Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag smitta någon med HPV?

Fråga

Jag är kille och har fått veta att min förra flickvän har fått cellförändringar på livmoderhalsen på grund av HPV-virus. Nu ska hon opereras.

Hon sa att jag också skulle kunna ha det här HPV-viruset. Jag har mycket ångest för att jag skulle kunna smitta andra tjejer som jag har sex med, kan jag det?

Om jag smittar, finns det något jag kan göra för att minska risken för att sprida det vidare? Är det farligt för min egen del?

Svar

Det går inte att svara på om du har HPV nu, eftersom det ofta läker av sig själv. Det är heller inte något som brukar undersökas om du inte har några symtom. Därför går det inte att veta om du kan ha smittat andra tjejer du haft sex med.

Om du bär på HPV kan du överföra det till andra när du har sex. För att minska riskerna så kan du använda kondom.

Jag utgår ifrån att din förra flickvän har eller har haft HPV-virus typ 16 eller 18. De är de vanligaste typerna av HPV som kan ge cellförändringar på livmoderhalsen och leda till livmoderhalscancer. Det är därför tjejer regelbundet blir kallade till kontroll av livmoderhalsen.

Vissa HPV-virus kan också leda till cancer på penisen, i analen eller svalget. Men dessa cancerformer är väldigt ovanliga och därför behöver inte killar gå på några kontroller för detta.

HPV-virus är ett mycket vanligt virus som i de allra flesta fall läker utan besvär. Du ska däremot söka vård om du skulle få besvär som exempelvis ett sår i underlivet.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Mer på UMO

Artikel

Om kondomer

En kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som du kan sätta på en penis eller en sexleksak om du ska ha samlag. Kondom ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

Till toppen av sidan