Så äter du p-piller

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha mens varje månad, eller att äta ihop flera kartor och slippa ha mens. Du kan också skjuta på mensen med hjälp av p-piller.

Ta p-pillren vid samma tid varje dag

Ta din tablett vid ungefär samma tid varje dag om du äter p-piller. Det finns risk att du inte längre är skyddad mot graviditet om du missar med mer än 12 timmar, alltså att det går mer än 36 timmar mellan två tabletter.

Vad du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller inom 36 timmar beror på var du är på kartan och om du har ätit ihop flera kartor.

Om du vill ha mens

Har du en karta med 21 tabletter gör du ett uppehåll i fyra dagar efter att du tagit alla tabletterna på kartan. Du kan ta ett uppehåll på max sju dagar men det räcker alltså med ett uppehåll på bara fyra dagar. 

Har du en karta med 28 tabletter tar du sockerpiller under de sista dagarna på kartan. Hur många de är beror på vilka p-piller du äter. Ofta finns det sju sockerpiller, men det räcker att du äter sockerpiller i fyra dagar.

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du mens. Mensen brukar ofta börja efter två till tre dagar med sockerpiller, eller från det att du tog ditt sista p-piller. Men mensen kan komma både tidigare eller senare än så. Det är också vanligt att mensen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta.

Vissa gånger kan det hända att mensen inte kommer alls, trots att du tar dina sockerpiller eller har ditt planerade uppehåll. Har du tagit dina p-piller som du ska och inte har varit magsjuk är det ingen fara. Att mensen uteblir är extra vanligt med vissa sorters p-piller. Du kan läsa mer om det här i bipacksedeln som ligger i asken du får dina p-piller i.

Att äta ihop flera kartor

Du kan strunta i att ta dina sockerpiller, eller ditt planerade uppehåll om du vill slippa ha mens varje månad. Istället börjar du på en ny karta direkt efter sista hormonpillret på kartan.

Du ska ta dina sockerpiller eller ha ett vanligt uppehåll i fyra dagar om du får en blödning ändå. Då blöder du klart. Sen börjar du om på en ny p-pillerkarta. Därefter kan du fortsätta ta dem igen så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång.

Att äta sina p-piller så här är helt ofarligt och gör att du slipper ha mens så ofta. Men för att det ska funka så bra som möjligt är det bra att du har ätit dina p-piller som vanligt i två, tre månader. Försöker du skjuta på mensen genom att äta ihop flera p-pillerkartor när du precis har börjat med p-piller, kan du få mellanblödningar.

Om du kräkts eller har diarré

Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt p-piller, eller om du har haft upprepade kraftiga diarréer. Då ska du ta en ny tablett, för att fortsätta vara skyddad. Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen.

Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett p-piller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång.

Du bör skydda dig med kondom under de kommande sju dagarna om du har varit magsjuk, eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig tabletterna som du ska.

Du kan alltid fråga en barnmorska på till exempel en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker.

Att flytta mensen med p-piller

Om du inte äter ihop flera kartor, men vill flytta på mensen någon enstaka gång går det också bra. Då börjar du på en ny karta direkt efter att den förra är slut. Om du tar sockerpiller hoppar du över dem och börjar direkt på en ny karta. Det innebär att du inte tar några sockerpiller förrän du vill ha mens.

Får du blödningar ändå brukar det bästa vara att göra ett uppehåll och därefter börja på en ny karta.

Hur slutar du med p-piller?

Det bästa brukar vara att använda klart den karta som du håller på med och sen inte börja med någon ny om du vill sluta med p-piller. Det är ofarligt att sluta mitt i en karta, men då kan du få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd om du inte vill bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-piller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Även om mensen inte har kommit tillbaka är det viktigt att skydda sig mot graviditet om du har slidsamlag och inte vill bli gravid. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Kroppen kan behöva vänja sig

P-piller innehåller hormoner och ofta behöver kroppen lite tid att vänja sig. I början kan p-pillren ge besvär som senare försvinner. Du kan till exempel få spända bröst, småblödningar, finnar, nedstämdhet, ont i huvudet och minskad sexlust. Oftast går detta över. Du kan pröva en annan sorts p-piller eller ett annat skydd om besvären inte har gått över efter två till tre månader. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det p-piller du äter.

Till toppen av sidan