Panik - lämna sidan!
Att må dåligt

Nedstämdhet och ångest

Här hittar du innehåll om nedstämdhet och ångest.

Aktuella artiklar

Nedstämdhet

Nedstämdhet går ofta över efter ett tag. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre och du kan få hjälp om du behöver.

Ångest

Det är en del av livet att känna sig rädd eller orolig ibland. Stark rädsla och oro som känns i kroppen kan vara ångest. Ångest är obehagligt, men inte farligt. Du kan få hjälp att hantera ångest om det påverkar dig mycket i livet.

Panikångest

Ångest som kommer plötsligt kan vara panikångest. Det kan kännas skrämmande men är inte farligt. Du kan lära dig att hantera panikångest så det inte påverkar ditt liv så mycket. Det finns också bra hjälp att få.

Vad hjälper mot ångest?

Det känns oftast jobbigt och obehagligt att få ångest. Men det finns saker du kan göra för att minska ångesten. Och det går att lära sig att leva med den, om du får ångest ofta. Du kan få hjälp av vården om ångesten påverkar ditt liv mycket.

Må dåligt efter allvarliga händelser

Det är vanligt att känna sig rädd eller orolig efter att ha varit med om något otäckt. Många mår bättre efter några dagar eller veckor. Men andra kan känna sig rädda länge efteråt. Du kan behöva hjälp att känna dig trygg igen om du inte mår bättre efter ett tag.

Tvångssyndrom (OCD)

Tvångssyndrom är att ha jobbiga tankar mot sin vilja, och känna sig tvingad att göra vissa saker. Du kan få hjälp om det är så för dig.

UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

UMO frågar: Vad tycker du hjälper mot ångest?

Vad som hjälper mot ångest kan vara olika för olika personer. Här kan du tipsa andra om vad som brukar funka för dig. Du kan också läsa andras tips, eller se en film med andras tips.

З тобою трапилося щось страшне?

Filmen: Har du varit med om något väldigt skrämmande? På ukrainska.

С тобой случилось что-то очень страшное?

Filmen: Har du varit med om något väldigt skrämmande? På ryska.

UMO tipsar

Till toppen av sidan