Panik - lämna sidan!
Utseende

Munsår - herpes runt munnen

Munsår är mycket vanligt och beror ofta på ett virus som heter herpes. Att ha munherpes kan göra ont och kännas jobbigt, men det finns olika läkemedel som kan lindra symtomen.

Person som smörjer salva på ett munsår på läppen, illustration.
Munherpes ger blåsor som sen spricker och blir till sår. Det läker av sig själv, men mediciner kan göra att det går fortare och blir lindrigare.

Hur märker jag att jag har munherpes?

Här är några vanliga besvär om du har herpes vid munnen:

  • Det känns obehagligt och stickande på läpparna eller i huden runt munnen.
  • Det kliar.
  • Det bildas vätskefyllda blåsor som gör ont.
  • Blåsorna spricker och blir till sår. Ibland spricker blåsorna så snabbt att det bildas sår direkt.

Oftast tar det någon dag från det att du har fått herpes tills du får blåsor, men det kan också ta flera veckor.

Vad gör jag om jag tror att jag har herpes?

Munherpes läker av sig själv. Oftast går besvären över inom en vecka. Det finns krämer och plåster som du kan köpa receptfritt på apotek. De kan göra att besvären inte blir lika jobbiga och att såren läker snabbare.

En läkare kan skriva ut tabletter om du har svåra besvär eller om du får munsår ofta. Behandlingen har bäst effekt om du börjar med den tidigt, helst redan när det börjar sticka i huden. Kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagninge eller en vårdcentral för att få hjälp med receptbelagd medicin.

Hur överförs herpes?

Munherpes överförs genom att huden eller slemhinnan i munnen kommer i kontakt med vätska från herpesblåsorna. Det händer oftast genom pussar och kyssar. Risken att få eller ge någon munherpes är störst när en person har munsår med blåsor, men munherpes kan överföras annars också. Det kan till exempel vara om du har oralsex.

De flesta smittas redan när de är små. Cirka 90 procent av alla vuxna har någon gång smittats med munherpes, men de flesta har inga symtom.

Viruset finns kvar i kroppen

Viruset som orsakar munsåret finns kvar i kroppen även när besvären har försvunnit. En del får besvär med munsår igen, men inte alla. Vissa saker kan öka risken för att du ska få munsår igen. Här är några exempel:

  • Du känner dig stressad.
  • Du har någon infektion i kroppen, till exempel en förkylning.
  • Du har varit ute i stark sol.
  • Du har mens.

Herpes i underlivet är ett annat virus

Herpes i underlivet och herpes runt munnen är ofta två olika virus. Men munherpes kan överföras till slidan eller penisen genom oralsex. Du kan också få underlivsherpes vid munnen, men det är ovanligt.

Mer på UMO

Utseende

Innehåll om utseende.

Frågor & svar

Kan man kyssas om man har munherpes?

Har hört att viruset kommer vara i kroppen hela livet, betyder det att jag inte kan kyssas under resten av livet?

Frågor & svar

Kan man få könsherpes på munnen och munherpes på könet?

I mitt fall fick jag munsex av en person och nu har ett prov visat att jag har herpes på könet. Och hur ska jag göra nu när jag har en ny partner?

Artikel

Herpes i underlivet

Herpes i underlivet beror på ett virus som är väldigt vanligt. Viruset överförs framför allt vid sex och kan ge blåsor och sår i underlivet. Att ha herpes kan göra ont och kännas jobbigt, men det finns mediciner som kan hjälpa.

Till toppen av sidan