Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Hormonspiral

Hormonspiral är ett skydd som sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet i flera år.

En hormonspiral. Foto.
Hormonspiralen är några centimeter lång, gjord av plast och ser ut ett litet T.

Hormonspiral innehåller hormonet gestagen

I skaftet på hormonspiralen sitter en liten kapsel som innehåller hormonet gestagen. Det påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.

Hormonet påverkar även slemhinnan inne i livmodern och gör att den blir tunn och därför inte kan ta emot ett befruktat ägg. Gestagen kan även göra att du inte får någon ägglossning.

Du kan använda spiral även om du inte varit gravid

Du kanske har hört att du inte ska använda spiral om du inte har varit gravid eller fött barn. Det stämmer inte. Det går bra att använda spiral oavsett hur gammal du är och oavsett om du varit gravid, gjort abort, fött barn eller inte.

Om du vill ha hormonspiral

Boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Oftast får du träffa en barnmorska, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Ibland får du även väga och mäta dig.

Du får ett recept

Bestämmer du dig för att använda hormonspiral skriver den du träffar ett recept åt dig. Ni bokar också in en ny tid då du ska få spiralen insatt.

Receptet skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du får sen själv gå och hämta ut hormonspiralen. Du kan gå till vilket apotek som helst för att hämta ut din hormonspiral. På apoteket behöver du visa din legitimation.

Du tar sen med hormonspiralen till mottagningen när du ska få den insatt.

Så här sätts en spiral in

Spiralen kan sättas in när som helst, oavsett om du har mens eller inte. Ofta får du göra ett graviditetstest och testa dig för könssjukdomar innan spiralen sätts in. 

Spiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. När spiralen sätts på plats kan det kännas som kraftig mensvärk, men det brukar gå över snabbt. Många mottagningar erbjuder olika typer av lokalbedövning eller smärtlindring under eller inför att spiralen sätts in. Det kan vara till exempel spray, TENS eller värmedyna.

Den första tiden efter att spiralen satts in kan du känna som mensvärk. Värken kan sitta i några dagar och upp till en vecka eller två. Du kan ta receptfria smärtstillande tabletter cirka en timme innan insättningen för att minska risken för att det ska göra ont efteråt. Fortsätt att ta dem så länge du har värk. Kontakta den som satte in spiralen om värken inte har gått över efter två veckor.

För att det ska vara lätt för den som tar ut spiralen går två tunna trådar från spiralen ner från livmodertappen cirka 2 centimeter i slidan. Trådarna går ibland att känna om du för upp ett finger i slidan. Det är ovanligt att en partner känner av dem om ni har samlag.

I början är det också vanligt med oregelbundna blödningar men det brukar rätta till sig inom 3-6 månader. För många brukar blödningarna minska eller försvinna helt under den tid du har hormonspiral.

När spiralen är på plats ger den hela tiden ifrån sig en liten dos av hormonet gestagen som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormon.

Kroppen behöver vänja sig

Kroppen kan behöva lite tid för att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner. Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader. Då kan du få prova ett annat preventivmedel. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.

Ta ut hormonspiralen

Hormonspiraler finns i olika styrkor och storlekar. De ger ett effektivt skydd i mellan tre och åtta år beroende på vilken hormonspiral du har. Efter den tiden måste den bytas ut.

Du kan få hormonspiralen uttagen när du vill. Boka en tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning.

Det är olika hur snabbt mensen kommer i gång efter att du har fått hormonspiralen uttagen. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta några månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Du kan bli gravid direkt när hormonspiralen tas ut om du inte använder något annat skydd. Det gäller även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

För att det ska vara lätt för den som tar ut spiralen går två tunna trådar från spiralen ner från livmodertappen cirka 2 centimeter i slidan. Trådarna går ibland att känna om du för upp ett finger i slidan. Det är ovanligt att en partner känner av dem om ni har samlag.

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hormonspiral ingår i högkostnadsskyddet vilket betyder att du inte behöver betala mer än en viss summa för läkemedel på ett år.

Hur säkert är hormonspiral?

Hormonspiral ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

Hormonspiral - ett bra alternativ om du inte kan använda östrogen

Det är ett bra alternativ om du inte vill eller kan använda preventivmedel som innehåller östrogen. Det kan vara för att du har en kraftig övervikt, migrän med aura, själv har haft eller har ärftlighet för blodpropp eller högt blodtryck. Det är också bra om du har riklig mens eller mycket mensvärk, eftersom du ofta blöder mindre. Många slutar blöda helt eller blöder väldigt sällan.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Innehåll om mens.

Frågor & svar

Gör det ont att sätta in en spiral och hur lång tid tar det?

Jag funderar på att sätta in en spiral, men undrar om det gör ont? Jag undrar också hur lång tid det tar?

Svara varandra

Vad är era upplevelser av spiral?

Någon som satt in spiral? Gör det ont? var det läskigt? jag funderar på att skaffa men vet inte om jag vågar. Vad är er upplevelse?

Till toppen av sidan