Fråga

Varför blöder jag när jag bytt p-piller?

Fråga

Jag har ätit p-piller i ett år nu. Men nu när jag var på apoteket för att hämta ut ett paket för ännu ett år så hade de inte de p-pillren jag hade fått recept på. Jag fick då ett annat p-piller men som ska innehålla exakt samma som den andra sorten.

Men nu när jag är inne på första raden av min första karta så har jag börjat få småblödningar. Så jag undrar om det beror på att jag bytt märke på p-pillren eller om det kan bero på nåt annat?

Svar

Eftersom du börjat småblöda precis när du börjat med en ny sorts p-piller så låter det som att det kan bero på dem, även om det är ovanligt när man byter mellan två likvärdiga p-piller.

Ibland kan du få småblödningar om du byter från två likvärdiga p-piller utan att du har ett uppehåll för mens emellan. Då brukar det i så fall alltid rätta till sig när du haft ditt första uppehåll för mens.

Om du haft oskyddat sex med en ny partner är det viktigt att du testar dig mot könssjukdomar för att utesluta att det är någon infektion som orsakar dina småblödningar. På en ungdomsmottagning kan du få gratis hjälp med testning och eventuell behandling om det skulle behövas.

Ta kontakt med den mottagning där du fått hjälp med dina p-piller tidigare så kan de hjälpa dig med en annan sorts p-piller om du vill.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan