Svamp i underlivet

Det är vanligt att få svamp i slidan. Svamp på penisen är däremot ovanligt. Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara jobbigt eftersom det brukar klia och svida. Svamp kan behandlas med receptfria läkemedel.

Person som står med handen innanför byxorna och kliar sig, illustration.

Hur vet jag att jag har svamp i slidan?

Svamp i slidan märker du oftast genom att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Blygdläpparna kan bli röda, svullna och kännas ömma.

Flytningarna blir oftast vita, tjocka och gryniga, men ibland förändras flytningarna inte av att du har svamp.          

Svamp gör också att det kan svida eller göra ont när du kissar eller om du har sex.

Ibland kan svampen göra att du får en vit hinna i vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma som ofta finns naturligt i vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna.

Hur vet jag att jag har svamp på penisen?

Svamp på penisen brukar göra att ollonet blir rött, torrt och börjar fjälla. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga.

Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma som finns naturligt under förhuden.

Hur blir jag av med svamp i underlivet?

Svampen går ofta över av sig själv efter några dagar.

Ibland går svampen inte över, eller så kliar och svider det så mycket att du snabbt vill göra något åt det.

Du kan använda ett receptfritt läkemedel mot svamp om allt det här stämmer in på dig:

 • Det kliar kraftigt i slidan.
 • Du har en vit och grynig flytning från slidan.
 • Blygdläpparna eller slidöppningen är röda.

Här är de receptfria läkemedel du kan välja bland:

 • Vagitorier, som är en tablett som du för in i slidan med fingrarna.
 • Slidtabletter och slidkapslar, som du för in i slidan med hjälp av en införare.
 • En kräm, som du sprutar in i slidan med en liten plastspruta.

En kort stund efter att du har tagit medlen kan det svida och klia ännu mer, men det brukar snabbt gå över.

Du blir nästan alltid av med svampen efter behandling med något av de receptfria läkemedlen.

Om du är gravid bör du fråga en barnmorska vilket läkemedel du kan använda.

Svamp på penisen brukar gå över av sig själv inom några dagar. Om det inte går över behöver du träffa en läkare som kan skriva ut ett lämpligt läkemedel.

När ska jag söka vård?

Sök vård om du är osäker på om det är svamp du har.

Sök också vård om ett receptfritt läkemedel inte hjälper eller om svampen kommer tillbaka fler än två gånger under ett halvår. Då är det viktigt att ta reda på om det verkligen är svamp du har. Det finns andra sjukdomar som liknar svamp men som kräver andra typer av behandlingar.

Sök också vård om du har svamp men inte kan eller vill använda läkemedel i slidan. En läkare kan skriva ut ett läkemedel som du istället sväljer.

Det är viktigt att du inte använder receptfria läkemedel mot svamp för ofta eller i onödan. Det kan göra det svårare att bli av med svampen, eller att den kommer tillbaka efter ett kort tag igen. Det kan också torka ut slemhinnorna i slidan och göra dem sköra. Sköra slemhinnor kan leda till att det gör ont och att du får små sår i slidan. Såren gör att bakterier och virus lättare fastnar och du kan få en infektion.

Du behöver träffa en läkare om du har svamp på penisen som inte går över av sig själv inom några dagar.

Var söker jag vård för svamp?

Du kan få hjälp för svamp på en ungdomsmottagning av en barnmorska, gynekolog eller annan läkare. Hen kan avgöra om det är svamp du har och berätta hur du ska behandla den. Hen undersöker slidöppningen och blygdläpparna eller penisen och pungen. Ofta brukar den som undersöker kunna se direkt om det är svamp du har. Men ibland kan hen behöva ta ett prov för att veta om det är svamp eller något annat. 

Behöver du ett receptbelagt läkemedel kan det bara skrivas ut av en gynekolog eller annan läkare.

Du kan också få hjälp av en läkare på en vårdcentral, gynekologmottagning eller en hud- och könsmottagning.

Du får gå till vilken ungdomsmottagning eller vårdcentral du vill i hela landet. Om du inte är nöjd med din mottagning eller vårdcentral, kan du byta till en annan.

Smittar svamp i underlivet?

Svamp i underlivet överförs inte vid toalettbesök eller munsex. Det är ovanligt att en svampinfektion överförs vid sex från slida till penis, från slida till slida eller från penis till penis.

Kan jag ha sex när jag har svamp?

Det kan göra ont att ha samlag och andra typer av sex när du har svamp i underlivet. Det beror på att slemhinnorna i slidan eller på ollonet är irriterade. Därför ska du inte ha sex så länge du har svamp eller så länge det gör ont eller känns obehagligt.

Om du har slidsamlag fast det gör ont kan du få problem med smärta vid slidsamlag även i när svampen är borta. Det kallas för vestibulit.

Dessutom är risken större att du får eller överför en könssjukdom om du har slidsamlag samtidigt som du har svamp. Det beror på att du har små sprickor i slemhinnorna, och sprickorna gör att du lättare får eller överför infektioner.

Hur ska jag tvätta underlivet?

När du har svamp, eller om du ofta får svamp, är det bra att använda en olja när du tvättar underlivet. Då blir slemhinnorna mindre irriterade.

Stryk på oljan och torka av den innan du duschar. Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.

Du kan exempelvis prova barnolja eller intimolja som du kan köpa på ett apotek. Även oljor som används vid matlagning, som olivolja eller solrosolja funkar bra.

Oavsett om du har svamp eller inte räcker det att tvätta underlivet en gång om dagen med ljummet vatten. Du ska inte använda vanlig tvål eftersom det torkar ut slemhinnorna i underlivet.

Socker, jäst och yoghurt spelar ingen roll

Det finns flera myter om vad som ökar risken för svamp i underlivet och hur du kan bli av med det. Här är några myter som det inte finns några bevis för att de stämmer:

 • Att äta mycket socker ökar inte risken för att få svamp.
 • Att äta mycket bröd bakat på jäst ökar inte heller risken för att få svamp.
 • Du blir inte av med svamp genom att smörja in underlivet med yoghurt. Däremot kan yoghurt kännas svalkande och vara skönt mot klådan.

Varför får jag svamp?

Det finns inte alltid någon förklaring till svamp i underlivet. Men det finns några saker som kan öka risken:  

 • Om du tar en medicin, till exempel antibiotika, kan det öka risken för svamp. Antibiotika slår ut de nyttiga bakterierna som finns i underlivet så att svampen kan börja växa.
 • Svamp kan bero på att immunförsvaret är nedsatt av någon anledning, till exempel om du håller på att bli sjuk eller har stressat mycket.
 • Hormonerna i kroppen kan också påverka. Därför är det vanligt att få svamp precis före mens eller om du är gravid.
 • Ibland kan svamp komma av att något har skavt mot slidan eller blygdläpparna, till exempel om du har cyklat mycket eller haft mycket slidsex. Det är för att svampen lättare får fäste om det finns små sår eller sprickor.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan