Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Måste föräldrarna veta att jag börjar med p-piller?

Fråga

Jag är 14 år och vill börja med p-piller. Måste mina föräldrar veta eller godkänna att jag skaffar p-piller eller nåt annat preventivmedel?
Och kommer de på ungdomsmottagningen att berätta för dem?

Svar

Nej, dina föräldrar måste inte veta eller godkänna att du skaffar p-piller, eller nåt annat skydd mot graviditet. Men det är bra om du kan berätta det för dem. Det beror på att de ansvarar för dig, din hälsa och vilka läkemedel du tar.

Innan man kan börja med p-piller får man frågor om någon i familjen haft blodpropp eller hjärtinfarkt. Det blir enklare och säkrare att svara på frågorna om du pratat med en förälder.

De som jobbar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för någon om vad ni pratat om, eller vilka läkemedel du använder, utan att du har sagt ja till det.

På ungdomsmottagningen är de vana att träffa unga som inte kan eller vill prata med sina föräldrar om såna här saker. Berätta om dina tankar för den du träffar. Då kan ni tillsammans prata om för- och nackdelar med att berätta och hur du ska göra.

Med vänliga hälsningar
Josefin Andersson, barnmorska

Mer på UMO

Svara varandra

Hur vågar jag gå till ungdomsmottagningen?

Och hur frågar jag min kusin att följa med mig dit?

Svara varandra

Hur var första gången på ungdomsmottagningen?

Hur var upplevelsen och hur kom ni fram till vem ni skulle/ville prata med?

Egna berättelser

Jag fick jättebra hjälp på ungdomsmottagningen!

Inte så farligt som jag trodde och fick en tid redan någon dag senare. Men då kommer vi till det här jobbiga. Att gå dit.

Till toppen av sidan