Fråga

Jag vill veta mer om olika herpestyper

Fråga

Jag undrar om det är möjligt att få könsherpes på munnen? Och om man kan få munherpes på könet?

Har hört att munherpes kalls typ 1 och könsherpes kallas typ 2.

I mitt fall fick jag munsex och nu har ett prov visat att jag har herpes typ 2. Hur gick det till? Det råder inga tvivel om att personen som gav mig munsex måste haft herpes typ 2, men hur kan det överföras från den personens mun till mitt kön?

Och hur ska jag göra nu när jag har en ny partner?

Svar

Förut brukade man säga att munherpes var herpes typ 1 och könsherpes var herpes typ 2. Men nu vet man att båda herpestyperna kan finnas både på munnen och på könet.

Har du munsex kan därför herpes typ 1 sätta sig i underlivet och typ 2 kan sätta sig i munnen. Fick du munsex och partnern bar på herpes typ 2 är det alltså inte konstigt att du fick det på könet.

Du kan också ha fått herpes av en tidigare partner om du haft någon eller några. Du kan bära på herpes under lång tid innan det eventuellt ger symtom. Vissa personer bär på det hela livet utan att få symtom.

Det är bra att använda kondom när du har en ny partner. När det känns rätt kan du sen berätta att du bär på herpesvirus. Ni kan sen tillsammans välja om, och i så fall hur, ni vill skydda er.

Herpes är ofarligt och mycket vanligt. Bra behandling finns om du får besvärliga utbrott med blåsor, sår och smärta.

Med vänliga hälsningar

Kristina Lewis, läkare

Till toppen av sidan