Panik - lämna sidan!

Munsår - herpes runt munnen

Munsår är mycket vanligt och beror ofta på ett virus som heter herpes. Att ha munsår kan göra ont och kännas jobbigt, men det finns olika medel som kan lindra symtomen.

Person som smörjer salva på ett munsår på läppen, illustration.

Du kan ha herpesviruset i kroppen utan att få munsår. Det gör att många inte vet om att de har viruset. Du kan också ha munsår utan att det beror på herpes.

Herpes i underlivet och herpes runt munnen är ofta två olika virus. Men munherpes kan överföras till slidan eller penisen genom munsex. Du kan också få underlivsherpes vid munnen men det är ovanligt.

Det brukar ta 2 till 20 dagar från att du har smittats av munherpes tills du får munsår. Men det kan ta mycket längre tid.

Så här märker du om du har munherpes

Här är några vanliga besvär om man har munherpes vid munnen:

 • Det känns obehagligt och stickande på läpparna eller i huden runt omkring munnen.
 • Det kliar.
 • Det bildas blåsor som gör ont.
 • Blåsorna spricker och då blir det sår.

Besvären går oftast över av sig själv efter en vecka.

Viruset stannar kvar i kroppen, även när besvären har gått över. En del får sedan besvär med munsår igen, men inte alla. Vissa saker kan göra det lättare att få munsår igen. Här är några exempel:

 • Du känner dig stressad.
 • Du har någon infektion i kroppen, till exempel en förkylning.
 • Du har varit ute i stark sol
 • Du har mens.

Vad gör jag om jag tror att jag har munsår?

Oftast går besvären över av sig själv inom en vecka. På apotek finns receptfria produkter som kan lindra besvären. Kontakta elevhälsan eller en vårdcentral om du haft besvär i mer än en vecka eller om du har besvär med munherpes ofta.

Munsår läker av sig själv men det finns behandling som lindrar

Munsåret läker av sig själv men viruset som orsakar munsåret finns kvar i kroppen. Det finns krämer och plåster som du kan köpa receptfritt på apotek. De kan göra att besvären med munsår inte blir lika jobbiga och att såren läker snabbare.

En läkare kan skriva ut tabletter om du har svåra besvär. Behandlingen har bäst effekt om du börjar med den tidigt, helst redan när det börjar sticka i huden.

Munsår kan överföras genom pussar och munsex

Munherpes överförs genom att huden eller slemhinnan i munnen kommer i kontakt med vätska från herpesblåsorna. Det händer oftast genom pussar och kyssar. Risken att få eller ge någon munherpes är störst när en person har munsår med blåsor, men munherpes kan överföras annars också. Det kan till exempel vara om du har munsex.

Tips för att undvika att munsår överförs

Här är tips på vad du kan göra för att minska risken för att munsår ska överföras:

 • Undvik att pussas, kyssas eller ha munsex när du själv eller den andra har munsår med blåsor.
 • Undvik att dela läppbalsam och att dricka ur samma flaska som andra. Munherpes kan överföras på det sättet även om risken är liten.
 • Var noga med att tvätta händerna och använd gärna handsprit när du har munsår. Då minskar risken att munherpes överförs till andra delar av kroppen, som ögonen och underlivet. Risken minskar också för att du ska föra över munherpes till någon annan.
 • Använd solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor om du har lätt att få munsår av starkt solljus.

Om du har haft munherpes kan du inte smittas igen eftersom du redan har viruset i kroppen.

Till toppen av sidan