Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan man få könsherpes på munnen och munherpes på könet?

Fråga

Jag undrar om det är möjligt att få könsherpes på munnen? Och om man kan få munherpes på könet?

I mitt fall fick jag munsex av en person och nu har ett prov visat att jag har herpes på könet. Hur gick det till? Personen som gav mig munsex hade helt klart herpes, men hur kunde det överföras från den personens mun till mitt kön?

Och hur ska jag göra nu när jag har en ny partner?

Svar

Ja, båda herpestyperna kan finnas både på munnen och på könet.

Både munherpes och könsherpes kan överföras från munnen till underlivet vid munsex. Därför är det inte så konstigt att du fick herpes när du fick munsex.

Du kan också få könsherpes i munnen, men det är ovanligt.

Det är bra att använda kondom eller slicklapp när du har en ny partner. När det känns rätt kan du sen berätta att du har herpes. Ni kan sen tillsammans välja om, och i så fall hur, ni vill skydda er.

Du kan ha herpesviruset under lång tid innan det eventuellt ger symtom. Vissa personer kan viruset hela livet utan att få symtom.

Herpes är ofarligt och mycket vanligt. Bra medicin finns om du får besvärliga utbrott med blåsor, sår och smärta. För att få medicinen utskriven kan du kontakta en läkare på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Mer på UMO

Artikel

Om kondomer

En kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som du kan sätta på en penis eller en sexleksak om du ska ha samlag. Kondom ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Artikel

Slicklapp

En slicklapp är en liten duk av latex (gummi) eller plast och kan användas som extra skydd vid slicksex.

Till toppen av sidan