Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag har fått en spricka på strängen, vad ska jag göra?

Fråga

Jag har fått en spricka på frenulum, penissträngen. Det gör ont där när jag drar tillbaka förhuden och när jag har sex. Vad ska jag göra? Finns det någon behandling?

Svar

Sprickan kommer att läka av sig självt inom ungefär en till två veckor. Det enda du ska göra är att tvätta penisen med ljummet vatten en eller högst två gånger om dagen.

Under tiden såret läker kan det svida och göra ont när du drar tillbaka förhuden eller har sex. För att såret ska läka snabbare ska du försöka minska gnidningen mot strängen om du onanerar eller har sex. Det kan du göra genom att använda kondom och låta bli att dra tillbaka förhuden innan du sätter på den.

Det är ganska vanligt att det gör ont när man ha sex och att det blir en spricka i strängen om penissträngen är lite kort. Strängen kan också gå av helt och hållet, men det är ovanligt.

Är strängen väldigt kort kan du få sprickor i den om och om igen. Då kan du behöva operera strängen för att göra den längre. För att få hjälp att avgöra om det behövs kan du boka tid hos en läkare på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

ArtikelUndersökning av penisen och pungen

Du kan få din penis eller pung undersökt om du till exempel har fått ont, har fått utslag eller undrar över något. Då kan du få svar på dina frågor och hjälp om du behöver det. Undersökningen går snabbt och ska inte göra ont.

ArtikelVårdcentral

En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

ArtikelHitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan