Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min styvpappa tafsar, vad ska jag göra?

Min styvpappa tafsar på mig och jag vet inte hur jag ska säga till nån. Har burit på denna hemligheten i 3 år, vågar inte berätta men jag kommer spricka!! Vad ska jag göra?

/deprimerad tjej

Svar

 • Men gud så hemskt, detta är allvarligt, prata ut och berätta för någon i din omgivning, vem som helst mamma, lärare, syskon, kurator... Att detta sker betyder inte att felet ligger hos dig utan hos honom. Du är stark och du kan mer än att vara tyst. Hoppas verkligen att du förstår allvaret i detta och att du behöver faktiskt göra något, ingen annan kommer göra det åt dig. Gör det såå fort du läser detta!! kram
  /stöd
 • Nej men gud! Det är ju inte okej! Jag tycker absolut att du ska berätta för någon! Vem som helst! Kurator, din mamma, vem som helst som du kan lita på! Jag förstår att det är jobbigt! Jag lider med dig! Lycka till!
  /17 åring
 • Mitt förslag är att du berättar för någon trots att det känns svårt! Jag vet att du kommer klara det. Du kan vända dig till tex närmaste ungdomsmottagning eller någon du litar på och berätta att din styvpappa tar på dig mot din vilja och har gjort det i treårs tid (om det blir jobbigt att säga det, kan du skriva det på papper och visa texten istället och då hoppas jag att det känns bättre efteråt när personen läst klart, och att du känner dig bekväm med att berätta mer muntligt). Jag vill så gärna att du ska få hjälp och att han slutar. All lycka till. Kramar till dig.
  /Jannica
 • Prata med en vuxen du känner dig trygg med!
  / ....
 • Det finns ingen ursäkt för hans beteende och jag tror det bästa du kan göra är att prata med din mamma som lever med din styvpappa, du ska inte behöva leva med någon som du inte har trygghet till och din mamma skulle nog inte vilja leva med någon som honom om hon fick reda på vad som pågått. Det kanske blir jobbigt och svårt att berätta när man känner hur det spänner i magen men ibland måste man göra svåra saker för att må bättre, lycka till och kram.
  /hejhej
 • Jag fattar att det kan vara svårt att berätta men det är bäst att du berättar för din mamma/pappa om detta så att den kan göra något åt det och kom ihåg att alltid berätta allt för dina föräldrar.
  /Hoppas att det blir bättre
 • Mitt första svar är att prata med din mamma om detta, om det dock känns svårt och du har en misstanke om att hon inte kommer tro dig tycker jag att du ska prata med någon annan. Jag rekommenderar dock att tala med antingen en lärare eller kurator på skolan, ibland kan det vara lättast prata med någon utomstående. Alternativt skulle det kunna vara skönt att prata med din biologiska pappa, eller en far- eller morförälder, som kan hjälpa dig att prata med din mamma eller någon annan som kan hjälpa dig vidare. Glöm inte att detta inte är okej, det ska inte vara såhär och det är inte ditt fel. Kramar
  /Kajsa_23
 • Ring polisen.
  / ...
 • Jag fick en chok när jag läste din insändare. Detta är inte okej. Först och främst borde du vända dig till en vuxen som du litar på om det inte fungerar så borde du gå till polisen. Jag var med om samma sak när jag var liten. Men jag berättade det för en lärare på skolan och sen dess har jag inte utsats för några fler övergrepp! Jag vet att det kan vara svårt men de kan hjälpa dig och få ett slut på detta.
  /Tjej
 • Det är viktigt att du berättar! Det är absolut inte okej! Berätta för någon kompis, skolsköterska. Kurator eller dina föräldrar, även om det känns jobbigt. Det här är allvarligt och absolut inte ditt fel, du ska inte känna skam. Ta mod till dig! Kram
  /Tjej
 • Prata med dina föräldrar genast!
  / tjej
 • Prata med kurator eller skolsköterska på skolan eller med någon på en ungdomsmottagning, eller någon annan vuxen du känner och litar på. Bäst är det troligen om du kan berätta för din andra förälder om det. 
  /22

Mer på UMO

Artikel

Stöd om du har utsatts för brott

Du kan få stöd om du mår dåligt efter att ha utsatts för brott eller behöver hjälp med praktiska saker.

Artikel

Polisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

Till toppen av sidan