Fråga

Varför gjorde det så ont när vi hade samlag första gången?

Fråga

Jag är en tjej som nyligen hade samlag med en kille för första gången men det gjorde så fruktansvärt ont, och jag förstår inte varför? Det blev rätt kort för jag tyckte det gjorde så ont, varför är det så?

Svar

En anledning till att det gjorde ont kan vara att du inte var tillräckligt våt och upphetsad när han försökte föra in penisen.

Det är viktigt att du känner dig trygg och avslappnad tillsammans med personen du har samlag med för att det ska funka. När du är upphetsad blir underlivet redo för att något ska kunna föras in, slidan våt och vidgas samtidigt som blygdläpparna och klitoris svullnar. Det är därför jättebra att ni till exempel har smeksex eller munsex innan ni prövar med samlag.

Om du däremot inte väntar tills du är ordentligt upphetsad och slidan är redo, kan det lätt göra ont och kännas som att du är för trång eller som att det tar stopp. För att det ska kännas skönt och bra med samlag är det alltså viktigt att vara riktigt kåt och upphetsad. Det gäller för all sorts sex.

Du behöver inte bli stressad över att det gjorde ont. Det kommer att ordna sig om ni går varsamt fram. Det ska kännas bra i hela kroppen. Kom ihåg att ni kan ha massor med härligt sex utan att ha samlag. Till exempel smeksex och munsex. Njut av att göra sköna saker utan press.

Skulle det vara så att det fortsätter vara svårt med samlag tycker jag att du ska boka tid på en ungdomsmottagning för att prata med en barnmorska om hur det känns. De som jobbar där är vana att träffa personer som har frågor kring sex. Du kan också fråga skolsköterskan om det känns enklare.

Med vänliga hälsningar

Josefin Andersson, barnmorska

Till toppen av sidan