Panik - lämna sidan!
Vikt

Undervikt

Det går inte att säga exakt hur många kilo som är lagom att väga. Det viktigaste är att må bra, äta bra, röra på sig lagom mycket och att tycka om sig själv. Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du mår dåligt av din vikt.

Person som häller upp filmjölk i en skål. På bordet finns också banan, havrepuffar och ett glad med dryck i, illustration.
Det är viktigare att må bra och tycka om sig själv, än vilken siffra som står på vågen.

Det finns många saker som påverkar din vikt, och du kan väga olika mycket i olika perioder. Går du ner mycket i vikt fast du äter som vanligt eller mer? Då behöver du bli undersökt av en läkare för att få veta vad det beror på.

Undervikt kan bero på olika saker

Här är några exempel på vad undervikt kan bero på:

  • Du har gener som gör att du har svårt att gå upp i vikt. Det kan vara ärftligt.
  • Du äter för lite.
  • Du tränar hårt och äter inte tillräckligt mycket.
  • Du är stressad eller sover dåligt.
  • Du tar en medicin som påverkar aptiten och vikten.
  • Du mår dåligt psykiskt och det gör att du har svårare att äta.
  • Du har en sjukdom som påverkar din aptit eller din ämnesomsättning. Ämnesomsättning är när kroppen gör om det du har ätit eller druckit till energi.

Försök att äta och röra på dig

Olika mat och dryck innehåller olika mycket energi och näring. Du behöver både energi och näring för att du ska orka röra på dig, tänka, andas, skratta och mycket mer.

Den energi du inte gör av med lagras som fett. Mat med för lite energi och näring kan göra att du går ner i vikt, och att du inte får i dig viktiga näringsämnen.

Försök att äta mat med mycket näring och lagom med energi. Och försök att röra på dig lagom mycket. Det är bland det bästa alla kan göra för sin hälsa, oavsett vad de väger. Men träna inte hårt om du är underviktig eftersom du gör av med mycket energi då. Du kan till exempel röra på dig genom yoga eller lugna promenader. Du kan fråga en fysioterapeut för att få råd. Fysioterapeuter kallas ibland för sjukgymnaster.

Mår du dåligt över din vikt?

Gör din vikt att du inte orkar göra saker du vill och behöver? Kanske är du trött eller nedstämd för att du inte får i dig tillräcklig med näring.

Eller mår du dåligt av din vikt på andra sätt? Kanske har någon sagt något elakt om din kropp eller vikt. Många påverkas av ideal kring kropp och utseende. Idealen kan vara skadliga för hälsan och göra att du får lägre självkänsla. Din vikt bestämmer inte vem du är eller ditt värde, en kropp som mår bra kan se ut på många olika sätt.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral om du oroar dig eller mår dåligt av din vikt. Där kan du få bra råd om hur du ska äta och röra på dig för att må bra. Du kan också få prata med någon om hur du kan lära dig att tycka om dig själv, precis som du är.

Det finns också ställen som ger stöd på telefon, mejl och chatt om du mår dåligt och vill få prata om hur du mår.

Du kan bli sjuk om du är mycket underviktig

Det finns risker med att vara mycket underviktig. Till exempel kan musklerna bli väldigt svaga, din mens kan sluta komma och din hjärna kan funka sämre. Du kan också ha större risk för att få ångest eller bli deprimerad.

Men risken för att bli sjuk om du är underviktig är mindre om du äter tillräckligt mycket mat som är bra för dig, och rör på dig lagom mycket.

Mer på UMO

Vikt

Innehåll om vikt.

Egna berättelser

Sluta kategorisera folk efter vikt!

När folk såg hur smala mina armar var så blev de chockade. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att man hela tiden ska kategoriseras, antingen är man för tjock, för smal eller så är man lagom. Och det är bara om man är lagom som man duger och det är då man äter rätt osv.

Artikel

Film: Dietist - expert på mat och näring

Camilla Ljung berättar om sitt jobb som dietist på en ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan