Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför gjorde det så ont när vi hade samlag första gången?

Fråga

Jag är en tjej som nyligen hade samlag med en kille för första gången. Det gjorde så fruktansvärt ont och jag förstår inte varför. Vi höll på rätt kort stund för jag tyckte det gjorde så ont.  
 
Vad ska jag göra och varför gjorde det ont?

Svar

Att det gjorde ont kan till exempel bero på att du inte var tillräckligt kåt och våt. Eller för att du spände dig för att du var nervös. 

När du blir kåt blir slidan våt och öppnas upp. Då kan till exempel en penis eller ett finger lätt glida in. Du kan känna efter med fingrarna om du är osäker på om du är våt eller inte. 

Här kommer några råd:

 • Ha aldrig sex som gör ont  
  Testa att ha sex på andra sätt, till exempel smeksex eller oralsex. Då kan det vara lättare att slappna av och njuta. Om du vill kan du testa att ha samlag igen efter ett tag, när du känner dig trygg.

 • Känn dig inte pressad att ha samlag
  Försök att inte oroa dig över att det gjorde ont. Det kommer att ordna sig om ni tar det försiktigt. Det är viktigt att bara ha samlag om alla inblandade verkligen vill det.

 • Prata med den du har sex med
  Försök att berätta om det här för den du har sex med. Du kan till exempel visa personen det här svaret.

 • Be om stöd på en ungdomsmottagning
  Kontakta en ungdomsmottagning om det fortsätter att göra ont. Där är de vana att träffa unga med såna här besvär. De kan ta reda på vad det beror på och hjälpa dig. Många ungdomsmottagningar går att besöka online.  

Du hittar mer information och tips i länkarna under det här svaret.

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan