Panik - lämna sidan!
Mens

Oregelbunden eller utebliven mens

Oregelbunden mens betyder att mensen inte kommer vid samma tid varje månad. Oregelbunden eller utebliven mens kan bero på flera olika saker. I början när du har mens är det vanligt att den är oregelbunden.

Bloddroppar mot vit bakgrund, illustration.

Menscykel

De flesta som haft mens ett tag brukar ha en menscykel som är mellan 21–35 dagar. Menscykel är antal dagar mellan mensens första dag tills du får mens nästa gång.

Det kan vara bra att hålla koll på din menscykel genom att skriva upp datumen. Det finns också appar som du kan använda. Då kan du se om mensen är regelbunden och i så fall veta ungefär när den kommer nästa gång. Då märker du också om mensen är sen någon månad.

Oregelbunden mens

En del har alltid oregelbunden mens. Det är ofarligt. I början när du har mens är det vanligt att den är oregelbunden.

Kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du tycker att det är jobbigt. Då kan du till exempel få p-piller som gör att du inte får någon blödning alls eller en mer regelbunden blödning. 

Sen eller utebliven mens

Här kan du läsa om vanliga orsaker till att mensen är sen eller uteblir helt. 

Graviditet

En anledning till att mensen försvinner kan vara att du är gravid. För att vara gravid måste du ha fått in spermier i slidan. Det sker nästan alltid genom slidsamlag. Det finns också en liten risk att bli gravid om du har färsk sperma på fingrarna och direkt för in dem i slidan, eller om spermier kommit nära slidmynningen.

Det är bra att göra ett graviditetstest om du tror att den uteblivna mensen kan bero på att du är gravid. Graviditetstest kan du köpa på ett apotek och i många mataffärer. Du kan också göra ett test på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. Där kostar det oftast ingenting. 

Mellanpiller och minipiller

När du använder mellanpiller eller minipiller blir mensen alltid mer eller mindre förändrad. Det kan innebära att du får mens oftare än vanligt, mer sällan, eller ingen mens alls. Det är olika från person till person.

Hormonspiral

I början när du satt in en hormonspiral är det vanligt med oregelbundna blödningar, men det brukar rätta till sig efter 3–6 månader. Mensen brukar minska eller försvinna helt under den tid du har hormonspiral.

P-spruta

När du använder p-spruta kan du få oregelbundna blödningar i upp till ett halvår. Efter det försvinner ofta mensen så länge du fortsätter använda p-spruta som skydd.

Andra orsaker

Det kan bero på många olika saker om mensen är sen eller uteblir en eller två gånger. Det kan till exempel bero på något av följande:

  • Att du mår dåligt på något sätt.
  • Att du har för lite kroppsfett för att du tränar hårt och äter för lite.
  • Att du är överviktig.
  • Att du har en ätstörning.
  • Att du har någon hormonell obalans, till exempel PCOS. Här kan du läsa mer om PCOS på 1177.se.
  • Att du rest till en ny plats eller bytt skola eller jobb.

Du kan få stöd och hjälp

Du kan kontakta elevhälsan eller en ungdomsmottagning om du känner att du behöver hjälp eller stöd.

Du ska alltid kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om mensen försvinner i mer än ett halvår. Då får du hjälp att ta reda på varför den inte kommer. Du kan få tabletter som sätter igång mensen igen, om det behövs.

Mer på UMO

Mens

Innehåll om mens.

Artikel

Mellanblödningar

Att ha mellanblödningar betyder att du blöder när du inte ska ha mens. Det kan han hända av flera olika anledningar. Du behöver bli undersökt om du inte vet vad mellanblödningarna beror på.

Till toppen av sidan