Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Kopparspiral

Kopparspiral är ett sätt skydda sig mot graviditet. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Det går bra att använda kopparspiral även om du inte har varit gravid eller fött barn.

En kopparspiral. Foto.

Kopparspiralen är några centimeter lång och ser egentligen inte ut som en spiral, utan som ett litet T av plast. Skaftet är lindat med koppartråd. Spiralen påverkar miljön i livmodern och förhindrar på så sätt befruktning. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att en kopparspiral kan ge kopparförgiftning.

Hur använder jag kopparspiral?

Kopparspiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Just när spiralen sätts på plats kan det göra ont, men det brukar gå över snabbt. Du kan ta smärtstillande tabletter innan spiralen sätts in om du vill.

Under de första dagarna kan det kännas lite, ungefär som mensvärk, men det går över och sen ska du inte känna av spiralen.

De närmsta veckorna efter att spiralen har satts in kan du få lite mellanblödningar eller blodblandade flytningar. Ta kontakt med den som satte in spiralen om du fortsätter att ha mellanblödningar efter de första veckorna.

Kopparspiralen bör tas ut eller bytas efter fem år. Om du inte sätter in en ny spiral då eller om du får spiralen borttagen innan dess, kan du bli gravid.

För att det ska vara lätt för den som tar ut spiralen går två tunna trådar från spiralen ner från livmodertappen cirka 2 centimeter i slidan. Trådarna går ibland att känna om du för upp ett finger i slidan. Det är ovanligt att en partner känner av dem om ni har samlag.

Var kan jag få kopparspiral?

Spiralen sätts in av en barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller sex- och samlevnadsmottagning. Du kan även få en spiral på en kvinnoklinik eller en gynmottagning.

Att få en spiral

För att få en spiral ska du boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller Sesammottagning.

Oftast får du träffa en barnmorska, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Innan spiralen sätts på plats är det viktigt att du testar dig mot könssjukdomar. Det kan du antingen göra i samband med att spiralen sätts på plats eller redan i samband med rådgivningsbesöket.

Spiralen kan sättas in när som helst, oavsett om du har mens eller inte. Har du inte mens när spiralen sätts in är det viktigt att först göra ett graviditetstest. Det görs vanligtvis på rutin på den mottagning där du får hjälp med spiralinsättningen. Det är också vanligt att du får testa dig mot könssjukdomar innan spiralen sätts på plats.

Vad kostar kopparspiral?

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är kopparspiral?

Kopparspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Kopparspiral som akutskydd

Kopparspiral är det säkraste akutpreventivmedlet.

Om du har haft oskyddat samlag kan du använda kopparspiral för att inte bli gravid. Kopparspiralen måste då sättas in senast fem dygn efter det oskyddade samlaget.

Du kan sen välja om du vill ta ut den eller ha den kvar som skydd mot graviditet.

Fördelar

  • Ger ett säkert skydd mot graviditet.
  • Innehåller inga hormoner vilket kan vara bra om du får biverkningar av det.
  • Skyddet sitter i fem år.
  • Du behöver inte komma ihåg att ta en tablett varje dag.

Nackdelar

  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Du kan blöda mer och få mer mensvärk.
  • Du behöver hjälp av en barnmorska eller läkare när du vill sätta in och ta ut kopparspiralen.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Fråga UMOGör det ont att sätta in en spiral och hur lång tid tar det?

Jag funderar på att sätta in en spiral, men undrar om det gör ont? Jag undrar också hur lång tid det tar?

Svara varandraVad är era upplevelser av spiral?

Någon som satt in spiral? Gör det ont? var det läskigt? jag funderar på att skaffa men vet inte om jag vågar. Vad är er upplevelse?

Till toppen av sidan