Fråga

Jag har fått en spricka på strängen, vad ska jag göra?

Fråga

Jag har fått en spricka på frenulum, penissträngen, och det gör ont där när jag drar tillbaka förhuden och när jag har sex. Vad ska jag göra? Finns det någon behandling?

Svar

Det är ganska vanligt att penissträngen är lite kort. Då kan det göra ont när du har sex och ibland händer det att den brister, så att det blir en spricka i strängen. Strängen kan också gå av helt och hållet, men det är ovanligt.

Har du fått en spricka på strängen så räcker det att tvätta penisen med ljummet vatten. Såret läker av sig självt, men under tiden såret läker kan det svida och göra ont när du drar tillbaka förhuden eller har sex.

För att såret ska läka snabbare ska du försöka minska gnidningen mot strängen om du onanerar eller har sex. Det kan du göra genom att använda kondom och låta bli att dra tillbaka förhuden innan du sätter på den.

Är strängen väldigt kort kan du få sprickor i den om och om igen. Då kan du behöva operera strängen för att göra den längre. För att få hjälp att avgöra om det behövs kan du boka tid hos en läkare på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan