Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

P-spruta

P-spruta är ett skydd mot graviditet som du får var tredje månad. Sprutan gör att du inte får någon ägglossning. Det är ett mycket effektivt skydd mot graviditet men kan påverka benmassan.

En person ligger på en brits och får en spruta av en vårdpersonal.
P-spruta är ett mycket effektivt skydd mot graviditet men brukar inte ges till personer under 23 år.

P-spruta innehåller hormon

P-spruta innehåller hormonet gestagen. Det gör att du inte får någon ägglossning. Gestagen påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-sprutan påverkar även slemhinnan inne i livmodern och gör att den blir tunn och därför inte kan ta emot ett befruktat ägg. Samma hormon finns i hormonspiral, p-stav, mellanpiller och minipiller.

P-sprutan ger låga östrogennivåer. Den ska därför inte användas innan din benmassa är fullt utvecklad. Detta sker vid 23 års ålder. P-spruta brukar därför inte skrivas ut till den som är under 23 år.

P-spruta gör att östrogennivåerna i kroppen blir lägre. Eftersom östrogen behövs för att producera benmassa ska p-spruta inte användas innan din benmassa är fullt utvecklad. Det sker i 23-årsåldern. P-spruta brukar därför inte ges till personer som är under 23 år.

Hur använder jag p-spruta?

P-sprutan innehåller en mycket högre dos gestagen än hormonspiral, p-stav, mellanpiller och minipiller. Därför räcker det med att ta sprutan var tredje månad. Det är den höga hormondosen som gör att du inte får ägglossning.

Du tar inte sprutan själv utan behöver gå till en mottagning för att få p-sprutan av till exempel en barnmorska eller sjuksköterska. Det är vanligast att få sprutan i skinkan. 

Kroppen behöver vänja sig

Kroppen kan behöva lite tid för att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner. Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader. Då kan du få prova ett annat preventivmedel. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.

När du använder p-spruta kan du få oregelbundna blödningar i upp till ett halvår. Efter det försvinner ofta blödningarna så länge du fortsätter använda p-spruta som skydd.

Om du vill ha p-spruta

Boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning för att börja med p-spruta.

Oftast får du träffa en barnmorska, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Ibland får du även väga och mäta dig.

Du får ett recept

Bestämmer du dig för att använda p-spruta får du ett recept som skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du får sen själv gå och hämta ut sprutan och ta med till den som ska ge dig den. Du kan gå till vilket apotek som helst för att hämta ut din p-spruta. På apoteket behöver du visa din legitimation.

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är p-spruta?

P-spruta ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

Hur slutar jag med p-spruta?

När du vill sluta med p-spruta låter du helt enkelt bli att ta någon ny spruta när det är dags för det. Om du inte vill bli gravid är det viktigt att du samma dag som du egentligen skulle tagit en ny spruta istället direkt börjar använda något annat skydd mot graviditet.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-spruta. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter sex till åtta månader. För en del går det snabbare och för en del tar det längre tid.

Det är viktigt att komma ihåg att skydda dig om du har slidsamlag och inte vill bli gravid även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Mer på UMO

Egna berättelser

Pappa hängde med till gynekologen

Det här är en berättelse om när jag besökte gynekologen med min PAPPA. Ja, jag sa det rätt. PAPPA.

Svara varandra

Vilket preventivmedel använder ni?

Vilket preventivmedel använder ni? Kondom, p-piller, p-stav, p-plåster osv. Och varför använder ni just det?

Svara varandra

Hur påverkas ni av era p-piller?

Jag är 17 år och vill börja ta p-piller men är väldigt rädd för både biverkningar och att mina föräldrar ska få reda på det.

Svara varandra

Var skaffar ni med liten kuk kondomer?

Var får ni med liten kuk era kondomer? Tänkte skaffa tjej men man måste ju vara lite förberedd.

Svara varandra

Hur var det för er att få hormonspiral?

Jag ska sätta in en hormonspiral för första gången om ca en vecka och undrar några saker. Berätta gärna hur det var för er.

Egna berättelser

Pressad att använda skydd med hormoner

Det slutade att jag mot min vilja skaffade p-piller, eftersom jag ville vara honom till lags. P-pillerna fick mig att må dåligt psykiskt, jag fick humörsvängningar och gick upp i vikt.

Svara varandra

Hur skaffar ni kondomer utan att det blir pinsamt?

Jag älskar att runka med kondomer men har tills nu stulit från min pappas nattduksbord. Detta är inte ett hållbart sätt att skaffa kondomer ...

Artikel

Vilken kondom ska jag välja

Kondomer finns i många olika storlekar, former och smaker. Testa dig fram för att hitta en sort som du gillar.

Svara varandra

Vad är era upplevelser av spiral?

Någon som satt in spiral? Gör det ont? var det läskigt? jag funderar på att skaffa men vet inte om jag vågar. Vad är er upplevelse?

Frågor och svar

Måste föräldrarna veta att jag börjar med p-piller?

Måste mina föräldrar veta eller godkänna att jag skaffar p-piller eller nåt annat preventivmedel? Och kommer de på ungdomsmottagningen att berätta för dem?

Till toppen av sidan