Panik - lämna sidan!
Mensskydd

Menstrosor

Menstrosor är trosor som suger upp mensen och skyddar dina kläder.

Så här funkar menstrosor

Menstrosor är särskilda trosor med en insydd vaddering i flera lager. Vadderingen suger upp mensblodet när det rinner ut ur slidan. Materialet i trosan gör också att den känns torr och inte börjar lukta.

Det finns olika sorters menstrosor som suger upp olika mycket blod. Det betyder att du kan välja trosa utifrån hur mycket mens du brukar ha.

Så här använder du menstrosor

Menstrosor används som vanliga trosor. När du har använt dem sköljer du ur dem i kallt vatten och sen tvättar du dem i tvättmaskin enligt de tvättråd som finns i trosorna.

Hur ofta ska jag byta menstrosor? 

Menstrosor kan användas både på dagen och på natten. De behöver inte bytas lika ofta som bindor och tamponger. Du kan ha samma trosa mellan 8 och 12 timmar, beroende på hur mycket mens du har och vilken sorts menstrosa du använder.

Var köper jag menstrosor?

Menstrosor finns i vissa affärer och apotek. Du kan även köpa dem på nätet.

Kan jag bada och träna med menstrosor?

Det finns särskilda menstrosor som du kan bada med. De kan även användas vid träning.

Vilket mensskydd ska jag använda?

Det kan vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda om du just har börjat att få mens. Förutom menstrosor finns det binda och trosskydd, tampong och menskopp. Pröva dig fram för att hitta de mensskydd som du trivs med. Det vara olika vid olika tillfällen.

Du kan få råd om mensskydd

Du kan kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning om du vill har råd om vilket mensskydd du ska använda och hur du ska använda dem.

Mer på UMO

Svara varandra

Vad tycker ni killar om menssnack?

Tycker ni killar att det är obekvämt eller äckligt när en tjej pratar om att hon typ har mensvärk?

Egna berättelser

P-piller hjälpte mot min mensvärk

Jag hade en sån otroligt hemsk mensvärk och kunde inte ens gå ibland. Sträckan mellan toaletten och min bänk i klassrummet var kanske 15 meter och brukade ta mindre än en minut men denna gången hade jag så ont att de tog tio minuter.

Svara varandra

Hur onanerar ni med mens?

Jag har, under de senaste månaderna, blivit extra kåt under de första dagarna av min mens, när jag blöder som mest. Jag vill gärna onanera, dock vet jag inte hur jag borde gå till väga och letar därför efter tips!

Svara varandra

Blöder jättemycket vid mens - har ni tips?

Det är värst de tre första dagarna, ibland vaknar jag av att min säng är helt genomblödd trots att jag sovit med både binda och tampong.

Egna berättelser

Blod i sängen vid första mensen

Jag somnar fort men vaknar mitt i natten av att jag ligger i något blött. Jag reser mig upp och går in i badrummet utan att vända mig om.

Svara varandra

Vad gör ni åt mensvärk?

Om ni har mensvärk, hur brukar ni göra i skolan då?

Svara varandra

När började ni använda tampong?

Jag e 15 och har aldrig använt tampong, asså känns skitskumt.

Svara varandra

Hur berättade ni att ni fått mens?

Hur berättar jag att jag har fått mens 🩸?? Hur gjorde ni när ni berättade för en förälder?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Egna berättelser

Pinsamt att alla såg mina mensiga trosor

Jag frös till, just i det ögonblicket sa min kompis: ”Nikki, är inte det dina trosor?” Jag skämdes ihjäl även fast det inte borde vara nånting att skämmas om.

Till toppen av sidan