Panik - lämna sidan!

Mellanpiller och minipiller

Mellanpiller och minipiller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller könshormonet gestagen. Mellanpiller och minipiller ger ett säkert skydd mot graviditet om du tar dem som du ska.

Ett piller i en pillerkarta. Foto.

Den största skillnaden mellan mellanpiller och minipiller är hur mycket hormon de innehåller. Mellanpiller innehåller mer hormon än minipiller.

Minipiller måste du ta samma tid varje dag. Mellanpiller behöver du inte ta samma tid varje dag.

Hur fungerar mellanpiller och minipiller?

Mellanpiller och minipiller gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårt att komma in i livmodern. De gör också slemhinnan inne i livmodern tunn så att den inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Mellanpiller gör också att du inte får någon ägglossning.

Hur använder jag mellanpiller och minipiller?

Du får en karta med 28 piller. Du ska ta ett piller varje dag utan uppehåll.

Minipiller ska du äta samma tid varje dag. Mellanpiller behöver du inte äta precis samma tid varje dag. 

Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina tabletter. Det kan vara bra att ta dem samtidigt som du gör andra saker som du gör samma tid varje dag, till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Du kan ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina minipiller. Det finns även appar att ladda ner till mobilen.

Att börja med mellanpiller och minipiller

För att börja med mellanpiller eller minipiller ska du boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Du får ett recept

Du får ett recept som oftast skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina piller. På apoteket behöver du visa legitimation.

Du brukar först få ett recept för tre månader du inte ätit mellanpiller eller minipiller tidigare. Inom den tiden får du komma på ett återbesök till den mottagning du varit på och stämma av hur det funkar för dig, det kan också ske digitalt eller på telefon. Du får sen ett recept som räcker ett år om allt är bra. Innan dina piller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept. Du behöver förnya receptet en gång per år om du vill fortsätta med dina piller.

Börja med en gång

Börja med dina piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du börjar på mensens första dag.

Kroppen behöver vänja sig

Hormonet i minipillren påverkar kroppen och ofta behöver den lite tid att vänja sig. I början kan du få besvär som senare försvinner. Det kan vara till exempel mellanblödningar, ont i huvudet, finnar, nedstämdhet eller mindre sexlust. Du kan prova någon annan typ av skydd om besvären inte har försvunnit efter tre månader.

Vad kostar mellanpiller och minipiller?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är mellanpiller och minipiller?

Du har ett säkert skydd mot graviditet om du tar dina piller som du ska.

Om du glömt ta ditt piller

Du ska ta ditt piller så fort du kommer på det om du har glömt att ta ditt piller. Det innebär att det kan bli två tabletter på samma dag. För mellanpiller får det som mest gå 36 timmar mellan två tabletter. För minipiller får det som mest gå högst 27 timmar mellan två tabletter.

Äter du mellanpillret Slinda och det går mer än 48 timmar mellan två piller, läs bipacksedeln eller prata med den som har skrivit ut receptet åt dig om vad som gäller om du har glömt ett piller. Bipacksedeln är den lapp som ligger i pillrens förpackning. Den finns också att läsa på Fass.se.

Glömmer du längre än tidsmarginalerna är du inte längre skyddad mot graviditet. Du kan läsa i bipacksedeln eller på Fass exakt vad som gäller för just din sort. 

Det tar sju dagar med mellanpiller eller minipiller tills du är skyddad mot graviditet igen.

Använd kondom som skydd om du har slidsamlag under den tiden. Det är bra att ta ett akut-p-piller om du hade slidsamlag dygnen innan du missade att ta ditt piller. Spermier kan nämligen överleva i livmodern och äggledarna i flera dagar.

Om du kräkts upp ditt piller

Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt piller, eller om du har haft upprepade kraftiga diarréer. Då ska du ta ett nytt piller, för att fortsätta vara skyddad. Du behöver inte ta ett nytt piller om du bara är tillfälligt lös i magen.

Det nya pillret ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett piller från kan du ha som reserv om du behöver ta ett extra piller någon annan gång. Du kan även klippa ur några piller från den kartan och till exempel ha i handväskan i fall du till exempel sover borta och inte har med dig din ordinarie karta.

Äter du mellanpillret Slinda, läs bipacksedeln, på Fass eller fråga den som har skrivit ut receptet till dig.

Du bör skydda dig med kondom inom de närmaste sju dagarna om du har varit magsjuk eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig tabletterna som du ska. Du kan alltid fråga en barnmorska på till exempel en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker.

Hur slutar du med mellanpiller och minipiller?

Du kan sluta ta dina piller när du vill. Det är viktigt att direkt börja använda något annat skydd mot graviditet om du inte vill bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med mellanpiller och minipiller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader. Det är viktigt att komma ihåg att skydda dig mot graviditet om du har slidsamlag även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Fördelar

  • Ger ett säkert skydd mot graviditet om du tar dem som du ska.
  • Kan användas om du inte kan använda ett preventivmedel som innehåller östrogen.

Nackdelar

  • Det kan vara svårt att komma ihåg att ta sitt mellanpiller eller minipiller varje dag.
  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Kan speciellt i början ge besvär som ont i huvudet, finnar, ökad aptit, oregelbundna blödningar, minskad sexlust och nedstämdhet.
  • När du använder mellanpiller och minipiller blir mensen alltid mer eller mindre förändrad. Det kan innebära att du får oregelbunden mens och har mens oftare än vanligt, mer sällan, eller ingen mens alls. Hur det blir för just dig vet du först när du har prövat.

Aktuella artiklar

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

ArtikelHud- och könsmottagning

På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet. Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning.

Fråga UMOHur länge kan man glömma att ta sitt minipiller?

Tror ni att det finns risk att jag har blivit gravid?

Fråga UMONär ska man ta sina minipiller när man ställer om klockan?

Jag undrar om man behöver byta tid för när man tar sina minipiller när man ställer om klockan till sommartid eller vintertid?

Till toppen av sidan