Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

P-ring

P-ring är ett preventivmedel som sätts in i slidan. Själva ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter.

En p-ring. Foto.

P-ringen innehåller två hormoner, östrogen och gestagen, som bland annat gör så att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. Samma hormoner finns i p-piller och p-plåster.

Hur använder jag p-ring?

Du sätter själv in p-ringen i slidan, på samma sätt som du sätter in en tampong. När den sitter inne i slidan känns den inte alls.

När p-ringen väl är på plats avger den hela tiden hormoner som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormonerna.

P-ringen ska sitta i slidan i tre veckor. Det gäller även om du har samlag. Den fjärde veckan tar du ut ringen och är utan i en vecka. Under den veckan får du mens. Ofta tar det ett par dagar innan mensen börjar. När precis en vecka gått sen du tog ut ringen sätter du in en ny även om du fortfarande har mens.

Att börja med p-ring

För att börja med p-ring ska du boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller Sesammottagning.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft blodpropp. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Barnmorskan eller läkaren brukar även visa hur ringen sätts in så att du vet att det blir rätt när du sen gör det själv hemma.

Du får ett recept

Du får ett recept för att hämta ut din p-ring. Oftast skickas receptet elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut din p-ring. På apoteket behöver du visa en legitimation.

Första gången du ska använda p-ring brukar du få ett recept för tre månader. Inom den tiden får du komma på ett återbesök till den mottagning du varit på och stämma av hur det funkar för dig. Därefter kan du få ett recept som räcker ett år.

Innan du använt alla p-ringar är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept. I samband med det besöket kommer ditt blodtryck att kontrolleras. Du behöver förnya receptet en gång per år om du vill fortsätta med p-ring.

Börja på en gång

Börja med din p-ring med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är däremot skyddad redan från den första dagen om du sätter in den på mensens första dag.

Kroppen behöver vänja sig

P-ring innehåller hormoner som påverkar kroppen och ofta behöver den lite tid att vänja sig. I början kan p-ringen ge besvär som senare försvinner som till exempel mellanblödningar, bröstspänningar och illamående. Du kan pröva något annat typ av skydd om besvären inte har försvunnit efter två till tre månader.

Liten risk för blodpropp

P-ring innehåller östrogen och kan ge en liten ökad risk för blodpropp.  Risken är som högst under de första tre till sex månaderna efter att du har börjat med p-ring. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har en p-ring.

Risken för blodpropp ökar om du

 • har en övervikt
 • röker
 • har en förälder eller syskon som fått blodpropp innan 50 års ålder
 • har haft blodpropp tidigare.

Du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel p-stav, hormonspiral eller minipiller om något av detta stämmer in på dig.

Vad kostar p-ring?

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedlen är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är p-ring?

Du har ett mycket säkert skydd mot graviditet och behöver inte oroa dig för att bli gravid om du använder p-ringen som du ska.

Om du har glömt att sätta in p-ringen

Det bästa är att ha ringen inne hela tiden, men om du tar ut den av någon anledning kan du vara utan din p-ring i max tre timmar per dygn. Är du utan p-ring i mer än tre timmar eller om du missar att sätta i den efter de sju dygnen utan ring, kan du inte längre vara säker på att du är skyddad mot graviditet. Då ska du förutom att sätt in ringen också skydda dig på något annat sätt under den följande veckan. Du kan till exempel använda kondom,

Det är bra att ta ett akut-p-piller om du har haft samlag dygnen innan du missade att sätt in p-ringen. Spermier kan nämligen överleva i livmodern och äggledarna i några dagar.

Det finns appar som du kan ladda ner till mobilen som har både påminnelser och information om vad du ska göra om du har glömt att sätta in p-ringen.

Att flytta mensen med p-ring

Du kan sätta in en ny p-ring direkt efter tre veckor istället för att ha dina dagar utan p-ring om du vill slippa ha mens varje månad. Ta ut p-ringen och ha mens om du får en blödning ändå.

Du kan fortsätta att skjuta på mensen genom att sätta in en ny p-ring så länge du vill, eller tills du börjar blöda ändå. När du börjar blöda ska du ta ut ringen och vara utan den i 4-7 dagar.

Att använda p-ring så här är helt ofarligt och gör att du slipper ha mens så ofta. Men för att det ska funka så bra som möjligt ska du helst ha använt p-ring som vanligt i två till tre månader. Försöker du skjuta på mensen genom att sätta in en ny ring direkt när du precis har börjat, kan du få mellanblödningar.

Hur slutar jag med p-ring?

Använd klart den ring som du har och sätt sedan inte in någon ny om du vill sluta med p-ring. Det är ofarligt att ta ut den närsomhelst, men då kan du få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du börjar använda något annat skydd om du inte vill bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-ring. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Om du inte vill bli gravid är det viktigt att komma ihåg att skydda dig mot graviditet om du har slidsamlag även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Fördelar

 • Ger ett säkert skydd mot graviditet.
 • Mensen minskar och blir mer regelbunden.
 • Mindre menssmärtor.
 • Risken att få PMS minskar.
 • Risken för cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen minskar.
 • Du kan skjuta upp mensen om du vill.
 • Du behöver inte komma ihåg att ta en tablett varje dag.
 • Skyddet påverkas inte om du kräks eller få diarré.

Nackdelar

 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Kan ge biverkningar som ont i huvudet, finnar, nedstämdhet eller minskad sexlust, speciellt i början.
 • Ringen känns inte när den väl sitter på plats, men passar inte om du tycker att det känns konstigt eller obehagligt att ha veta att du har något i kroppen.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Till toppen av sidan