Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Vad ska jag göra för att få stånd?

Fråga

Jag har svårt att få stånd när jag ska ha sex med någon. Har försökt flera gånger men har inte lyckats på grund av att min penis inte blir tillräckligt hård. Vad ska jag göra? Finns det någon slags medicin man kan ta?

Svar

Nästan alla är någon gång med om att det är svårt att få eller behålla ståndet. Det kan ha att göra med att du har en föreställning om hur sexet ska gå till som är svår att leva upp till.

Har du varit med om att det är svårt att få stånd kan du bli orolig för att det ska hända igen. Och börjar du oroa dig istället för att njuta, är risken stor att det händer om och om igen. Ju fler gånger det händer, desto oroligare kan du bli.

Det bästa du kan göra då är att försöka slappna av och inte ta så allvarligt på sexet, även om det är lättare sagt än gjort.

För en del hjälper det att bestämma sig för att inte ha samlag under en period. Du kan istället ha sex på andra sätt. Till exempel kyssas, smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex. Det kan göra att stress, oro eller prestationskrav släpper.

Även allmän stress, oro och nedstämdhet kan göra det svårare att få eller behålla ståndet. Prata med någon på till exempel en ungdomsmottagning om du känner att det kan vara så för dig. Vissa mediciner, till exempel mot depression kan också påverka ståndet. Prata med läkaren som skrivit ut medicinen om du tror att det kan gälla dig.

Det finns olika sätt att behandla erektionsproblem. Till exempel finns det mediciner, precis som du frågar om, som gör det lättare för blodkärlen i penisen att vidga sig så att blodet kan flöda in när du är kåt. Kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral för att få möjlighet att prata med någon om detta eller för att få fler råd.

Köp aldrig läkemedel eller andra preparat på nätet för att få ett bättre stånd. Du kan till exempel få fel tabletter eller sådana som inte har någon effekt. Det kan också vara farligt om du till exempel får i dig olika ämnen som du inte tål.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Fråga UMOHur behåller jag ståndet när kondomen ska på?

Om ni har några tips, eller känner till några hjälpmedel som kan få mig att behålla ståndet även med kondomen på så vore jag evigt tacksam.

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

ArtikelSmeksex

Smeksex betyder att du med händerna och fingrarna smeker känsliga delar av kroppen på ett sexuellt sätt. Smeksex med dig själv kallas för onani.

ArtikelMunsex

Munsex är när du med munnen eller tungan suger, pussar eller slickar på penisen, snippan och områdena runt omkring. Munsex kallas också för oralsex.

ArtikelSamlag

Med samlag menas oftast sex där en penis eller en sexleksak förs in i snippan eller i analöppningen. Det finns många olika sätt att ha samlag på.

Till toppen av sidan