Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag har fått en spricka på strängen, vad ska jag göra?

Fråga

Jag har fått en spricka på frenulum, penissträngen. Det gör ont där när jag drar tillbaka förhuden och när jag har sex. Vad ska jag göra? Finns det någon behandling?

Svar

Sprickan kommer att läka av sig självt inom en till två veckor. Det enda du ska göra är att tvätta penisen med ljummet vatten en eller högst två gånger om dagen.

Medan såret läker kan det svida och göra ont när du drar tillbaka förhuden eller har sex. För att såret ska läka snabbare ska du undvika gnidning mot strängen om du onanerar eller har sex. Det kan du göra genom att använda kondom och låta bli att dra tillbaka förhuden innan du sätter på den.

Om penissträngen är lite kort är det vanligt att det gör ont vid sex och att det blir en spricka i strängen. Strängen kan också gå av helt och hållet, men det är ovanligt.

Är strängen väldigt kort kan du få sprickor i den om och om igen. Då kan du behöva operera strängen för att göra den längre. Boka tid hos en läkare på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral för att få hjälp att avgöra om det behövs.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Undersökning av penisen och pungen

Du kan få din penis eller pung undersökt om du till exempel har fått ont, har fått utslag eller undrar över något. Då kan du få svar på dina frågor och hjälp om du behöver det. Undersökningen går snabbt och ska inte göra ont.

Artikel

Vårdcentral

En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan