Panik - lämna sidan!

Om mens

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

När får jag mens?

I vilken ålder mensen kommer skiljer sig från person till person. De flesta brukar få mens någon gång i 12-14-årsåldern. Du kan få mens mellan att du är 9 eller 16 år utan att det är något som är fel. Kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du inte har fått din första mens när du har fyllt 16 år.

Första mensen kan komma som en överraskning. Kanske är mensen någonting du längtat efter. De flesta kompisar kanske redan har fått den och du känner dig lättad för att du äntligen är en i ”gänget”. 

En del tycker att det känns jobbigt. Kanske har ingen annan i klassen fått mens. Du kanske undrar vilket mensskydd du ska använda och det kanske känns pinsamt att prata med någon vuxen om det.

Vissa tycker att det är jobbigt att ha mens. Det kan till exempel bero på att du inte känner att din kropp stämmer med det kön du vet att du är. Att få mens kan förstärka den känslan. 

Hur mycket blöder jag?

Mensen kommer oftast en gång i månaden. Hur mycket du blöder och hur många dagar du har mens, skiljer sig från person till person. De flesta blöder i tre till sex dagar.

Under en mens är det normalt att blöda mellan 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter som mest. Men eftersom blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern kan du uppleva det som mer. 

Du har något som kallas för riklig mens om du blöder så mycket att du måste byta mensskydd så ofta att det blir jobbigt. Kanske måste du använda dubbla mensskydd för att det inte ska läcka. Riklig mens kan göra att du känner dig trött och orkeslös. Det beror på att blodvärdet har blivit lågt. 

Har du riklig mens kan du kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Då kan du få hjälp med tabletter som gör att du blöder mindre.

Även de skydd mot graviditet som innehåller hormoner, som p-pillerp-ring och hormonspiral, gör ofta att du blöder mindre när du har mens.

Vad händer i kroppen?

Vid födseln finns det massor av äggceller på äggstockarna. Varje månad från det att du kommit i puberteten tills du kommit i klimakteriet mognar sen en äggcell till ett ägg

Det tar ungefär två veckor för ägget att mogna. Samtidigt gör sig livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg. Det gör den genom att slemhinnan inne i livmodern växer till och blir blodfylld

När ägget mognat lossnar det från äggstocken och fångas upp av äggledaren.

Veckan innan mensen får en del något som kallas för premenstruell spänning, PMS. Du kan då känna dig ledsen eller arg. Du kan känna dig energisk eller bli sugen på godis. En del får mer finnar. Du kan också få ömma bröst.

För att ägget ska bli befruktad måste du få in spermier i slidan. Då kan du bli gravid. Men om ägget inte blir befruktat stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen. Mensen kan ibland innehålla klumpar. Det kan vara stelnat blod eller delar av slemhinnan.

Precis när mensen börjar är det vanligt att få ont i magen. En del får ont i ryggen, låren eller huvudet. Det kan göra mycket ont men mensvärk är ofarligt.

När du har haft mens börjar allt om från början och ett nytt ägg mognar i äggstockarna.

Mer på UMO

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Puberteten

Här hittar du innehåll om puberteten.

Fråga UMOVarför har jag mens så sällan?

Jag undrar om det innebär att jag bara har ägglossning varannan månad? Det borde ju betyda att mina chanser till att få barn har minskat med hälften?

Fråga UMOMåste jag blöda så mycket och ha sån mensvärk?

Jag måste ha dubbelt skydd och tömmer ofta menskoppen, men det läcker ändå ofta. Dessutom har jag jobbig och molande mensvärk som får mig att bli galen.

UMO-poddenMyter om mens

52. "Det är en myt att man inte kan bada när man har mens. Det går jättebra att bada när man blöder". 

UMO-poddenSex + mens - hur blir det?

22. "Jag brukar stå upp, då rinner mensen ner på golvet och man kan torka upp det sen. Eller så har vi sex i duschen, då rinner det ju ner med vattnet och ut i avloppet."

Fråga UMOKan jag slippa mensen helt?

Jag har inte haft mens på flera månader eftersom jag äter p-piller och inte ätit sockerpillren. Men hur länge kan jag skjuta på mensen?

Svara varandraAnvänder ni mensskydd när ni tror att mensen ska komma??

Hur gör ni de dagar ni kanske ska få mens? Känns ju onödigt att ha trosskydd eller binda. Jobbigt att undra hela dagen om man kommer få mens och om det kommer blöda igenom.

Till toppen av sidan