Ditt kön bestämmer inte vem du är
Vi förväntas vara antingen tjejer eller killar. Dessutom förväntas vi vara på vissa sätt beroende på vilket kön vi har. Förväntningarna handlar om till exempel utseende, intressen och sex. Men egentligen borde alla få se ut och vara som de vill, oavsett vad andra tänker.

Allt passar för alla, oavsett kön
Ibland kan andra bli irriterade eller arga om du inte gör som de förväntar sig att du ska göra som tjej eller kille. Till exempel om du är kille och klär dig som tjejer brukar göra, eller om du är tjej och klär dig som killar brukar göra.
Här är några exempel på saker som många tycker hör ihop med ett visst kön:
- Vad du har för frisyr och om du ska sminka dig.
- Var du ska ha hår på kroppen.
- Hur du ska sitta, stå och prata.
- Vem du ska vara kompis med och bli kär i.
- Vilka sporter du ska gilla och vilken musik du ska lyssna på.
- Vad du ska jobba med.
- Hur mycket du ska plugga och vilka ämnen du ska vara bra på.
- Hur du ska visa känslor.
- Vem du ska ha sex med och hur.
Allt sånt här borde bara handla om vad du själv känner att du vill. Alla frisyrer, intressen och utbildningar och så vidare passar för alla, oavsett kön.
Du lär dig hur du ska vara som tjej och kille
Det är vanligt att vuxna behandlar barn olika från att de föds, beroende på vilket könsorgan barnen har. De som har snippa kanske får beröm när de är lugna och söta. De som har penis kanske får beröm när de är aktiva och tuffa.
Vi kan också bli olika behandlade i skolan, fast det står i svensk lag att personalen ska behandla alla lika. De ska till exempel uppmuntra alla att testa olika saker så att det inte till exempel delas upp i tjejlekar och killekar.
Många vuxna vill nog behandla alla lika, så att alla barn ska få samma möjligheter oavsett kön. Ändå blir det inte så. Kanske gör de vuxna som de gör utan att tänka på det, eftersom de själva var med om samma sak.
Sen fortsätter det genom hela livet. De flesta vill passa in och bli omtyckta, och det blir du lättast genom att vara som det förväntas av dig. Ibland får du dessutom höra av andra när de tycker att du gör fel. Om du som tjej pratar mycket och har starka åsikter, kanske du får kommentarer om det. Om du som kille har lätt för att gråta kanske du blir retad för det.
I serier, böcker och filmer, visas ofta hur en typisk tjej eller kille ska vara. Ibland kan det verka som att till exempel alla killar är våldsamma och alla tjejer är hjälplösa.
Tillsammans blir allt det här som regler för hur du ska vara. Reglerna kan vara osynliga, så att alla vet om dem men ingen pratar om dem. De kan också vara tydliga, att du får höra precis vad som gäller. Reglerna kan göra det svårt att vara som du vill.
Fundera på om det du ser, hör och läser om påverkar dig, och i så fall hur. Och tror du att du själv hade varit annorlunda om du hade haft ett annat kön?
Vad som anses tjejigt och killigt ändras
Vad som anses passa beroende på personers kön ändras. Killar som växte upp i Europa på 1700-talet fick lära sig att det var manligt att gråta. Hundra år senare ansågs det vara typiskt kvinnligt.
Det är också olika i olika delar av världen. En sak som ses som tjejig på ett ställe, kan ses som killig någon annanstans.
Ändå hör man ibland att något är naturligt manlig eller naturligt kvinnlig. Och det kan verka så, om mest killar eller tjejer gör något särskilt. Men oavsett vilka skillnader man kan hitta mellan grupper så är alla personer olika och ingen annan får bestämma hur du ska vara.
Typiskt killiga saker brukar anses bättre
Att bli behandlad olika på grund av vilket kön du har är orättvist för alla. Men många av de osynliga reglerna gör att det är högre status att vara kille. Det märks till exempel på hur många pratar om typiskt tjejigt och killigt. Som kille kan du få höra att du inte ska gråta som en tjej eller köra bil som en kärring. Tjejer betraktas alltså som sämre än killar. Det kallas sexism.
Det finns olika förväntningar när det kommer till sex
När det gäller sex finns det också saker som ses som tjejiga eller killiga. Förväntningarna märks kanske mest om du bryter mot dem eller vill göra det.
Fundera över vilka osynliga regler det finns för olika personer.
- Är det lika okej för alla att visa att de är intresserade av sex och ta initiativ till sex?
- Är det lika okej för alla att säga att de inte är sugna på att ha sex.
- Är det lika okej för alla att visa eller berätta var och hur de vill bli smekta?
- Finns det ställen på kroppen som är mer eller mindre okej för olika personer att tycka är sköna att ta på?
- Blir tjejer och killar retade eller mobbade för samma saker när det kommer till sex?
Försök komma på vad du själv gillar. Det behöver inte vara samma sak som andra som har samma kön gillar. Alla är olika. Tänk även på det när du har sex med någon. Fråga vad personen tycker om. Det viktiga är att det känns bra för alla.
Du bestämmer själv hur du ska vara
Vissa förväntningar om hur tjejer och killar ska vara kanske stämmer överens med vad du själv vill. Kanske känns alla eller nästan alla saker som förväntas av dig helt okej eller bra. Eller så känns de jobbiga eller omöjliga, och hindrar dig från att vara den du vill.
Tänk efter vad som känns bra för dig. Finns det saker du gör bara för att du har vant dig? Finns det saker du vill göra, men inte vågar testa för att du oroar dig för vad andra ska tycka? Då kan du försöka strunta i vad folk tycker. Ibland kan det vara lättare att bryta mot osynliga regler tillsammans med någon annan, för att få stöd.
Många känner sig friare och gladare när de vågar bryta mot osynliga regler för hur du ska vara som tjej eller kille. Ju fler som vågar, desto lättare blir det för andra. Det blir också lättare ju fler som vågar säga ifrån när de osynliga och orättvisa reglerna märks.
Ingen får behandla dig dåligt
Ingen får behandla dig dåligt för att du inte är som de vill att du ska vara. Till exempel för att du inte följer osynliga regler för tjejigt och killigt, eller för att du är någonting annat än en tjej eller en kille. Det är aldrig ditt fel om du blir mobbad eller diskriminerad på grund av det, och du har rätt att få hjälp. Läs mer här om vad du kan göra om du blir diskriminerad.
Inte heller din familj får behandla dig dåligt om du bryter mot reglerna för hur de tycker att tjejer och killar ska vara. Du har rätt att få stöd och hjälp om det är så. Läs mer här om föräldrar som vill bestämma för mycket och vilken hjälp du kan få.