Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför blir jag kåt så ofta?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som har ett problem. Jag blir kåt minst 20 gånger om dagen, utan att jag tänker på något speciellt blir jag upphetsad. Jag kan till exempel sitta på en lektion i skolan och få stånd ''bara sådär''. Är detta normalt? Kommer det gå över?

Svar

Du kan vara lugn, det är vanligt och normalt att bli kåt och få stånd många gånger under en dag. Hur mycket sexlust man har och hur ofta man blir kåt är olika från person till person. Det brukar också variera genom livet. Under vissa perioder kan du ha mer sexlust och vara kåt ofta. Många upplever att det är så under tonåren, det har att göra med hormonförändringar i kroppen.

En del tänker att det kanske är något fel, att man tänker för mycket på sex eller får stånd för ofta. Men sexlusten kan vara väldigt stark i perioder utan att det är något konstigt med det. Och även om sexlusten och kåtheten ofta minskar när man blir äldre, går det inte att svara på hur det kommer att bli för dig.

Du kan bli kåt och få stånd av sånt du ser, lyssnar på, känner eller fantiserar om. Men du kan även få stånd utan att känna sexlust. Det händer till exempel på natten när du sover. Vissa rörelser, som exempelvis skakningar, kan också ge stånd. Det gör att en del killar får stånd när de åker buss eller tåg. Det kan kännas konstigt, speciellt om det händer när du som minst av allt vill få stånd.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Puberteten

Innehåll om puberteten.

Till toppen av sidan