Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Pessar

Ett pessar är en liten skål av silikon som sätts in i slidan så att den täcker livmodertappen. För att skydda mot graviditet måste du sätta in pessaret innan samlag och använda det tillsammans med pessargel.

Ett pessar. Foto.
Vaginalpessar

Pessaret skyddar genom att hindra spermier från att nå livmodern. När pessaret sitter på plats känns det inte.

Det finns två olika typer av pessar. Den ena typen är något större och täcker också ett större område vid livmodertappen, det kallas ibland för vaginalpessar eller slidpessar. När det gäller vaginalpessar finns det två olika modeller att välja på.

Den andra typen pessar är lite mindre och kallas för cervixpessar och det ska sitta direkt på livmodertappen, cervix. Bildspelet visar hur du viker ner kanterna på cervixpessaret innan du för in det i slidan.

Hur använder jag pessar?

Du sätter själv in pessaret genom att trycka ihop det och sen föra in det i slidan ungefär som en tampong. Ett pessar som sitter rätt och har rätt storlek, ska inte kännas.

Underlivet i genomskärning, där ett vaginalpessar sitter i slidan, en bit upp och för livmodertappen. Illustration.
Bilden visar hur den ena typen av vaginalpessar sitter i slidan.
Underlivet i genomskärning, där ett cervixpessar sitter längst upp i slidan, för livmodertappen. Illustration.
Bilden visar hur ett cervixpessar sitter i slidan.

Innan du för in pessaret i slidan ska det smörjas in med pessargel. Gelen gör spermierna mindre rörliga och hindrar dem att simma upp i livmodern. Gelen används som komplement till pessar för att höja säkerheten.

Gelen verkar under ett samlag, sen måste du fylla på med mer om du ska ha flera samlag. Efter samlaget ska pessaret sitta kvar i slidan i minst sex timmar.

Ett vaginalpessar kan sitta inne i slidan högst 24 timmar och ett cervixpessar kan sitta i högst 48 timmar. När du har tagit ut pessaret tvättar du det med tvål och vatten och sen kan du använda det igen.

Att börja med pessar

Pessar finns att köpa på nätet. Du behöver inget recept för att köpa det men du kan få hjälp med rådgivning och att eventuellt prova ut rätt storlek hos en barnmorska eller läkare. För att köpa pessargel behövs inget recept.

Om ungdomsmottagningen inte har pessar som du kan få prova kan de beställa. På mottagningen kan de även visa var på internet du kan beställa pessar och pessargel.

Vad kostar pessar?

Pessar köper du själv på nätet. I en del landsting och regioner kan du få pessar kostnadsfritt. Kolla gärna upp vad som gäller där du bor.

Hur säkert är pessar?

Pessar är inget säkert skydd mot graviditet. Du bör använda något annat skydd om du inte kan tänka dig att bli gravid.

Fördelar

  • Kan användas många gånger.
  • Det påverkar inte kroppen eftersom det inte innehåller några hormoner.
  • Miljövänligt.

Nackdelar

  • Det skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Det är inte ett säkert skydd mot graviditet.
  • Du måste planera och sätta in pessaret före du har samlag.
  • Du måste komma ihåg att pessaret inte får sitta inne för kort eller för lång tid.
  • Det gäller att hålla koll före och efter samlaget eftersom pessargelen bara verkar under ett samlag, sen måste du fylla på.
  • Du kan behöva en del övning innan det går lätt att sätta in.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Till toppen av sidan