Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

P-plåster

P-plåster är ett preventivmedel som du sätter på huden. Själva plåstret är tunt, beigefärgat och cirka fem gånger fem centimeter stort. Det innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen, som gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. Samma hormoner finns i p-piller och p-ringar.

P-plåster som sitter på en persons axel. Foto.

Hur använder jag p-plåster?

Du sätter själv plåstret någonstans på huden. Det kan sitta var som helst utom på brösten. Plåstret ska inte sitta på något ställe där huden är irriterad. När du byter plåster ska du också byta ställe.

För att plåstret ska sitta ordentligt är det viktigt att huden är torr och att du inte smörjt in huden där plåstret ska sitta med till exempel hudkräm. Det är också bra att trycka med handflatan över plåstret i 10-15 sekunder när du satt på det. Det gör att plåstret sitter extra bra.

När plåstret sitter på plats avger det hela tiden hormoner som går via huden direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormoner.

Plåstret ska sitta kvar i en vecka, sen byter du plåster. När du har haft plåster i tre veckor ska du vara utan i en vecka. Under den veckan får du mens. Ofta tar det ett par dagar innan den börjar. När den fjärde veckan har gått sätter du på ett nytt plåster igen även om du fortfarande har mens.

P-plåstren lossnar sällan av sig själv och du kan leva som vanligt och träna, duscha, bada bastu och sova med plåstret. Men ha som rutin att någon gång varje dag kolla att plåstret sitter som det ska, för säkerhets skull.

Om du har glömt sätta på ett plåster

Missar du att sätta på ett nytt plåster efter sju dygn kan du inte längre vara säker på att du är skyddad mot graviditet. Då ska du förutom att sätt på p-plåstret också skydda dig på något annat sätt, till exempel med kondom, under den följande veckan.

Om du har haft samlag dygnen innan du missade att sätta på p-plåstret, är det bra att ta ett akut-p-piller eftersom spermierna kan överleva i livmodern och äggledarna i några dagar.

Kroppen kan behöva vänja sig

P-plåster innehåller hormoner som påverkar kroppen och ofta behöver den lite tid att vänja sig. I början kan p-plåster ge besvär som senare försvinner. Du kan till exempel få bröstspänningar, mellanblödningar och en del kan må lite illa. Oftast går detta över. Men om besvären inte har försvunnit efter två till tre månader kan du pröva någon annan typ av skydd istället.

Att börja med p-plåster

Boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning för att börja med p-plåster. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller Sesammottagning.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft blodpropp. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Liten risk för blodpropp

P-plåster innehåller östrogen och kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Men risken är så liten att det till exempel är större risk att du får en blodpropp när du är gravid än när du har p-plåster.

Risken för blodpropp är som högst under de första tre till sex månaderna efter att du har börjat med p-plåster. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har en p-plåster.

Risken för blodpropp ökar om du är överviktig, röker, har en förälder eller syskon som fått blodpropp innan 50 års ålder eller om du själv haft blodpropp tidigare. Då brukar du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel p-stav, hormonspiral eller minipiller.

Du får ett recept

Om det funkar för dig att använda p-plåster kommer du att få ett recept. Oftast skickas receptet elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina p-plåster. På apoteket behöver du visa en legitimation.

Om det är första gången du ska ha p-plåster brukar du först få ett recept för tre månader. Inom den tiden får du komma på ett återbesök till den mottagning du varit på och stämma av hur det funkar för dig. Om allt är bra får du sen ett recept som räcker ett år.

Innan du använt det sista p-plåstret är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept. I samband med det besöket kommer ditt blodtryck att kontrolleras. Om du vill fortsätta med p-plåster behöver du förnya receptet en gång per år.

Börja på en gång

Börja med p-plåster med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Om du sätter på ett p-plåster på mensens första dag är du däremot skyddad redan från den första dagen.

Vad kostar p-plåster?

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedlen är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är p-plåster?

Om du använder p-plåstren som du ska, har du ett mycket säkert skydd mot graviditet och behöver inte oroa dig för att bli gravid.

Att flytta mensen med p-plåster

Du kan fortsätta att sätta på nya plåster efter tre veckor om du vill slippa ha mens varje månad.

Om du får en blödning ändå, ska du ta av plåstret och ha mens. Du kan fortsätta att sätta på nya plåster när det är dags, så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång.

Att använda p-plåster så här är helt ofarligt och gör att du slipper ha mens så ofta. Men för att det ska funka så bra som möjligt ska du helst först ha använt p-plåster som vanligt i två till tre månader. Försöker du skjuta på mensen genom att sätta på ett nytt plåster utan uppehåll, när du precis har börjat, kan du få mellanblödningar.

Hur slutar jag med p-plåster?

Om du vill sluta med p-plåster brukar det bästa vara att använda klart det plåster som du har på och sen inte sätta på något nytt. Det är ofarligt att ta av det närsomhelst, men då kan du få lite oregelbundna blödningar. Om du inte vill bli gravid är det viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd mot graviditet.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-plåster. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Om du inte vill bli gravid är det viktigt att komma ihåg att skydda dig mot graviditet om du har slidsamlag även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Fördelar

 • En låg och jämn hormondos.
 • Ger ett säkert skydd mot graviditet.
 • Mensen minskar och blir mer regelbunden.
 • Mindre mensvärk.
 • Risken få PMS minskar.
 • Minskar risken för cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen.
 • Du kan skjuta på mensen om du vill.
 • Du behöver inte komma ihåg att ta en tablett varje dag.
 • Skyddet påverkas inte om du kräks eller får diarré.

Nackdelar

 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Hormonerna kan göra att du får ont i huvudet, finnar, känner dig nedstämd eller får minskad sexlust.
 • Huden där plåstret sitter kan bli irriterad.
 • Om du väger mer än 90 kg finns det en risk att p-plåstret inte ger fullt skydd mot graviditet. Då ska du välja en annan typ av skydd istället.
 • Om du har migrän med så kallad aura ska du undvika p-piller, p-ring och p-plåster.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Fråga UMOÄr det dåligt att sätta p-plåstret på olika ställen?

Jag satte mina första p-plåster på rumpan, men de satt inte så bra där.

Svara varandraHur berättade ni om p-piller för föräldrarna?

Hur berättar jag för mina föräldrar att jag vill börja med p-plåster/p-piller? Jag har tänkt ta upp det till hösten då jag fyller 16.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Till toppen av sidan