Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Smittskyddslagen

Det finns en särskild lag som är till för att minska spridningen av allvarliga sjukdomar, till exempel vissa sexuellt överförbara infektioner. Du måste testa dig om du kan ha fått en av de sjukdomarna, men du behöver inte betala för att göra det.

En hand skriver med en penna på ett papper "Micke, Carlos, Hannes ...". Illustration.
Du måste berätta för vårdpersonal vilka du har haft sex med, om du har en könssjukdom som står i smittskyddslagen. De personerna får inte veta att det är du som har gett mottagningen deras namn.

Varför finns smittskyddslagen?

Smittskyddslagen är till för att stoppa allvarliga sjukdomar som lätt sprids vidare. Och för att se till att de personer som får en sån sjukdom får behandling.

I lagen ingår ungefär sextio sjukdomar. Några av dem är sexuellt överförbara infektioner, eller könssjukdomar som de ofta kallas. De är hiv, gonorré, klamydia, syfilis och hepatit.

Testa dig så fort som möjligt

Testa dig så fort du kan om du tror att du kan ha fått en könssjukdom. Både för att du kan behöva behandling för att bli frisk, och för att inte föra sjukdomen vidare till andra. Du behöver inte betala varken för att testa dig eller för att få behandling för könssjukdomar som står i smittskyddslagen.

Du kan testa dig på en hud- och könsmottagning, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Du kan också kontakta en av de mottagningarna om du är orolig eller undrar över något.

När det gäller klamydia och gonorré brukar det gå att beställa hem eller köpa tester som du gör hemma. Här kan du läsa mer om att testa sig.

Du måste följa smittskyddslagen

Du måste följa vissa regler när det gäller könssjukdomar som står i smittskyddslagen:

  • Du måste testa dig så fort som möjligt om du tror att du kan ha fått någon av sjukdomarna.
  • Du får inte riskera att överföra sjukdomen till andra personer. Vänta helst med att ha sex tills en läkare säger att det är okej. Annars måste du berätta för den eller dem du har sex med att du kanske har sjukdomen. Och ni måste använda kondom eller femidom om ni ska ha samlag, och kondom eller slickslapp om ni har munsex.
  • Du måste berätta hur du tror att du fick sjukdomen och om du kan ha spridit den vidare till andra. Det får du göra till en vårdpersonal som har särskild utbildning för att spåra smittsamma sjukdomar. Hen kommer att kontakta de personerna och säga att de måste testa sig, men hen kommer inte att berätta för dem vem du är.
  • Du måste komma på återbesök om vårdpersonalen säger det.

Du kan få fler regler att följa av din läkare. Du kan tvingas att testa dig och följa reglerna om du inte gör det frivilligt. Det är brottsligt att medvetet överföra de här sjukdomarna till andra personer. Men det är bara brottsligt om du visste att du hade sjukdomen och spred den vidare med flit.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

Regler och lagar om sex

Här hittar du innehåll om regler och lagar om sex.

ArtikelAtt testa sig

Du bör testa dig om du har haft oskyddat sex. Du kan ha blivit smittad av en könssjukdom. Hur det går till att testa sig beror på vilken könssjukdom du testar dig för.

UMO-poddenReportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

UMO-poddenHur är det att leva med hiv?

51. "Jag tänkte att jag kanske hade klamydia eller nåt, inte att jag hade hiv."

Till toppen av sidan