Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Pessar

Ett pessar är ett skydd mot graviditet i form av en liten skål som sätts in i slidan innan samlag. För att skydda mot graviditet måste du använda det tillsammans med pessargel. Pessar är ett mindre effektivt skydd mot graviditet. Vill du vara helt säker på att inte bli gravid ska du välja ett annat skydd.

Ett pessar. Foto.
Vaginalpessar eller slidpessar som det också kallas täcker området vid livmodertappen så att spermier inte ska kunna ta sig in i livmodern.

Två olika sorters pessar

Pessaret skyddar genom att hindra spermier från att nå livmodern. När pessaret sitter på plats känns det inte.

Det finns två olika typer av pessar. Den ena typen är något större och täcker också ett större område vid livmodertappen, det kallas ibland för vaginalpessar eller slidpessar. När det gäller vaginalpessar finns det två olika modeller att välja på.

Den andra typen pessar är lite mindre och kallas för cervixpessar och det ska sitta direkt på livmodertappen, cervix. 

Slidpessar är mer effektiva än cervixpessar eftersom de är lättare att använda.

Bildspelet visar hur du viker ner kanterna på cervixpessaret innan du för in det i slidan.

Hur använder jag pessar?

Du sätter själv in pessaret genom att trycka ihop det och sen föra in det i slidan ungefär som en tampong. Ett pessar som sitter rätt och har rätt storlek, ska inte kännas.

Underlivet i genomskärning, där ett vaginalpessar sitter i slidan, en bit upp och för livmodertappen. Illustration.
Bilden visar hur den ena typen av vaginalpessar sitter i slidan.
Underlivet i genomskärning, där ett cervixpessar sitter längst upp i slidan, för livmodertappen. Illustration.
Bilden visar hur ett cervixpessar sitter i slidan.

Pessar ska användas med pessargel

Innan du för in pessaret i slidan ska det smörjas in med pessargel. Gelen gör spermierna mindre rörliga och hindrar dem att simma upp i livmodern. Gelen används som komplement till pessar för att höja säkerheten.

Gelen verkar under ett samlag, sen måste du fylla på med mer om du ska ha flera samlag. Efter samlaget ska pessaret sitta kvar i slidan i minst sex timmar.

Ett vaginalpessar kan sitta inne i slidan i högst 24 timmar och ett cervixpessar kan sitta i högst 48 timmar. När du har tagit ut pessaret tvättar du det med tvål och vatten och sen kan du använda det igen.

Att börja med pessar

Pessar finns att köpa på nätet. Du behöver inget recept för att köpa det men du kan få hjälp med rådgivning och att eventuellt prova ut rätt storlek hos en barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller sex- och samlevnadsmottagning. För att köpa pessargel behövs inget recept.

Ungdomsmottagningen kan beställa pessar om de inte har pessar som du kan få prova. På mottagningen kan de även visa var på internet du kan beställa pessar och pessargel.

För att använda pessar krävs det att du har lite koll på hur ditt underliv ser ut. Du kan behöva lite övning innan det går lätt att sätta in pessaret, men det lär man sig ofta snabbt. 

Vad kostar pessar?

Pessar köper du själv på nätet. I en del regioner kan du få pessar gratis eller billigare om du går till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller sex- och samlevnadsmottagning. Kolla vad som gäller där du bor.

För att köpa pessargel behövs inget recept. Du kan köpa pessargel på apotek och på nätet.

Hur säkert är pessar?

Pessar är en mindre effektiv metod för att skydda sig mot graviditet. Vill du vara helt säker på att inte bli gravid ska du välja ett annat skydd. Om du vill ha ett hormonfritt preventivmedel är kopparspiral en mycket effektivare metod.

Vill du ändå använda pessar bör du använda en sort som är vetenskapligt testad och prova ut det tillsammans med en barnmorska. Det är också viktigt att det används korrekt och tillsammans med pessargel.

Mer på UMO

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Innehåll om mens.

Till toppen av sidan