Panik - lämna sidan!
Vikt

Övervikt

Det går inte att säga exakt hur många kilo som är lagom att väga. Det viktigaste är inte vad du väger, utan att du mår bra och tar hand om dig själv. Till exempel att du äter mat som är bra för din hälsa och att du rör på dig lagom mycket. Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du mår dåligt av din vikt.

Det är viktigare att må bra och tycka om sig själv, än vilken siffra som står på vågen.

Det finns många saker som kan påverka din vikt, och du kan väga olika mycket i olika perioder. Går du upp mycket i vikt fast du äter som vanligt eller mindre? Då är det bra att bli undersökt av en läkare för att få veta vad det beror på.

Övervikt kan bero på olika saker

Övervikt beror oftast på att man får i sig mer energi från mat och dryck, än vad man gör av med genom att röra på sig. Men man kan också födas med gener som gör det lättare går upp i vikt. Även stress, vissa sjukdomar och en del mediciner kan påverka vikten.

Vad och hur du äter kan bero på flera saker. Du kanske äter viss mat för att ni brukar äta det hemma. Du kanske tröstäter mat med mycket energi för att du har det jobbigt eller mår dåligt. Du kanske försöker bli piggare genom att få i dig mat eller dryck med socker för att du sover för lite eller ofta är trött. Hur man äter påverkas också om man har ätstörningar eller andra problem med mat.

Hur mycket du rör på dig kan också bero på olika saker. Till exempel kanske du är van att sitta stilla mycket om din familj eller dina kompisar gör det, eller om du har en funktionsvariation som gör det svårare att göra vissa saker.

Du kan få bra råd om mat och rörelser som passar just dig. Kontakta till exempel en ungdomsmottagning eller elevhälsan.

Försök att äta bra mat och röra på dig

Olika sorters mat och dryck innehåller olika mycket energi och näring. Du behöver både energi och näring för att du till exempel ska orka röra på dig, tänka, andas och känna dig glad.

Den energi du inte gör av med lagras som fett. Mat med mycket energi och lite näring kan göra att du går upp i vikt, och att du inte får i dig viktiga näringsämnen.

Försök att äta mat med mycket näring och lagom med energi. Och försök att röra på dig regelbundet på något sätt.  Det är bland det bästa alla kan göra för sin hälsa, oavsett vad de väger.   

Mår du dåligt av din vikt?

Gör din vikt att du har du svårt att röra dig som du vill? Kanske har du ont i knäna, höfterna eller andra ställen i kroppen.

Eller mår du dåligt av din vikt på andra sätt? Kanske har någon sagt något taskigt om din vikt? Många påverkas av ideal kring kropp och utseende. Idealen kan vara skadliga för hälsan och göra att du får lägre självkänsla. Men din vikt bestämmer inte vem du är eller ditt värde. Och en kropp som mår bra kan se ut på många olika sätt.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan eller en vårdcentral om du oroar dig eller mår dåligt över din vikt. Där kan du få bra råd om hur du ska äta och röra på dig för att må bra. Du kan också få prata med någon om hur du kan lära dig att tycka om dig själv, precis som du är.

Du kan också kontakta Hobs stödlinje eller stödchatt för överviktiga om du mår dåligt. Här finns listor med fler ställen du kan få stöd av på telefon, chatt eller mejl.

Mycket övervikt kan påverka hälsan

Även om vikten inte är det som betyder mest för att må bra, så finns det risker med att leva med mycket övervikt. Det är till exempel lättare att bli skadad om man springer, idrottar eller ramlar. Risken för att få sjukdomar i hjärtat, kärlen och för diabetes typ 2 ökar också.

Men risken för att bli sjuk om du är överviktig, är mindre om du äter mat som är bra för din hälsa och rör på dig regelbundet.

Mer på UMO

Vikt

Innehåll om vikt.

Artikel

Film: Dietist - expert på mat och näring

Camilla Ljung berättar om sitt jobb som dietist på en ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan