Panik - lämna sidan!
Att sälja sex och att köpa sex

Sälja sex

Att sälja sex innebär att du får någon form av ersättning för att göra något sexuellt. Det är inte olagligt. Men den som ger ersättning för att få sex gör däremot något olagligt. Det finns flera ställen som du kan höra av dig till om du har sålt sex och vill prata med någon om det.

Två personer som sitter nära varandra. Den yngre personen lutar huvudet mot handen och blundar, den äldre personen ser på den yngre. Illustration.
Oavsett hur du mår av att sälja sex kan det vara skönt att prata med någon om det.

Det går att sälja sex på många olika sätt. Det kan till exempel vara att du onanerar framför en mobilkamera och får något för det, eller att du får betalt för att ha smeksex, munsex, slidsamlag eller analsex.

Ersättningen kan också se ut på olika sätt, det kan till exempel vara något av det här:

 • pengar
 • mat eller någonstans att bo
 • alkohol, cigaretter eller droger
 • kläder, smycken, en mobiltelefon eller andra saker
 • aktiviteter, resor eller restaurangbesök
 • ett jobb.

Olika känslor kring att sälja sex

Vissa kan tycka att det är oproblematiskt eller spännande att sälja sex. Andra mår mycket dåligt av det.

Det kan finnas många olika anledningar till att någon väljer att sälja sex. Kanske någon av de här stämmer in på dig?

 • Det känns som om du måste för att du behöver något, som pengar, någonstans att bo eller ett jobb.
 • Det känns spännande eller upphetsande.
 • Det känns som ett lätt sätt att få saker du vill ha.
 • Du mår dåligt och utsätter dig för risker, kanske blir det som ett sätt att skada dig själv
 • Du blir tvingad, lurad eller övertalad.

Även om du själv inte mår dåligt av att sälja sex kan det vara jobbigt om du vet eller tror att personer omkring dig tycker att det är ett problem. Du kanske håller det hemligt, och det kan göra att du känner dig ensam. Det brukar vara skönt att berätta för någon.

Har du sex mot ersättning för att du mår dåligt och vill bli av med jobbiga känslor? Att ta stora risker eller att utsätta sig för fysisk smärta kan kännas som ett sätt att slippa det jobbiga, för stunden. Men efteråt är det vanligt att må ännu sämre.

Det kan vara svårt att hålla sig till de gränser du har bestämt dig för, vilka saker du vill göra och vad du inte vill ställa upp på. Den som betalar för sexet kanske försöker få dig att gå med på saker du egentligen inte vill. Det kan göra att du känner dig rädd, utnyttjad eller maktlös. Så ska du inte behöva känna. Det finns hjälp att få.

Var rädd om dig

Det är viktigt att du tänker på vad som är bra för dig, oavsett varför du säljer sex. Du kanske mår dåligt över något som har hänt, hamnar i dåliga sammanhang eller tar stora risker. Det är ganska vanligt att bli skrämd eller hotad, och det finns personer som utsätter dem som säljer sex för våld eller övergrepp. Du är värd att slippa råka ut för något farligt eller jobbigt.

Precis som vid all sex är det viktigt att du använder skydd mot könssjukdomar och graviditet. Testa dig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex.

Du kan få hjälp och stöd

Oavsett hur du mår av att sälja sex kan du behöva prata med någon om det. Du behöver inte vilja sluta för att ta hjälp.

Här är några vanliga anledningar till att söka stöd om du säljer sex:

 • Du vet inte hur du mår och behöver någon att prata med för att förstå dina tankar och känslor kring att sälja sex.
 • Du vill att någon ska veta vad du gör, så att du slipper vara ensam med din hemlighet.
 • Du vill sluta sälja sex, men inte vet hur.
 • Du mår dåligt och vill ha hjälp att må bättre.
 • Du har funderingar kring könssjukdomar eller skydd mot graviditet.

Du bestämmer förstås själv vad du vill prata om och när du vill göra det. Välj någon som du litar på. Det kan vara någon du känner eller någon på en ungdomsmottagning

Det finns också ställen som du kan ringa, mejla eller chatta med. De flesta kan du kontakta anonymt och gratis. Vissa ställen är till för personer som säljer sex, till exempel Ellencentret eller Pegasus.

Du kan även kontakta socialtjänsten. I Göteborg, Stockholm och Malmö finns särskilda mottagningar för dig som har sex mot ersättning eller skadar dig med sex. Vissa mottagningar har åldersgränser, kontakta mottagningen du vill gå till för att ta reda på vad som gäller om du är under 18 år. Du kan alltid vara anonym när du kontaktar mottagningen.

Du ska aldrig behöva sälja sex för att få mat eller någonstans att bo. Behöver du hjälp med det kan du få det av socialtjänsten.

Vad säger lagen?

Att ha sex med någon och ta emot någon form av ersättning räknas enligt lagen som att sälja sex. Det kallas också för prostitution.

Det är inte olagligt att sälja sex. Däremot är det olagligt att betala för sex, alltså att ge ersättning som till exempel pengar eller saker till någon för att få sex. Det spelar ingen roll vilken sorts sex det handlar om, var det sker, hur man har fått kontakt eller om man känner varandra.

Den eller de som köper en sexuell handling kan straffas med böter eller fängelse. Det gäller även om köparen luras och inte betalar.

Också en person som hjälper dig att sälja sex eller tjänar pengar på att du säljer sex begår ett brott. Det kan till exempel vara att någon övertalar dig, ordnar kontakter eller skjutsar dig till någon som betalar för sex. Det brottet kallas för koppleri.

Det är ett brott som kallas för människohandel eller trafficking om du blir tvingad eller lurad att sälja sex för att någon eller några andra ska tjäna på det. Det kan till exempel handla om att du blir lovad ett vanligt jobb men att det sen visar sig att du måste ha sex med en eller flera personer.

Du kan polisanmäla

Du kan polisanmäla om du har fått ersättning för att göra något sexuellt. Det gäller även om du själv var med på det. Att polisanmäla någon kan kännas bra. Det kan hjälpa dig att känna att någon annan gjorde fel, och göra att du mår bättre. Det kan också göra att personen som betalade för sex inte fortsätter att göra det.

Mer på UMO

Regler och lagar om sex

Innehåll om regler och lagar om sex.

Artikel

Tjejjour

Har du varit med om något jobbigt, eller behöver du bara få prata med någon? Då kan du höra av dig till en tjejjour. Tjejjourer jobbar med att stötta och stärka tjejer. De flesta kan du kontakta via chatt, mejl och telefon.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här finns listor med ställen du som ger stöd på telefon, chatt och mejl.

Frågor & svar

Jag har sålt sex, nu ångrar jag mig

Är detta mitt fel? Det måste det ju vara? Mannen är väl oskyldig?

Artikel

Nedstämdhet och depression

Nedstämdhet går ofta över efter ett tag. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre och du kan få hjälp om du behöver.

Artikel

Ångest

Nästan alla känner ångest ibland. Du kan få hjälp om ångesten gör livet jobbigt för dig.

Till toppen av sidan