Panik - lämna sidan!
Att sälja sex och att köpa sex

Köpa och sälja sex – vad säger lagen?

Att sälja sex innebär att få någon form av ersättning för att göra något sexuellt. Det är inte olagligt. Men den som ger ersättning för att få sex gör däremot något olagligt. Här kan du läsa mer om vad lagen säger om att köpa sex.

Det är olagligt att ge någon ersättning för sex eller att köpa sexuella bilder av någon under 18 år.
Det är olagligt att ge någon ersättning för sex. Det är också olagligt att köpa sexuella bilder av någon under 18 år.

Sex ska vara frivilligt

Det är alltid du som bestämmer med vem, när och hur du vill ha sex. Det spelar ingen roll om du först gått med på att ha sex, du har alltid rätt att ångra dig.

Det är ett sexuellt övergrepp om den som köper sex gör något sexuellt med dig som du inte vill. Det är alltid olagligt – oavsett om du får betalt eller inte.

Här kan du läsa mer om regler och lagar om sex. 

Att betala för sex

Att ge någon form av ersättning för sex räknas enligt lagen som att köpa sex.

Det är olagligt att betala för sex. Det spelar ingen roll vilken sorts sex det handlar om, var det sker, hur man har fått kontakt eller om man känner varandra. Den som köper en sexuell handling kan straffas med fängelse. Att försöka köpa sex räknas som försök till köp av sexuell tjänst, även om de sexuella tjänsterna inte genomförts.

En sexuell handling kan till exempel vara:

  • smeksex
  • oralsex
  • slidsamlag
  • analsex.

Ersättningen kan till exempel vara:

  • pengar
  • mat eller någonstans att bo
  • kläder, smycken, en mobil eller andra saker
  • alkohol, cigaretter eller droger
  • aktiviteter, resor eller restaurangbesök
  • ett jobb.

Den som har köpt sex i ett annat land kan åtalas och dömas i Sverige. Det gäller om sexköpet är olagligt även i det landet.

Vad gäller vid sexköp av någon under 15 år?

När en person köper sex av någon under 15 år räknas det som våldtäkt mot barn och ger fängelse i minst 3 år och högst 6 år, eller 10 år om det rubriceras som grovt. Att köpa nakna eller sexuella bilder eller filmer med någon under 15 år är också brottsligt. Det spelar ingen roll om båda är med på det, det är alltid olagligt. Är den som köper bilderna under 15 år kan ingen straffas för brottet. Det beror på att man blir straffmyndig först vid 15 års ålder.

Vad gäller vid sexköp av någon 15–17 år?

Den som köper sex av någon mellan 15–17 år begår ett brott som brukar kallas för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling. Det ger fängelse i minst 6 månader eller högst 4 år.

Aktuella artiklar

Artikel

Frågor och svar: Om nudes/nakenbilder, vad är lagligt?

Om du vill skicka, dela eller ta emot nakenbilder är det bra att du har koll på vad du får och inte får göra.

Artikel

Åldersgräns för sex

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyller 15 år. Det handlar om lagar som ska skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade. Därför är det förbjudet att ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Artikel

Sex och samtycke

Du måste vara säker på att den du har sex med vill. Det måste finnas samtycke. Men hur vet man om någon vill?

Artikel

Bildspel: Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

Till toppen av sidan