Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Hormonspiral

Hormonspiral är ett sätt att skydda sig mot graviditet. Spiralen är några centimeter lång och ser ut som ett T. Den innehåller hormonet gestagen. En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Det går bra att använda spiral även om du inte har varit gravid eller har fött barn.

En hormonspiral. Foto.

Hormonspiralen är några centimeter lång och ser trots namnet inte ut som en spiral utan som ett litet T. Spiralen är gjord av plast och på skaftet sitter en liten kapsel som innehåller hormonet gestagen.

Hormonspiralen påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. Spiralen påverkar även slemhinnan inne i livmodern och gör att den blir tunn och därför inte kan ta emot ett befruktat ägg. Ägglossningen kan också utebli när du använder hormonspiral.

Hur använder jag hormonspiral?

En spiral kan sättas in närsomhelst under menscykeln. Hormonspiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Just när spiralen sätts på plats kan det göra ont. Du kan ta smärtstillande tabletter innan spiralen sätts in om du vill.

Den första tiden efter att spiralen satts in kan du känna mensvärk. Den här mensvärken kan sitta i under några dagar och upp till en vecka eller två. Kontakta den som satte in sprialen om mensvärken inte har gått över två veckor efter att spiralen sattes in. Ta gärna smärtstillande tabletter om du har ont.

Hormonspiraler finns i olika styrkor och i olika storlekar, så de flesta kan hitta en som passar bra.

Prata med den som sätter in spiralen för att få veta hur länge spiralen skyddar mot graviditet. Det kan variera från tre till sex år. Efter den tiden måste spiralen tas ut eller bytas. Om du inte sätter in en ny spiral då eller om du tar ut spiralen i förtid kan du bli gravid.

När spiralen är på plats ger den hela tiden ifrån sig en lite dos hormon som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormon.

I början är det vanligt med oregelbundna blödningar men det brukar rätta till sig efter 3-6 månader. För många brukar mensen minska eller försvinna helt under den tid man har hormonspiral.

Att få en hormonspiral

För att få en spiral ska du boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller Sesammottagning.

Oftast får du träffa en barnmorska, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Du får ett recept

Du får ett recept som skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du får sedan själv gå och hämta ut hormonspiralen och ta med den till den som ska sätta in den. Du kan gå till vilket apotek som helst för att hämta ut din spiral. På apoteket behöver du visa en legitimation.

Det brukar vara en barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning eller Sesammottagning som sätter in spiralen.

Vad kostar en hormonspiral?

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedlen är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är hormonspiral?

Hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Att sluta med hormonspiral

Du kan få hormonspiralen uttagen när du vill. Boka en tid på den mottagning där du fick den insatt. Om du inte vill bli gravid är det viktigt att börja använda något annat skydd mot graviditet direkt.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har fått hormonspiralen uttagen. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Om du inte vill bli gravid är det viktigt att komma ihåg att skydda dig mot graviditet om du har samlag även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Fördelar

  • Ger ett säkert skydd mot graviditet.
  • Skyddet sitter i tre eller sex år.
  • Mensen minskar eller försvinner helt.
  • Mindre mensvärk.
  • Du behöver inte komma ihåg att ta en tablett varje dag.
  • Skyddar även om du skulle kräkas eller få diarré.

Nackdelar

  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Kan speciellt i början ge besvär som till exempel ont i magen, oregelbundna blödningar, ont i huvudet, finnar eller flytningar.
  • Det kan göra ont precis när spiralen sätts in.
  • Du behöver hjälp av en barnmorska eller läkare när du vill sätta in och ta ut hormonspiralen.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Fråga UMOGör det ont att sätta in en spiral och hur lång tid tar det?

Jag funderar på att sätta in en spiral, men undrar om det gör ont? Jag undrar också hur lång tid det tar?

Svara varandraVad är era upplevelser av spiral?

Någon som satt in spiral? Gör det ont? var det läskigt? jag funderar på att skaffa men vet inte om jag vågar. Vad är er upplevelse?

Till toppen av sidan