Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är det risk för blodpropp vid flygresor om jag tar p-piller?

Fråga

Jag äter p-piller och nu ska jag åka på en tio timmar lång flygresa. Jag vill sova så mycket som möjligt och kommer nog inte röra på mig så mycket. 

Jag har hört och läst att p-piller kan orsaka blodproppar vid flygresor, stämmer det? Borde jag ha stödstrumpor på mig på planet?

Svar

Det stämmer att risken för blodpropp ökar under långa flygresor om man inte rör på sig. Det gäller även om man inte äter p-piller.  

Att använda stödstrumpor gör att blodet bättre pumpas tillbaka till hjärtat. Då minskar risken att få svullna ben och blodpropp. Men det är bra om du kan röra på dig då och då under långa resor, även om du använder stödstrumpor. 

P-piller kan ge en något ökad risk för blodpropp, även om risken är mycket liten. Risken för blodpropp är störst under det första halvåret efter att du börjat med p-piller. 

När du får p-piller utskrivet ska du få frågor om du har ärftlighet för blodpropp, eller om det finns något annat som ökar risken. Eftersom du fick p-piller utskrivet har den risken antagligen uteslutits hos dig.

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska 

Mer på UMO

Frågor & svar

Hur ärftlig är risken för blodpropp när man äter p-piller?

Min barnmorska sa att det bara spelar roll om någon i närmsta familjen haft blodpropp. Men jag blir ju ändå orolig.

Frågor & svar

Är det farligt att röka när man äter p-piller?

Är det farligt att röka när man äter p-piller?

Till toppen av sidan