Panik - lämna sidan!
Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Slicklapp

En slicklapp är en liten duk av latex (gummi) eller plast och kan användas som extra skydd vid slicksex.

En vit, en blå och en lila slicklapp
Slicklappar finns i olika färger och smaker.

Slicklappar är ungefär femton gånger femton centimeter stora och finns i olika färger och smaker. Det finns även slicklappar som ser ut som ett munskydd. Den har gummiband som du sätter bakom öronen och ett extra utrymme för tungan. Fördelen med den är att du har händerna fria och att du slipper flytta slicklappen om du vill slicka ett större område.

Hur säkert är slicklapp? 

Att ha munsex där du slickar i eller runt någons slida eller anal är en ganska säker typ av sex. Risken att få eller överföra könssjukdomar är liten, även utan skydd. Men en del vill använda slicklapp för att känna sig extra säkra.

För att slicklappen ska fungera som skydd får inte kroppsvätskor, till exempel mensblod eller lubrikation komma i kontakt med en annan persons slemhinnor. 

En del använder också slicklapp för att de vill ha något emellan sig och området där de slickar, eftersom de upplever att det känns mer hygieniskt.

Om du är allergisk mot latex kan du använda slicklappar som är gjorda av plast.

Hur använder jag en slicklapp?

När du ska använda en slicklapp lägger du den över området som du ska slicka. För att den ska fästa bättre kan du använda glidmedel. Ofta behöver du hålla i slicklappen för att den ska sitta kvar.

För att slicklappen ska fungera som skydd måste den täcka hela det området som du slickar på. Om du vill slicka på ett större område än vad slicklappen täcker så flyttar du på slicklappen så att du alltid har den mellan munnen och där du slickar.

En slicklapp ska bara användas en gång och sen kastas. Om du slickar någon och sen själv blir slickad ska du byta slicklapp, annars kan eventuella virus eller bakterier överföras. Det är också viktigt att se till att samma sida på slicklappen hela tiden är mot området som du slickar på, så att du inte råkar vända på slicklappen under tiden som du har sex.

En person håller en slicklapp. Foto.

Var får jag tag på slicklappar?

Slicklappar går att köpa på nätet och i välsorterade sexbutiker.

Slicklappar ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver mot något eller blir utsatta för tryck. Bra ställen att ha dem på är till exempel i en jackficka eller i en väska.

Fördelar 

  • Kan för vissa ge en känsla av extra säkerhet
  • Kan minska risken för att herpes ska överföras om du vill ha munsex när du har herpesutslag runt munnen.

Nackdelar 

  • Kan vara svåra att få tag på.
  • Är ganska dyra.
  • Kan kännas krångliga att använda.

Mer på UMO

Artikel

Oralsex – att slicka en snippa

Att slicka någon är när du använder läpparna och tungan på någons snippa. Du kan suga, pussa eller slicka på klitoris, blygdläpparna och områdena runt omkring. Eller gnugga munnen mot snippan.

Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Innehåll om kondomer och andra skydd mot könssjukdomar.

Till toppen av sidan