Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad kan jag göra mot min herpes?

Fråga

Jag fick herpes i underlivet för ett knappt år sedan. I början var det väldigt ofta utbrott med blåsor.

Allra första gången jag fick blåsor var de väldigt kraftigt, och jag kunde knappt röra nacken eller ryggen. Det blev en extrem stelhet ända från lårets baksida upp till bakhuvudet. Jag mådde jätteilla och underlivet svullnade upp.

Men nu svullnar det inte lika mycket och gör heller inte lika ont. Men det gör ändå ont och är allmänt jobbigt.

Jag har hört att det finns medicin som hjälper. Men medicinen skulle tydligen göra det svårare att veta när det kommer blåsor och när jag smittar. Skulle jag kunna smitta utan att veta om det om jag tar medicin? I så fall skulle det kännas mer rättvist mot min partner att inte ta medicin. 

Jag får panik. Orkar verkligen inte med att få blåsor så här ofta. Vad ska jag göra?

Svar

Det stämmer inte att herpes överförs lättare om du tar medicin. Tvärtom så hämmar medicinen herpesviruset och minskar risken att det överförs till din partner.

Det låter som du har det väldigt besvärligt och så ska du inte behöva ha det. Mitt råd är utan tvekan att du ska behandla din herpes med medicin.

Herpes smittar mest när ett utbrott med blåsor är på väg och under tiden du har blåsor och sår. Men herpes kan ibland även smitta när du inte har ett utbrott.

Kondom och slicklapp skyddar delvis, men det skyddar inte hela området i underlivet.

Det finns medicin som du tar så fort du känner att ett utbrott är på väg. Det finns också medicin som du kan ta förebyggande om du ofta har utbrott. Då kan du behandla med en låg dos medicin hela tiden för att minska på utbrotten och göra dem lindrigare.

Jag rekommenderar att du kontaktar ungdomsmottagningen eller en vårdcentral för att prata om vilken behandling som kan fungera bäst för dig.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Mer på UMO

Artikel

Könssjukdomar - sexuellt överförda infektioner

Sexuellt överförda infektioner som också kallas för könssjukdomar är sjukdomar som överförs vid sex. Det kan vara till analen, slidan eller munnen.

Artikel

Film: Barnmorska

Eivan Heidari berättar om sitt jobb som barnmorska på en ungdomsmottagning

Till toppen av sidan