Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

P-spruta

P-spruta är ett skydd mot graviditet som innehåller hormonet gestagen. Gestagenet påverkar livmoderslemhinnan och sekretet i livmoderhalsen så att du inte blir gravid. Det gör också att du inte får någon ägglossning. Samma hormon finns i minipiller och p-stav.

Hur använder jag p-spruta?

P-sprutan innehåller en mycket högre dos gestagen än till exempel minipiller. Därför räcker det med att ta sprutan var tredje månad. Det är vanligast att få sprutan i skinkan. Det är den höga hormondosen som gör att du inte får ägglossning.

Den höga hormondosen gör att du riskerar att förlora benmassa, framförallt om du är ung. Det ökar risken för benskörhet när du blir äldre. Därför ska p-spruta inte användas om du är under 18 år. När du slutar använda p-spruta blir bentätheten som vanligt igen.

Kroppen behöver vänja sig

Hormonet i p-sprutan påverkar kroppen och ofta behöver den lite tid att vänja sig. I början kan du få besvär som senare försvinner. Det kan vara till exempel blödningar, ont i huvudet, finnar, nedstämdhet eller mindre sexlust. Om besvären inte har försvunnit efter de tre till sex månader kan fundera på om du vill pröva något annan typ av skydd istället.

När du använder p-spruta kan du få oregelbundna blödningar i upp till ett halvår. Efter det försvinner ofta mensen så länge du fortsätter använda p-spruta som skydd.

Boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning för att börja med p-spruta. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller Sesammottagning.

Oftast får du träffa en barnmorska, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Du får ett recept

Du får ett recept som skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du får sen själv gå och hämta ut sprutan och ta med den till den som ska ge sprutan. Du kan gå till vilket apotek som helst för att hämta ut din p-spruta. På apoteket behöver du visa en legitimation.

Det brukar vara en barnmorska på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning eller Sesammottagning som sedan ger dig sprutan. Det går även bra att gå till distriktssköterskan eller sjuksköterskan på en vårdcentral för att få sprutan. Det viktiga är att du själv har sprutan med dig.

Vad kostar p-spruta?

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är p-spruta?

P-spruta ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Hur slutar jag med p-spruta?

När du vill sluta med p-spruta låter du helt enkelt bli att ta någon ny spruta när det är dags för det. Om du inte vill bli gravid är det viktigt att du samma dag som du egentligen skulle tagit en ny spruta istället direkt börjar använda något annat skydd mot graviditet.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-spruta. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter sex till åtta månader. Men för en del går det snabbare och för en del tar det ännu längre tid. Att det tar tid för mensen att komma igång igen beror på att p-sprutan har en långverkande effekt inne i kroppen.

Om du inte vill bli gravid är det viktigt att komma ihåg att skydda dig mot graviditet om du har slidsamlag även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Fördelar

 • Ger ett säkert skydd mot graviditet.
 • Det kan vara praktiskt eftersom du bara behöver tänka på att ta en ny spruta var tredje månad.
 • Mensen försvinner oftast helt.
 • Skyddar mot cancer i livmoderslemhinnan.
 • Skyddar mot graviditet även om du skulle kräkas eller få diarré.

Nackdelar

 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Kan speciellt i början ge besvär som ont i huvudet, finnar, ökad aptit, mindre sexlust eller nedstämdhet.
 • Risken för benskörhet när man blir äldre ökar.
 • Du måste få hjälp av någon, när du ska få sprutan.
 • Kan ge oregelbundna blödningar de första månaderna upp till ett halvår.
 • Det kan dröja upp till ett halvår och ibland längre, innan ägglossningen kommer igång efter att du har använt p-spruta. Därför är det ingen bra metod om du snabbt vill kunna bli gravid.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Till toppen av sidan