Att tvätta snippan

Det är lagom att tvätta snippan en gång om dagen. Det räcker att använda ljummet vatten. Inne i slidan behöver du inte tvätta alls. Flytningar har som funktion att hålla slidan ren och göra den fuktig.

Du kan tvätta dig med ljummet vatten, och använda oparfymerad olja om du vill. Men det är bra att undvika tvål eller duschkräm i underlivet, eftersom det kan torka ut slemhinnorna.

Dusch som det rinner vatten ur, illustration.
Dusch som det rinner vatten ur, illustration.

Kroppens sätt att hålla slidan ren och skydda den mot att bakterier växer är flytningar. Flytningar är alltså bra att ha och inget du ska tvätta bort. De flesta börjar få flytningar i puberteten.

Så länge flytningarna inte börjar lukta illa eller ändra sig på något annat sätt, till exempel ändrar färg, är det inget att oroa sig för.

I vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna kan det samlas lite vit smegma. Det är talg, ett fett som är kroppens egna smörjmedel och bildas av talgkörtlarna som sitter där. Det räcker att tvätta sig där med ljummet vatten, helst inte oftare än en gång om dagen.

Tvätta inte för ofta

Om du tvättar dig för mycket eller använder tvål kan slemhinnorna bli torra. Slemhinnorna blir då ömtåliga och det kan bli små sprickor i dem. Då kan det svida eller göra ont när du till exempel cyklar, rider eller har sex. Slemhinnorna kan också bli torra om du ofta använder trosskydd. 

Du kan pröva att smörja med oparfymerad olja eller mjukgörande kräm. Särskilda krämer för snippan går att köpa på apotek.

Du behöver inte tvätta dig oftare när du har mens.

Till toppen av sidan