Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Varför gjorde det så ont när vi hade samlag första gången?

Fråga

Jag är en tjej som nyligen hade samlag med en kille för första gången. Det gjorde så fruktansvärt ont och jag förstår inte varför. Vi höll på rätt kort stund för jag tyckte det gjorde så ont.  
 
Vad ska jag göra och varför gjorde det ont?

Svar

Att det gjorde ont kan bero på att du inte var tillräckligt våt och upphetsad. Det kan också bero på att du spände dig för att du var nervös. 

När du är upphetsad blir slidan våt och vidgas så att till exempel en penis eller ett finger lätt kan glida in. Du kan känna efter med fingrarna om du är osäker på om du är våt eller inte. 

Ha inte sex som gör ont. Testa istället att ha sex på andra sätt, till exempel smeksex eller munsex. Då kan det vara lättare att slappna av och bara njuta. Så småningom kanske du vill testa att ha samlag igen, när du känner dig trygg och inte oroar dig. 

Det kan vara bra att du pratar med killen om det här, om ni vill försöka att ha samlag igen. Du kan till exempel visa honom det här svaret. 

Du behöver inte bli stressad över att det gjorde ont. Det kommer att ordna sig om ni tar det försiktigt. Kom ihåg att du kan ha massor med härligt sex utan att ha samlag. Det brukar vara bra att försöka njuta av att göra sköna saker utan press. 

Kontakta en ungdomsmottagning och prata med någon där om det gör ont vid samlag igen, trots mina råd. De som jobbar på ungdomsmottagningar är vana att hjälpa till vid såna här problem och kan ge dig fler råd och tips. Många ungdomsmottagningar går att besöka online.  

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Aktuella artiklar

ArtikelSexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

Svara varandraHur säger jag till killen att jag måste vara våt när vi har samlag?

Jag gillar honom men hinner inte bli så våt innan vi ligger, vilket får de att göra lite ont.

Fråga UMOVarför känns det obehagligt att föra in något i slidan?

Min kille har försökt att känna med fingrar sakta, men jag får hela tiden en obehagskänsla.

UMO-poddenMin tjej får ont vid sex, hjälp!

58. "Ett tips är att inte ha samlag en period och istället ha andra typer av sex".

Till toppen av sidan