Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Hur är det att ha hiv?

Mohammed gick och testade sig för könssjukdomar efter att ha haft oskyddat sex under en period.

– Jag trodde att jag kanske hade klamydia men inte hiv, säger Mohammed. 

– När jag fick veta att jag hade hiv trodde jag att livet skulle förändras jättemycket. Men nu märker jag knappt av det, säger Alexandra. 

I den här UMO-podden berättar Mohammed och Alexandra hur det är att leva med hiv, hur det var att få beskedet och hur de tänker när de ska ha sex med någon.

Sjuksköterskan Pernilla berättar hur bromsmediciner funkar och varför man inte måste använda kondom när man har en välinställd behandling. 

Mammas reaktion på att jag har hiv

(Kortversion 1:09 min)

I den här kortversionen berättar Mohammed hur det gick till när han berättade för sin mamma att han hade hiv och hur hon reagerade.

Experten svarar på frågor om hiv

(Kortversion 2:39 minuter)

I den här kortversionen svarar sjuksköterskan Pernilla på några vanliga frågor om hiv. Till exempel på vilka sätt hiv kan överföras och inte.

Mer på UMO

Fråga UMOKan man få hiv av någon som aldrig haft sex?

Jag är en kille på 15 år som har en fråga. Jag tänkte bara kolla om man kan få hiv om man bara har haft sex med en person och den inte heller har haft sex med någon annan?

ArtikelSmittskyddslagen

Det finns en särskild lag som är till för att minska spridningen av allvarliga sjukdomar, till exempel vissa sexuellt överförbara infektioner. Du måste testa dig om du kan ha fått en av de sjukdomarna, men du behöver inte betala för att göra det.

Fråga UMOHur slutar jag vara överdrivet rädd för att bli smittad?

Det kan till exempel vara att det finns en liten fläck någonstans där jag är. Då tänker jag att det kanske är blod, och även om jag inte rör vid fläcken utan direkt går därifrån och tvättar händerna, så tänker jag sen att jag kanske ändå råkade göra det.

Till toppen av sidan