Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Avbrutet samlag

Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut ur slidan innan utlösning. Utlösningen sker då utanför slidan. Det är inte ett effektivt sätt att skydda sig mot graviditet.

En stor spermafläck. Illustration.
Avbrutet samlag är inte ett effektivt sätt att skydda sig mot graviditet eftersom det kan vara svårt att hinna agera i rätt ögonblick. Det finns också risk att spermier kommer redan innan utlösningen.

Hur funkar avbrutet samlag?

Avbrutet samlag är ett sätt att skydda sig mot graviditet som innebär att penisen dras ut ur slidan innan utlösningen kommer.

Hur säkert är avbrutet samlag?

Avbrutet samlag är inte någon effektiv metod mot graviditet eftersom det går ut på att ni måste reagera i rätt ögonblick, vilket kan vara svårt.

Dessutom kan det ibland komma spermier redan i den så kallade försatsen. Försatsen är den genomskinliga och halkiga vätska som kommer från urinröret innan utlösningen.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Mens

Innehåll om mens.

Artikel

Sperma

Sperma är det som kommer ut ur penisen när du får utlösning. En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked. Ofta börjar kroppen bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, men det kan komma både tidigare och senare.

Till toppen av sidan