Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Så äter du p-piller

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha blödning regelbundet eller att slippa blödningar när du använder p-piller. Du kan också skjuta fram blödningen.

Två händer som håller i en mobiltelefon. På skärmen syns en påminnelse om p-piller. Illustration.

Ta ditt p-piller vid samma tid varje dag

P-piller ska tas vid ungefär samma tid varje dag. Det finns risk att du inte längre är skyddad mot graviditet om du missar med mer än 12 timmar, alltså att det går mer än 36 timmar mellan två p-piller.

Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller. Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina p-piller. Det finns även appar som hjälper dig att komma ihåg att ta dina p-piller varje dag.

Vad du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller inom 36 timmar beror på var du är på kartan och om du har ätit ihop flera kartor innan du glömde. Du kan läsa mer om det här Glömt att ta ett p-piller?

Om du vill ha en blödning varje månad

Har du en karta med 21 tabletter gör du ett uppehåll i fyra dagar efter att du tagit alla tabletterna på kartan. Du kan också välja att ta ett längre uppehåll. Uppehållet får vara max sju dagar men det räcker alltså med fyra dagar. 

Har du en karta med 28 tabletter tar du sockerpiller under de sista dagarna på kartan. Hur många de är beror på vilka p-piller du äter. Ofta finns det fyra eller sju sockerpiller. Oavsett hur många sockerpiller det är på din karta räcker det alltid att du äter sockerpiller i fyra dagar innan du börjar på en ny karta.

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du en blödning. Det är ingen mens och kallas ibland för bortfallsblödning. Blödningen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt senaste p-piller. Men blödningen kan komma både tidigare eller senare än så. Det är också vanligt att blödningen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta. Då ska du ändå börja på en ny p-pillerkarta.

Vissa gånger kan det hända att blödningen inte kommer alls, trots att du tar dina sockerpiller eller har ditt planerade uppehåll. Har du tagit dina p-piller som du ska och inte har varit magsjuk och kräkts eller haft diarré är det ingen fara. Att blödningen uteblir är extra vanligt med vissa sorters p-piller. Du kan läsa mer om det i bipacksedeln som ligger i förpackningen du får dina p-piller i.

Om du inte vill ha en blödning varje månad

Du kan strunta i att ta dina sockerpiller, eller ditt planerade uppehåll om du vill slippa ha en blödning varje månad. Eller om du vill skjuta på blödningen. Då börjar du direkt på en ny karta efter det sista p-pillret på kartan.

När du vill ha en blödning eller om du får det ändå ska du ta dina sockerpiller eller göra ett uppehåll på fyra dagar oavsett var på kartan du är. Då blöder du klart. Sen börjar du om på en ny p-pillerkarta och kan ta dina p-piller så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång. Men det är viktigt att inte göra flera uppehåll under samma karta. Du behöver alltid ta dina p-piller i minst 21 dagar i sträck innan nästa uppehåll. 

Det är inte farligt att skjuta fram blödningen eller välja att inte blöda så ofta. Det är ganska vanligt att du får mellanblödningar under den första kartan när du börjar med p-piller men då ska du bara äta klart den och göra uppehåll i fyra dagar när det är dags för sockertabletter innan du börjar på en ny karta. Därefter det brukar det gå bra att fortsätta ta sina p-piller utan att göra något uppehåll för blödning.

Om du kräks eller har diarré

Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt p-piller, eller om du har haft mycket diarré. Då ska du ta en ny tablett, för att fortsätta vara skyddad. Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen.

Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett p-piller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång.

Skydda dig med kondom om du har slidsamlag under de kommande sju dagarna när du har varit magsjuk, eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig dina p-piller som du ska.

Du kan alltid fråga en barnmorska på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker.

Att sluta med p-piller

Du kan sluta äta p-piller när du vill och det är ingenting du behöver informera barnmorskan på ungdomsmottagningen eller den som skrivit ut p-pillren åt dig om. Det bästa brukar vara att använda klart den karta som du håller på med och sen inte börja med någon ny om du vill sluta med p-piller. Det är ofarligt att sluta mitt i en karta, men du kan få lite oregelbundna blödningar.

Det är viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd istället för p-piller om du inte vill bli gravid. Detta gäller även om mensen inte har kommit igång än. Det beror på att ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-piller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta några månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Till toppen av sidan