Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

HPV

HPV är ett mycket vanligt virus. Det finns fler än tvåhundra olika typer av HPV. Vissa sorter kan göra att du får vårtor på händer, fötter eller i underlivet. Några få sorter kan leda till cellförändringar på livmodertappen. Då behöver man ibland ta bort dem för att undvika cancer. Det finns vaccin mot de HPV som ger cellförändringar.

Tjej tittar rakt fram
Det är viktigt att du gör cellprov för att kolla om du har en HPV-infektion som kan leda till cellförändringar och livmoderhalscancer.

Vad är HPV?

HPV står för humant papillomvirus. De allra flesta i den generationen som inte är vaccinerade har någon gång under livet haft en sexuellt överförd HPV-infektion. De flesta HPV-typerna märks inte. De är inte farliga och viruset brukar försvinna av sig själv.

Vissa typer av HPV kan göra att du får vårtor i underlivet, på händerna eller fötterna. Vårtorna är inte farliga. De försvinner nästan alltid av sig själv. Det kan ta allt mellan några månader och flera år. Vårtor i underlivet som orsakats av HPV kallas för kondylom.

Några få HPV-typer kan ge cellförändringar på livmodertappen. Cellförändringar på livmodertappen syns inte och känns inte.

En tecknad bild på livmoderns och slidans olika delar.
Livmodertappen är den nedersta delen av livmodern.

HPV och cellförändringar kan leda till cancer

Ibland kan cellförändringar leda till cancer i livmoderhalsen. Därför får du som är 23 år och äldre en kallelse till en gynekologisk cellprovtagning var femte år.

De flesta cellförändringar är inte cancer, och de flesta som får livmoderhalscancer blir friska om de får behandling. Du kan läsa mer om cellförändringar i livmoderhalsen på 1177.se.

HPV kan även orsaka några mer ovanliga former av cancer, till exempel cancer i ändtarmsöppningen, i halsen eller i penisen.

Cellprov för dig som har fyllt 23 år

Du som är 23 år och äldre kallas till att göra en gynekologisk cellprovtagning var femte år.
Läs mer om cellprovtagning här.

HPV sprids genom sex

HPV sprids mellan personer om hud eller slemhinnor rör vid varandra. Därför kan HPV överföras vid alla typer av sex.

Kondom är bästa skyddet mot HPV när du har samlag eller munsex. Det skyddar inte till hundra procent, eftersom viruset kan finnas på ställen som kondomen inte skyddar. Men det är mycket bättre än inget skydd alls.

HPV-vaccin minskar risken för cellförändringar och cancer

Det finns vaccin som skyddar mot de HPV-typer som kan orsaka cellförändringar och livmoderhalscancer. Det ger också ett visst skydd mot några andra ovanliga cancerformer.

Vaccinet ger bäst effekt om du får det innan du har haft sex med någon. Men det är bra om du vaccinerar dig även om du har haft sex, då vaccinet ger skydd mot de andra typerna av HPV.

Alla barn i Sverige mellan 10–12 år erbjuds vaccin mot HPV. Vaccinet skyddar också mot kondylom. Du som är tjej kan få vaccin av elevhälsan ända fram tills du fyller 18 år.

Hur går vaccineringen mot HPV till?

Oftast får du en spruta på utsidan av överarmen.

Du som är under 15 år vaccineras vid två tillfällen. Det ska gå minst sex månader mellan första och andra sprutan, men inte längre än ett år.

Du som är över 15 år vaccineras vid tre tillfällen. Du får den andra sprutan en månad efter den första. Den tredje sprutan får du sex månader efter den första.

Vad kostar det att vaccinera mig?

Vaccinet som du får av elevhälsan i skolan är gratis.

Du som redan är vaccinerad kan vaccinera dig igen. Det beror på att det innan 2019 fanns en äldre version av vaccinet som inte täckte lika många olika sorters HPV som det vaccinet som finns idag. Du som vaccinerar dig igen kan behöva betala för det. Det beror på var du bor om det är gratis eller inte.

Var kan jag få hjälp med HPV?

Hjälp från vården

Du som vill vaccinera dig, har vårtor som inte går bort eller är orolig för cellförändringar kan kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan, eller en vårdcentral.

Hjälp med vårtor

Du som har vårtor kan få en medicin som du stryker på vårtorna som gör att de försvinner. En läkare kan också skära, frysa eller bränna bort dem. Det är ganska vanligt att vårtor kommer tillbaka igen. Det beror på att viruset finns kvar i kroppen. Efter ett tag tar kroppens eget immunsystem oftast hand om viruset så att det försvinner.

Vad ska jag göra om jag har cellförändringar?

Du blir kallad till fler undersökningar om du har HPV och cellförändringar. Många cellförändringar försvinner av sig själva, men om det behövs tas cellförändringarna bort.

Läs mer: Cellförändringar i livmoderhalsen, 1177.se

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

Artikel

Kondylom

Kondylom är en sexuellt överförbar virusinfektion. Kondylom är vanligt och överförs lätt vid sex. Kondylom ger vårtor som kan klia och svida, men de är inte farliga och de försvinner ofta av sig själv. Det finns behandling som du kan få om vårtorna inte försvinner av sig själv.

Artikel

Gynekologiskt cellprov och HPV-prov

Du som har fyllt 23 år får ett erbjudande om att göra gynekologisk cellprovtagning. Det kallas ofta cellprov och är ett prov som tas från livmodertappen i slidan för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen livmoderhalscancer.

Frågor & svar

Kan man vaccinera sig mot HPV även om man haft sex?

Jag har haft sex. Får jag ändå vaccinera mig?

Frågor & svar

Kan jag smitta någon med HPV?

Jag har mycket ångest för att jag skulle kunna smitta andra tjejer som jag har sex med, kan jag det? Är det farligt för min egen del?

Till toppen av sidan