Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför blir jag kåt så ofta?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som har ett problem. Jag blir kåt minst 20 gånger om dagen. Jag blir upphetsad utan att jag tänker på något speciellt . Till exempel kan jag sitta på en lektion i skolan och få stånd ''bara sådär''. Är detta normalt? Kommer det gå över?

Svar

Du kan vara lugn, det är vanligt och normalt att bli kåt och få stånd många gånger samma dag. Hur mycket sexlust man har och hur ofta man blir kåt är olika från person till person. Det brukar också variera genom livet. Under vissa perioder kan du ha mer sexlust och vara kåt oftare. Många upplever att det är så under tonåren, det har att göra med hormonförändringar i kroppen.

Du kan bli kåt och få stånd av sånt du ser, lyssnar på, känner eller fantiserar om. Men du kan även få stånd utan att känna sexlust. Det händer till exempel på natten när du sover. Vissa rörelser, till exempel skakningar, kan också ge stånd. Till exempel när du åker buss eller tåg. Det kan kännas konstigt, speciellt om det händer när du som minst av allt vill få stånd just då.

En del tänker att det kanske är något fel, att man tänker för mycket på sex eller blir kåt för ofta. Men sexlusten kan vara väldigt stark i perioder och det är helt okej. Sexlust och kåthet minskar ofta när man blir äldre, men det går inte att svara säkert på hur det kommer bli för dig.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Puberteten

Innehåll om puberteten.

Till toppen av sidan