Panik - lämna sidan!
Sexuell läggning

Vad är hbtqi?

Hbtqi är en förkortning som handlar om flera olika grupper. Ibland används inte alla bokstäver. Ibland används fler bokstäver.

En grupp med fyra personer som ser glada ut.
Alla hbtqi-personer är olika men de har också en hel del gemensamt.

Vad betyder hbtqi?

Hbtqi är ett samlingsnamn för homosexualitet, bisexualitet, trans, queer och intersex. Första bokstaven i varje ord bildar ordet hbtqi. Alla orden handlar om grupper som på olika sätt bryter mot samhällets förväntningar om kön eller sexualitet, eller båda delarna.

Här är en kort förklaring av varje ord:

  • Homosexualitet och bisexualitet handlar om sexuell läggning. Alltså könet hos den eller de personer du blir kåt på eller kär i. Homosexuell är när du blir kär i eller kåt på personer av samma kön som dig själv. Bisexuell är när du blir kär i eller kåt på personer oavsett kön.
  • Trans kan handla om könsidentitet, alltså vilken kön du känner dig som. Det kan också handla om könsuttryck, till exempel hur du klär dig, har ditt hår, pratar eller ser ut.
  • Queer handlar om att bryta mot samhällets förväntningar om kön eller sexualitet, eller att inte vilja definiera sin sexualitet eller könsidentitet.
  • Intersex handlar om kroppens könsutveckling, och att den inte följer förväntningarna för hur det oftast brukar vara. För vissa personer syns det på könsorganen. För andra syns det inuti kroppen eller vid ett blodprov. Intersexvariationer, som det också kallas, är medfött. Vissa variationer märks tidigt i livet, andra senare. Du kan läsa mer hos Socialstyrelsen.

Du kan tillhöra flera av de här grupperna. Du kan till exempel vara homosexuell och transperson. Eller ha en intersexvariation och vara bisexuell.

Varför står det hbtq eller hbt ibland?

Ibland används bara vissa av bokstäverna, till exempel hbtq, eller hbt. Då handlar det bara om de grupperna som representeras av de bokstäverna.

Varför står det hbtqia+ ibland?

Ibland används fler bokstäver och tecken. Till exempel hbtqia+. A står för asexualitet och plustecknet (+) används när man vill visa att det handlar om fler grupper än dem som representeras av bokstäverna.

Vilka bokstäver som används beror alltså på vilka grupper det handlar om.

Mer på UMO

UMO-podden

Frågor & svar om sexuell läggning och könsidentitet

38. Hur vet jag om jag är trans? Hur kommer jag ut för mina föräldrar och hur kommer jag ut som homosexuell till någon som är skeptisk mot homosexuella? UMO:s experter svarar på frågorna och Martina och Adrian berättar om sina erfarenheter.

Svara varandra

Vill gå till hbtq-ställe, men vad ska jag säga till föräldrarna?

Jag är en tjej som tror att jag är lesbisk. Där jag bor finns ett ställe för hbtq+-ungdomar som träffas och gör saker tillsammans. Jag vill gärna åka dit. Men jag har inte sagt något till mina föräldrar och har inte lust att göra det än. Jag är inte säker och vill inte "komma ut" en andra gång och säga att jag är straight.

Artikel

Komma ut

Det brukar kallas för att komma ut när man berättar eller visar att man till exempel är bisexuell, homosexuell eller transperson.

Egna berättelser

Att gå i pride var fantastiskt!

Jag bestämde mig för att jag skulle till en pridefestival. Min mamma skulle med, men hon delade inte riktigt min hype, så jag ringde kompisen från fotbollen. Hon ville med till 100%.

Till toppen av sidan