Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför gjorde det så ont när vi hade samlag första gången?

Fråga

Jag är en tjej som nyligen hade samlag med en kille för första gången. Det gjorde så fruktansvärt ont och jag förstår inte varför? Vi höll på rätt kort stund för jag tyckte det gjorde så ont. Vad ska jag göra och varför gjorde det ont?

Svar

Att det gjorde ont kan bero på att du inte var tillräckligt våt och upphetsad. Det kan också bero på att du spände dig för att du var nervös.

När du är upphetsad blir slidan våt och vidgas så att till exempel en penis eller ett finger kan glida lättare. Du kan känna efter med fingrarna om du är osäker på om du är våt eller inte.

Ha inte sex som gör ont. Testa istället att ha sex på andra sätt, till exempel smeksex eller munsex. Då är det lättare för dig att slappna av och bara njuta. Så småningom kanske du vill testa att ha samlag igen, när du känner dig trygg och inte oroar dig.

Det kan vara bra att du pratar med killen om det här om ni vill försöka ha samlag igen. Du kan till exempel visa honom det här svaret om det känns okej för dig.

Du behöver inte bli stressad över att det gjorde ont. Det kommer att ordna sig om ni tar det försiktigt. Kom ihåg att du kan ha massor med härligt sex utan att ha samlag. Det brukar vara bra att försöka njuta av att göra sköna saker utan press.

Boka tid på en ungdomsmottagning för att prata med en barnmorska om det gör ont vid samlag, trots mina råd. De som jobbar på ungdomsmottagningar är vana att hjälpa till vid såna här problem och kommer att kunna ge dig fler råd och tips.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan