Fråga

Kan jag smitta någon med HPV?

Fråga

Jag har fått veta att min förra flickvän har fått cellförändringar på livmoderhalsen på grund av HPV-virus. Nu ska hon opereras.

Hon upplyste mig om att jag förmodligen också har detta HPV-virus. Jag har mycket ångest för att jag kan smitta andra tjejer som jag träffar, kan jag det? Det är mer än ett år sedan jag var tillsammans med henne.

Om jag smittar, finns det något jag kan göra för att minska risken för att sprida det vidare? Är det farligt för min egen del?

Svar

De vanligaste typerna av HPV som ligger bakom cellförändringar är typ 16 och typ 18. Så jag utgår ifrån att din ex-flickvän har eller har haft någon av dessa.

Det går inte att svara på om du har HPV nu, eftersom det ofta läker ut av sig själv. Det är heller inte något som brukar undersökas om du inte har några symtom.

Om du bär på HPV kan du överföra det till andra när du har sex. För att minska riskerna så kan du använda kondom.

HPV-virus typ 16 och 18 kan leda till livmoderhalscancer. Det är därför tjejer regelbundet blir kallade till kontroll av livmoderhalsen. Vissa HPV-virus kan också leda till cancer i penisen, analen och tonsillerna. Men dessa cancerformer är väldigt ovanliga och därför behöver inte killar gå på några kontroller för detta.

HPV-virus är ett mycket vanligt virus som i de allra flesta fall läker utan besvär. Om du däremot skulle få besvär som exempelvis ett sår i underlivet så ska du söka vård.

Med vänliga hälsningar

Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan