Sälja sex

Att sälja sex innebär att du får någon ersättning för att ha sex. Det är inte olagligt. Men att ge något i ersättning för att få sex är olagligt. Om du säljer eller har sålt sex och vill prata med någon om det finns det flera ställen som du kan höra av dig till.

Två personer som sitter nära varandra. Den yngre personen lutar huvudet mot handen och blundar, den äldre personen ser på den yngre. Illustration.

Att sälja sex innebär att du tar emot något för att ha sex. Sexet kan till exempel vara att onanera framför en mobil- eller webbkamera, ha smeksex, munsex, slidsamlag eller analsex. Ersättningen kan till exempel vara

 • pengar
 • en sovplats
 • kläder, smycken eller en mobiltelefon
 • alkohol, cigaretter eller droger
 • laddning av mobilens kontantkort
 • aktiviteter som resor, restaurangbesök eller inträde till klubbar
 • mat
 • jobb.

Varför säljer man sex?

Det kan finnas många olika anledningar till att sälja sex, här är några exempel:

 • Du blir tvingad, lurad eller övertalad.
 • Det känns som om du måste för att du behöver något, som pengar eller någonstans att bo.
 • Det känns spännande eller upphetsande.
 • Det känns som ett lätt sätt att få saker du vill ha.
 • Ersättningen blir som en bonus för sex du ändå skulle ha.
 • Du vill att andra ska tycka om din kropp eller tycka att du är bra på något.
 • Du mår dåligt.

Kontakten kan först handla om något annat

Ibland kan det börja av en slump. Du kanske kommer i kontakt med någon, till exempel på nätet. Från början kanske kontakten inte handlar om att köpa eller sälja sex. Det kan vara något som kommer upp efter ett tag. På nätet kan det kännas lättare att ställa upp på saker som du inte skulle ha gjort utanför nätet.

Ibland känns lättare att sälja någon annan sorts sex nästa gång om du har sålt någon form av sex. Till exempel att du först klär av dig eller onanerar framför en mobil- eller webbkamera och sen träffar någon och har sex utanför nätet.

Hur kan man må av att sälja sex?

Det är olika hur man mår av att sälja sex. Vissa kan tycka att det är oproblematiskt eller spännande. Andra mår mycket dåligt av det.

Även om du själv inte mår dåligt av att sälja sex kan det vara jobbigt om du vet eller tror att personer runt omkring dig ser det som ett problem. Det är vanligt att det är en hemlighet att man säljer sex, och det kan göra att man känner sig ensam. Det brukar vara skönt att berätta för någon.

En del har sex mot ersättning för att de mår dåligt. Det kan kännas som ett sätt att bli av med de jobbiga känslorna, i alla fall för stunden. Men ofta brukar det leda till att du mår ännu sämre efteråt. Att sälja sex kan också vara ett sätt att skada sig själv eller att försöka visa att något är fel och att du behöver hjälp.

Även om du i början känner att du kan bestämma vad du vill och inte vill göra så kan det efter ett tag bli svårt att hålla sig till det. Då är det vanligt att känna sig rädd, utnyttjad eller maktlös. Så ska du inte behöva känna. Det finns hjälp.

Var rädd om dig själv

Oavsett varför du säljer sex, är det viktigt att du tänker på vad som är bra för dig. Det finns personer som utsätter dem som säljer sex för våld, hot eller övergrepp. Du är värd att slippa råka ut för något jobbigt.

Precis som vid sex utan ersättning är det också viktigt att använda skydd mot könssjukdomar och mot eventuell graviditet. Har du haft oskyddat sex är det bra om du går och testar dig.

Du kan få hjälp och stöd

Oavsett hur du mår av att sälja sex kan du behöva prata med någon om det ibland. Här är några anledningar till att det kan vara skönt att prata med någon:

 • Du vet inte hur du mår och vad du tänker och känner omkring att sälja sex.
 • För att någon ska veta vad du gör, det kan vara skönt om det inte är helt hemligt.
 • Du vill sluta sälja sex, men inte vet hur.
 • Du mår dåligt och vill ha hjälp att må bättre.
 • Du funderar omkring könssjukdomar eller eventuell risk för graviditet.

Du bestämmer förstås själv vad du vill prata om och när du vill göra det. Välj någon som du litar på. Det kan vara någon du känner eller någon på till exempel en ungdomsmottagning. Om det känns lättare kan du pröva att skriva ett brev eller på mobilen. Det finns också ställen som du anonymt kan ringa till eller kontakta på nätet. Det finns ställen som är till för just personer som säljer sex och där du kan chatta med någon, till exempel 1000 möjligheter eller Pegasus.

Du kan även kontakta socialtjänsten. I Göteborg, Stockholm och Malmö finns det särskilda mottagningar för dig som har sex mot ersättning eller skadar dig med sex. I Göteborg och Stockholm kallas de Mikamottagningen. I Malmö heter det Kompetenscentrum sexuella tjänster. På mottagningarna förs inga journaler och du har rätt att vara anonym om du har fyllt 18 år. Om du är under 18 år har personal inom sjukvården och socialtjänsten anmälningsplikt.

Du ska aldrig behöva sälja sex för att få mat eller någonstans att bo. Behöver du hjälp med det kan du få det av socialtjänsten.

Vad säger lagen?

Att ha sex med någon och ta emot någon form av ersättning räknas enligt lagen som att sälja sex. Det kallas också för prostitution.

Det är inte olagligt att sälja sex. Däremot är det olagligt att betala för sex, alltså att ge ersättning som till exempel pengar eller saker till någon för att få sex. Det spelar ingen roll vilken sorts sex det handlar om, var det sker, hur man har fått kontakt eller om man känner varandra. Den eller de som köper en sexuell handling som till exempel samlag, munsex eller smeksex kan straffas med böter eller fängelse. Det gäller även om köparen luras och inte betalar.

Du bestämmer själv över din kropp

Du bestämmer själv över din egen kropp och med vem, när och hur du vill ha sex. Även om du först har gått med på att ha sex som du ska få något för, har du alltid rätt att ångra dig och avbryta innan eller under sexet.

Om den som köper sex gör något sexuellt med dig som du inte vill begår hen ett sexuellt övergrepp. Det är alltid olagligt – oavsett om du får betalt eller inte.

Om någon annan påverkar dig eller tjänar pengar på att du säljer sex, begår även den personen ett brott. Det brottet kallas för koppleri. Koppleri kan till exempel vara att övertala någon att sälja sex, fixa kontakten med eller skjutsa den som säljer sex till någon som betalar för det.

Om du blir tvingad eller lurad att sälja sex för att någon eller några andra ska tjäna på det kallas brottet för människohandel. Det kan till exempel handla om att du blir lovad ett vanligt jobb men att det sen visar sig att jobbet innebär att du måste ha sex med en eller flera personer.

Du kan polisanmäla

Det är viktigt att komma ihåg att du som får ersättning för sex inte gör något olagligt. Däremot är det olagligt att ge någon ersättning för sex. Om du har haft sex med någon och fått ersättning kan du polisanmäla den som betalat även om du själv var med på det. Att polisanmäla någon kan vara bra av flera anledningar:

 • Det kan göra att du mår bättre själv.
 • Det kanske förhindrar att personen köper sex av andra.
 • Det kan göra att sexköparen också får hjälp och inte köper sex i fortsättningen.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan