Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

P-ring

P-ring är ett preventivmedel som sätts in i slidan. Den innehåller hormoner som gör att du inte kan bli gravid. Själva ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter.

P-ring innehåller hormoner

En p-ring. Foto.
P-ring är ett preventivmedel med hormoner som sätts in i slidan. Var tredje vecka byter du p-ring.

P-ring innehåller hormonerna östrogen och gestagen. De gör bland annat att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. Samma hormoner finns i p-piller och p-plåster.

Hur använder jag p-ring?

Du sätter själv in p-ringen i slidan, på samma sätt som du sätter in en tampong. När den sitter inne i slidan känns den inte alls.

När p-ringen väl är på plats avger den hela tiden hormoner som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormonerna.

P-ringen ska sitta i slidan i tre veckor. Du ska inte ta ut den när du har samlag. Efter tre veckor tar du ut ringen och är utan i fyra till sju dagar. Du får då en blödning, antingen direkt eller efter några dagar. När det gått högst en vecka sen du tog ut ringen sätter du in en ny även om du fortfarande blöder.

Att börja med p-ring

Boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning om du vill börja med p-ring. Du kan också få hjälp på en gynekologisk mottagning eller mottagning för sexuell hälsa.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket får du bland annat svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft blodpropp eller hjärtinfarkt eller om du har migrän med så kallad aura. Då ska du avnända något annat skydd mot graviditet än p-ring. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga och mäta dig.

Barnmorskan eller läkaren brukar även visa hur ringen sätts in så att du vet att det blir rätt när du sen gör det själv hemma. Du behöver inte göra någon gynundersökning för att bli visad detta.

Liten risk för blodpropp

Preventivmedel som innehåller östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har ett preventivmedel med östrogen.

Risken för blodpropp ökar om du:

  • har en kraftig övervikt
  • har en förälder eller syskon som fått blodpropp
  • själv har haft blodpropp tidigare.

Då rekommenderas du att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel p-stav, hormonspiral, kopparspiral, mellanpiller eller minipiller.

Berätta även för den du träffar om du eller någon av dina föräldrar eller ett syskon har haft stroke eller hjärtinfarkt eftersom det också kan påverka. 

Även rökning kan påverka risken för blodpropp. Men risken är mindre när du är ung och därför kan du få preventivmedel med östrogen utskrivet även om du röker.

Läs mer i frågan Är det farligt att röka när man äter p-piller?

Du får ett recept på p-ring

Om p-ring är ett preventivmedel som passar dig får du ett recept för att hämta ut dina p-ringar. Receptet skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen hämta ut dina p-ringar på vilket apotek du vill. På apoteket behöver du visa din legitimation.

Första gången du ska använda p-ring brukar du få ett recept för tre månader. Inom den tiden får du komma på ett återbesök till den mottagning du varit på för att ta ett nytt blodtryck och stämma av hur p-ring funkar för dig. Därefter kan du få ett recept som räcker ett år.

Innan du använt alla p-ringar som ingår i ditt recept är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept. Du behöver förnya receptet en gång per år om du vill fortsätta med p-ring.

Börja på en gång

Börja med din p-ring med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du sätter in den på mensens första dag.

Kroppen behöver vänja sig

Kroppen kan behöva lite tid för att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner. Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader. Då kan du få prova ett annat preventivmedel. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är p-ring?

Du har ett effektivt skydd mot graviditet och behöver inte oroa dig för att bli gravid om du använder p-ring som du ska.

Om du har glömt att sätta i p-ringen

Det bästa är att ha ringen inne hela tiden, men om du tar ut den av någon anledning kan du vara utan din p-ring i max tre timmar per dygn. Är du utan p-ring i mer än tre timmar eller om du missar att sätta i den efter max sju dygn utan ring, kan du inte längre vara säker på att du är skyddad mot graviditet. Då ska du förutom att sätta in ringen också skydda dig med kondom om du har slidsamlag.

Det är bra att ta ett akut-p-piller om du har haft samlag dygnen innan du missade att sätt in p-ringen. Spermier kan nämligen överleva i livmodern och äggledarna i några dagar.

Det finns appar som du kan ladda ner till mobilen med påminnelser om när du ska byta p-ring.

Att flytta på blödningen med p-ring

Du kan sätta in en ny p-ring direkt efter tre veckor istället för att ha dina dagar utan p-ring om du vill slippa ha en blödning varje månad.

Du kan fortsätta att skjuta på blödningen genom att sätta in en ny p-ring så länge du vill. Att använda p-ring så här är helt ofarligt och gör att du slipper ha blödningar varje månad. I början när du gör så här kan du få mellanblödningar. Ta ut p-ringen om du får en blödning ändå och gör ett uppehåll i fyra till sju dagar. Annars är risken stor att du fortsätter ha mellanblödning.

Hur slutar jag med p-ring?

Använd klart den ring som du har och sätt sen inte in någon ny om du vill sluta med p-ring. Det är ofarligt att ta ut den när som helst, men då kan du få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du börjar använda något annat skydd om du inte vill bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-ring. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Det är viktigt att komma ihåg att skydda dig om du har slidsamlag om du inte vill bli gravid även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Innehåll om mens.

Till toppen av sidan