Panik - lämna sidan!
Fråga

Jag är hårig, kan det vara PCO/PCOS?

Fråga

Jag har en fråga angående PCO/PCOS. Det är så att jag alltid har haft mycket hår på kroppen och bestämde mig för att göra laserbehandling. När jag gick till hudvårdssalongen för att göra det sa de att jag förmodligen har något fel med hormonerna och att det kan vara ett tillstånd som kallas PCO eller PCOS.

Nu vill jag kolla upp det här, vart kan jag gå? Är det gratis om jag är under 18 år? Vad kan hjälpa om jag har PCO?

Svar

Ökad behåring kan vara ett symtom på PCO/PCOS . Andra vanliga symtom är oregelbunden mens eller långt mellan menserna. Många har också lätt att gå upp i vikt och få finnar.

P-piller kan ibland förbättra besvär med finnar och ökad behåring. Oftast provar man någon annan behandling mot finnar först, men om det inte funkar kan man ibland pröva p-piller istället. P-piller används då alltså även om du inte har något behov av skydd mot graviditet.

P-piller kan också göra att oregelbunden mens blir mer regelbunden.

Om du vill testa p-piller ska du ha en så kallad antiandrogen sort. De funkar bäst mot finnar och ökad behåring. Det finns flera olika sorter.

Du kan få hjälp att kolla upp det här på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Du kan också boka tid på en gynmottagning. Då får du lämna blodprover, och om du vill får du göra en gynekologisk undersökning med ultraljud via slidan. Har du PCO/PCOS kan läkaren då se många små omogna äggblåsor på äggstockarna.

Om du är under 18 år är all sjukvård gratis. 

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan