Munsår - herpes

Munsår är mycket vanligt, men helt ofarligt. Att ha munsår kan göra ont och kännas jobbigt, men det finns olika medel som kan lindra symtomen. Munsår beror oftast på herpesvirus. Har du väl fått viruset försvinner det inte, utan finns kvar i kroppen hela livet.

Person som smörjer salva på ett munsår på läppen, illustration.

Du kan ha herpesviruset i kroppen utan att få munsår. Så länge du inte får munsår märker du inte av själva herpesviruset. Många vet inte ens om att de har herpesviruset i kroppen, eftersom de aldrig får några munsår. Du kan också ha munsår utan att det beror på herpes.

Herpes i underlivet och munherpes är ofta olika sorters herpes. Munherpes kan överföras till slidan eller penisen genom munsex. Du kan också få underlivsherpes vid munnen, men det är ovanligt. Det brukar ta mellan 2 och 20 dagar från det att man smittats med munherpes tills munsåren kommer. Ibland kan det ta mycket längre tid.

Hur märker jag att jag har munherpes?

Vanliga besvär vid munherpes:

 • Det börjar med en obehaglig och ofta stickande känsla i läppen eller huden kring munnen.
 • Det börjar klia efter ett tag.
 • Du får grupper av små vätskefyllda blåsor som kan göra ont.
 • Blåsorna spricker och det blir sår.

Besvären går oftast över på en vecka.

Exempel på tillfällen när munsåren kan komma tillbaka:

 • Du är stressad.
 • Du har någon infektion i kroppen, till exempel är förkyld.
 • Du vistas i stark sol.
 • Du har mens.

Vad gör jag om jag tror att jag har munsår?

Du kan gå till elevhälsan eller en läkare på en vårdcentral om du får munsår. Där kan du få reda på om det är munherpes eller något annat. Du kan också gå dit om munsåren kommer tillbaka ofta och är besvärliga.

Hur blir jag av med munsår?

Det går inte att bli av med herpesviruset, men munsåren läker av sig själva. Det finns också receptfria krämer och plåster att köpa på apotek. De kan göra att munsåren inte blir lika jobbiga och att de går över snabbare. En läkare kan skriva ut tabletter om du har svåra besvär. Bäst effekt ger behandlingen om du börjar med den tidigt, helst redan när det börjar sticka i huden.

Hur överförs munsår?

Munherpes överförs genom att huden eller slemhinnan i munnen kommer i kontakt med sekret från blåsorna. Det händer oftast genom pussar och kyssar. Risken att få eller ge någon munherpes är störst när en person har munsår med blåsor, men munherpes kan överföras annars också.

Hur kan jag undvika att få eller ge någon munsår?

Här är tips på vad du kan göra för att minska risken för munsår ska överföras:

 • Undvik att pussas, kyssas eller ha munsex när du själv eller någon annan har munsår med blåsor.
 • Undvik att till exempel dela läppbalsam eller att dricka ur samma flaska som andra, även om risken att munherpes överförs på det sättet är liten.
 • Var noga med att tvätta händerna och använd gärna handsprit när du har munsår. Då minskar risken att munherpes överförs till andra delar av kroppen, som ögonen eller underlivet, eller till andra personer.
 • Använd solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor på läpparna om du har lätt för att få munsår av solen.

Om två personer som redan har munherpes kysser eller pussar varandra behöver de inte oroa sig för att ge munherpes till den andra.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan