Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Försvann mensen för att jag gick ner i vikt?

Fråga

Jag har inte haft mens på flera månader. Under förra våren började jag träna ganska intensivt och jag gick ner mycket i vikt. Under den perioden var jag samtidigt noga med vad jag åt eftersom jag inte ville gå upp i vikt.

Numera känner jag mig mer tillfreds med min kropp och motionerar bara genom att ta promenader. Tidigare har min mens uteblivit på grund av stress, men aldrig under så här lång tid. Jag har inte haft sex med någon, så jag är inte gravid. Finns det någonting jag kan göra för att mensen ska komma tillbaka?Vad beror det på att det blir så här?

Svar

Vad starkt av dig att du har tagit dig ur din fixering vid mat och vikt. Det låter som att du är väldigt mån om din hälsa och att du har den viktiga förmågan att kunna förändra ditt liv och dina vanor.

Jag kan inte säga helt säkert varför du inte haft mens på länge. Stress och oregelbunden dygnsrytm kan påverka mensen. Men den främsta orsaken till att du inte har regelbunden mens kan vara viktminskningen.

För att du ska kunna ha ägglossning och mens och behövs könshormonet östrogen. Kroppen kan inte bilda östrogen om du väger för lite. Ägglossning och mens uteblir därför om du äter för lite eller får i dig för lite fett.

Mensen kommer tillbaka så småningom, om du äter bra och ökar till normalvikt. Men ibland kan det ta några månader.

För att få tillbaka din mens är det viktigt att du äter frukost, lunch och middag varje dag. Ät tillräckligt med fett, framförallt nyttigt fett som finns i oljor, nötter, avokado och fet fisk. Och se till att du får i dig alla andra näringsämnen som du behöver. Använd gärna den så kallade tallriksmodellen som ett sätt att få rätt proportioner på tallriken.

Du behöver också äta och dricka någonting till mellanmål och kvällsmål, två till tre gånger per dag. Till exempel ett glas mjölk, en frukt och en smörgås med bordsmargarin och pålägg.

Om du inte haft mens på sex månader eller mer behöver du kontakta en läkare för att ta reda på orsaken och kanske få behandling. Kontakta då en vårdcentral eller ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar
Anna Karlsson, dietist

Mer på UMO

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Artikel

Vårdcentral

En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

Stress

Innehåll om stress.

Till toppen av sidan