Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Var det övergrepp?

Jag var i ett emotionellt våldsamt förhållande i lite över två år. Jag insåg inte då hur hemskt det var, men nu i efterhand ser jag saker som jag inte såg då. Vid två tillfällen tror jag att han kan ha gjort övergrepp mot mig:

1. Vi skulle gå på en fest tillsammans, och jag hade klätt upp mig då jag trodde att något skulle hända när vi kom hem till honom. På vägen dit sa han att en av hans vänner skulle sova hos honom också, och redan då visste jag att jag inte ville göra något sexuellt. Folk på festen skämtade att vi borde göra grejer ändå, men jag sa att jag aldrig skulle göra något med någon annan i rummet. När vi väl ska sova är jag utmattad och småfull. Det är då han började tafsa. Jag var för trött för att säga ifrån. Saker hände, men vi låg inte. Jag mådde dåligt under hela grejen och jag hade sagt innan jag ens började dricka att jag inte ville att saker skulle hända.

2. Det var nyår, och jag skulle fira hos honom. Varje gång mitt glas blev tomt fyllde han det fort, jag tror jag drack två glas för varje glas han drack. Jag minns inte riktigt vad som hände den natten, men jag tror att vi låg. Jag vaknade utan kläder på mig. Det känns lite som att han försökte få mig att dricka mycket.

Jag känner själv ångest när jag tänker på de här situationerna, men jag vet inte om det är övergrepp. Vi var ju tillsammans och jag sa inte aktivt nej vad jag minns. Jag kan nog inte anmäla något då jag inte har bevis. Vad tror ni, var det övergrepp? Nån som har varit med om nåt liknande och hur har ni hanterat det?
/Sara, 18

Svar:

 • Älskade Sara! Förhållande eller inte, så är det aldrig okej att göra saker mot någon annan utan att ha fått ett JA. Din kille utsatte dig för två övergrepp varav det ena faktiskt är våldtäkt! Jag är så hemskt ledsen över att du har behövt gå igenom detta! Jag blev själv utsatt för ett övergrepp för ett par år sedan och mår fortfarande dåligt över det och lever med trauma… Kom ihåg att det absolut inte var ditt fel och det finns hjälp att få! Kanske kan du vända dig till en psykolog eller någon annan person du litar på? Det kan vara bra att prata om det som hänt för att få hjälp att kunna gå vidare. ❤️❤️
  /Anonym
 • Först och främst så vill jag bara säga att det är så starkt att våga dela med dig. Och även om du inte aktivt sa nej så gav du inte ditt samtycke till att dessa saker skulle hända, du sa aldrig ja alltså skedde detta utan dit samtycke så ja det skulle väl jag kalla ett övergrepp. Men inget av det som hände var dit fel! Inget överhuvudtaget och det vill jag att du ska veta, ❤️ Kan rekommendera att prata med någon du litar på i din närhet om det eller en vuxen du litar på eventuellt prata med någon på en ungdomsmottagning, hoppas detta hjälpte o gav klarhet, puss o hej
  /Rosa
 • Jag tror det var övergrepp.
  /Nellie
 • Fina du. Jag är hemskt ledsen över att du fått gått igenom detta, det är något ingen person ska behöva gå igenom. Min åsikt kring detta är att det är övergrepp och jag tycker du ska prova att anmäla det. Det verkar ske fler och fler övergrepp i Sverige och vi måste få ett stopp, det kan hjälpa att du får din röst hörd. Jag vill att du ska veta att inget är ditt fel, absolut inget.

  Det finns hjälp att få, från psykolog, UM, sidor på nätet ifall du har svårt att uttala dig muntligt. Det är bra att prata med någon för att bearbeta sin sorg och smärta och även känna att man har någon som lyssnar. Jag tycker du är stark som öppnar upp dig kring detta för det hjälper många att känna att man inte är ensam och det kan göra att fler och fler öppnar upp sig. Kom ihåg att inget är ditt fel, du är en fantastisk tjej. Kram <3
  /Anonym
 • Jajamensan, jag skulle kalla det här för övergrepp. Han gjorde det inte med ditt samtycke och därför blir det ett sexuellt övergrepp. Dumpa han och anmäl till polisen! Sånt här är verkligen inte okej.
  /Kille
 • Om du hade sagt tidigare att du ej ville ha något sexuellt men han höll ändå på, så räknas det som övergrepp, o antagligen ville han ha sex och då gjorde han dig påverkad. Allt räknas, detta räknas som övergrepp tror jag, hoppas du mår bättre!!
  /Yvette
 • Samtycke är inte att inte säga nej. Det är att säga ja. En liknelse är att en främlings nycklar utan att hen har sagt ja till det. Har främlingen då gett samtycke till att någon tog hens nycklar? Nej. Det är stöld och borde rapporteras. En annan liknelse är att man aktivt måste välja om man vill ha cookies på eller inte när man besöker en hemsida. Dom kan inte ha cookies på i bakgrunden, sälja ens data och sen säga "men du sa inte nej" när man upptäcker det och blir upprörd.

  Att vara ihop betyder inte att man alltid säger "ja". Det betyder att man har en etablerad romantisk relation, och om man älskar någon ska man respektera den andres gränser, alltså om den andre säger "ja" eller "nej". Det första tillfället var ett övergrepp tror jag. Du sa inte "ja" och det gör det till ett övergrepp. Det andra tillfället kan ha varit ett övergrepp tror jag.

  Om ni låg när du var full eller sov, oavsett om du sa ja eller inte, tror jag det var våldtäkt. Jag tycker att du definitivt borde prata med en polis, oavsett hur mycket bevis du har. Jag rekommenderar dessutom att prata med en kurator om det, hen kan senare hänvisa dig till andra instanser där du kan få rätt hjälp. Jag hoppas du inte är med om något liknande igen och mår bättre snart❤️
  /Tjej 20 år

Mer på UMO

Artikel

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill kan vara olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts och du har rätt att få stöd.

Artikel

Utsatt för sexualbrott

Det är olagligt att göra något sexuellt med någon som inte vill. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

Artikel

Stöd om du har frågor om våld, sexuella övergrepp och kränkningar

Det finns stöd att få om du har frågor om, eller blir utsatt för våld, sexuella övergrepp eller kränkningar. Du kan oftast vara anonym.

Artikel

Bildspel: Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

Egna berättelser

Berätta direkt om sexuella övergrepp!

Jag vågade inte berätta för någon. Jag led i flera år. Levde som i en dvala. Undvek allt som kunde påminna om honom.

Till toppen av sidan