på första, andra, tredje eller fjärde raden.

Artikel

Mellanblödningar

Att ha mellanblödningar betyder att du blöder när du inte ska ha mens. Det kan han hända av flera olika anledningar. Du behöver bli undersökt om du inte vet vad mellanblödningarna beror på.

Till toppen av sidan