Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad ska jag göra för att få stånd?

Fråga

Jag har svårt att få stånd när jag ska ha sex med någon. Har försökt flera gånger men har inte lyckats på grund av att min penis inte blir tillräckligt hård. Vad ska jag göra? Finns det någon slags medicin man kan ta?

Svar

Nästan alla är någon gång med om att det är svårt att få eller behålla ståndet. Det kan ha att göra med att du har en föreställning om hur sexet ska gå till som är svår att leva upp till.

Har du varit med om att det är svårt att få stånd kan du bli orolig för att det ska hända igen. Och börjar du oroa dig istället för att njuta, är risken stor att det händer om och om igen. Ju fler gånger det händer, desto oroligare kan du bli.

Det bästa du kan göra då är att försöka slappna av och inte ta så allvarligt på sexet, även om det är lättare sagt än gjort.

För en del hjälper det att bestämma sig för att inte ha samlag under en period. Du kan istället ha sex på andra sätt. Till exempel kyssas, smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex. Det kan göra att stress, oro eller prestationskrav släpper.

Även allmän stress, oro och nedstämdhet kan göra det svårare att få eller behålla ståndet. Prata med någon på till exempel en ungdomsmottagning om du känner att det kan vara så för dig. Vissa mediciner, till exempel mot depression kan också påverka ståndet. Prata med läkaren som skrivit ut medicinen om du tror att det kan gälla dig.

Det finns olika sätt att behandla erektionsproblem. Till exempel finns det mediciner, precis som du frågar om, som gör det lättare för blodkärlen i penisen att vidga sig så att blodet kan flöda in när du är kåt. Kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral för att få möjlighet att prata med någon om detta eller för att få fler råd.

Köp aldrig läkemedel eller andra preparat på nätet för att få ett bättre stånd. Du kan till exempel få fel tabletter eller sådana som inte har någon effekt. Det kan också vara farligt om du till exempel får i dig olika ämnen som du inte tål.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Frågor & svar

Hur behåller jag ståndet när kondomen ska på?

Om ni har några tips, eller känner till några hjälpmedel som kan få mig att behålla ståndet även med kondomen på så vore jag evigt tacksam.

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Artikel

Smeksex – att pulla och runka av

Smeksex är när du använder händerna för att smeka och stimulera någons snippa eller penis, eller andra känsliga delar av kroppen. Andra ord för smeksex är petting, pulla, fingra eller runka av. Smeksex med dig själv kallas onani.

Artikel

Oralsex – att suga av

Att suga av någon är när du använder munnen på någons penis. Du kan föra munnen fram och tillbaka runt penisen. Eller suga, slicka och pussa på ollonet, penisskaftet och pungen. Många tycker det är skönt att bli avsugna, men inte alla.

Artikel

Samlag - slidsamlag

Slidsamlag är sex där en penis eller sexleksak förs in i slidan. Det är viktigt att du är kåt om du för in något. Slidan behöver vara våt för att det ska glida bra och kännas skönt.

Till toppen av sidan