Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag bytte p-piller och fick mellanblödningar, varför?

Fråga

Jag har ätit p-piller i ett år nu. När jag var på apoteket för att hämta ut ett paket för ännu ett år så hade de inte de p-pillren jag hade fått recept på. Då fick jag ett annat märke på p-pillren, men de ska innehålla exakt samma som den andra sorten.

Men nu när jag börjat ta den nya sorten har jag börjat få småblödningar. Så jag undrar om det beror på att jag bytt märke på p-pillren eller om det kan bero på nåt annat?

Svar

Eftersom du börjat småblöda precis när du börjat med en ny sorts p-piller låter det som att det kan bero på dem, även om det är ovanligt när man byter mellan två p-piller som innehåller samma sak.

Ibland kan du få småblödningar om du byter från två likvärdiga p-piller om du inte har ett uppehåll för blödning emellan. Då brukar det i så fall alltid rätta till sig när du har haft ditt första uppehåll.

Småblödningar kan också bero på en infektion. Testa dig därför för könssjukdomar om du haft oskyddat sex med en ny partner. På en ungdomsmottagning kan du få gratis hjälp med testning och behandling av könssjukdomar om det skulle behövas.

Ta kontakt med den mottagning där du fått dina p-piller utskrivna så kan de hjälpa dig med en annan sorts p-piller om du vill byta.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Så äter du p-piller

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha blödning regelbundet eller att slippa blödningar när du använder p-piller. Du kan också skjuta fram blödningen.

Till toppen av sidan