Panik - lämna sidan!

Oregelbunden eller utebliven mens

Oregelbunden mens betyder att mensen inte kommer vid samma tid varje månad. Oregelbunden eller utebliven mens kan bero på flera olika saker. I början när du har mens är det vanligt att den är oregelbunden.

Bloddroppar mot vit bakgrund, illustration.

För de flesta brukar det rätta till sig efter ett tag så att varje menscykel, alltså dagen från att en mens börjar till nästas början, är mellan 21-35 dagar.

Det kan vara bra att hålla koll på din mens genom att skriva upp datumen. Det finns också appar som du kan använda. Då kan du se om mensen är regelbunden och i så fall veta ungefär när den kommer nästa månad. Du märker också om mensen är sen någon månad.

Oregelbunden mens

En del har alltid oregelbunden mens. Det är ofarligt. Kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du tycker att det är besvärligt. Då kan du få till exempel p-piller som gör att du får mer regelbunden mens. 

Sen eller utebliven mens

Det finns olika anledningar till att mensen är sen eller uteblir helt. 

Graviditet

En anledning till att mensen försvinner kan vara att du är gravid. För att vara gravid måste du ha fått in spermier i slidan. Det sker nästan alltid genom slidsamlag. Det finns också en liten risk att bli gravid om du har färsk sperma på fingrarna och direkt för in dem i slidan.

Det är bra att göra ett graviditetstest om du tror att den uteblivna mensen kan bero på att du är gravid. Graviditetstest kan du köpa på ett apotek och i många mataffärer och servicebutiker. Du kan också göra ett test på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. Där kostar det oftast ingenting. 

Skydd mot graviditet kan påverka mensen

En del skydd mot graviditet gör att du inte får mens alls eller väldigt sällan.

Mellanpiller och minipiller

När du använder mellanpiller eller minipiller blir mensen alltid mer eller mindre förändrad. Det kan innebära att du får oregelbunden mens och har mens oftare än vanligt, mer sällan, eller ingen mens alls. Hur det blir för just dig vet du först när du har provat.

Hormonspiral

I början är det vanligt med oregelbundna blödningar men det brukar rätta till sig efter 3-6 månader. Mensen brukar minska eller försvinna helt under den tid du har hormonspiral.

P-spruta

När du använder p-spruta kan du få oregelbundna blödningar i upp till ett halvår. Efter det försvinner ofta mensen så länge du fortsätter använda p-spruta som skydd.

Andra orsaker

Det kan bero på många olika saker om mensen är sen eller uteblir en eller två gånger.

Det kan till exempel ha att göra med att du är väldigt stressad, mår dåligt, tränar hårt, äter för lite, är överviktig, har ätstörningar eller någon hormonell obalans, till exempel PCOS. Läs mer om PCOS på 1177.se. Större miljöombyten kan också påverka mensen.

Du kan kontakta elevhälsan eller en ungdomsmottagning om du känner att du behöver hjälp eller stöd att lösa dina problem.

Du ska alltid kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om mensen försvinner i mer än ett halvår. Då får du hjälp att ta reda på varför den inte kommer. Du kan få tabletter som sätter igång mensen igen, om det behövs.  

Till toppen av sidan